Ciència

Estèvia, la panacea dolça

Intersindical Cultura va estar present en la inauguració de l’exposició Estèvia, la panacea dolça, que va tenir lloc ahir al Palau de Cerveró, de València.

Imatge del projecte
Imatge del projecte
24 / 11 / 2015 | Dolors Jimeno

Van particpar en l’acte el Vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, el comissari de l’exposició Àlvar Martínez, la científica Maria Luz López, l’alcalde de Morella i l’alcaldessa de Sant Mateu.

Cavanilles denominà Stevia a la planta en honor de Pere Jaume Esteve

Es tracta d’un projecte que començà fa tres anys a partir d’una anècdota, segons explicà  la científica del CSIC, María Luz López. Durant una reunió algú oferí caramels amb estèvia.  Una de les presents va pensar en veu alta: La gent no sap que aquest nom es degut a Pere Jaume Esteve.  A partir d’ací, encetaren el pla per a donar a conèixer el científic valencià, catedràtic d’Herbes de l’Estudi General a mitjan segle XVI, i investigar sobre l’estèvia, la planta que Cavanilles denominà així en honor d’Esteve. He dit científic valencià per a evitar assignar-lo a Morella o a Sant Mateu ja que tots dos pobles es disputen el seu bressol.
L’exposició consta de diverses vitrines expositives, d’un vídeo i textos explicatius. Està estructurada en vuit panells: Els edulcorants naturals, Pere Jaume Esteve i el gènere Stevia, L’estèvia al Paraguai, L’aclimatació de l’estèvia a la conca mediterrània, etc.
Una de les persones del públic va preguntar per l’adaptació a les nostres terres de la planta ja que s’havia dit que necessitava molta aigua i, d’això, no en tenim massa. Vingué la sorpresa. D’aquesta planta, no solament s’aprofiten les fulles com a edulcorant. A més les tiges són l’aliment de les ovelles guirres, una raça autòctona valenciana que està en perill d’extinció i s’està recuperant gràcies a l’estèvia. Per a acabar de reblar el clau, la planta es cultiva en les marjals com a depuradora d’aigües i per a recuperar terrenys per al cultiu ecològic.

En definitiva, una exposició molt interessant que posa en valor aspectes de la nostra història i dels nostres projectes. Quan la visiteu no deixeu de fer una ullada a l’edifici.
Vull destacar que Àlvar Martínez és amic d’Intersindical Cultura i assistent habitual als nostres actes.

Podeu visitar l’exposició fins al 15 de gener a
INSTITUT D’HISTÒRIA DE LA MEDICINA I DE LA CIÈNCIA LÓPEZ PIÑERO
Palau de Cerveró
Plaça Cisneros, 4 | 46003 València
T. (+34) 963 926 229 | F. (+34) 963 919 691
.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.