Presentacions de llibres

La batalla de l’horta

Presentació del llibre, editat per Sembra Llibres, amb l’assistència de l’autor i de l’activista i llaurador Vicent Martí

Tarja dissenyada per Sonia Alamar
Tarja dissenyada per Sonia Alamar
30 / 05 / 2016 | Dolors Jimeno

LA BATALLA DE L’HORTA.  Cinc dècades de resistència silenciada. Un llibre d‘Enric Llopis amb pròleg de Josep Gavaldà en col·laboració amb Per l’Horta

Un llibre viu, emotiu i necessari que crea el relat conjunt de les lluites en defensa de l’Horta.

L’Horta de València és una comarca de terra agrícola d’origen mil·lenari on perviu un patrimoni natural, cultural, històric i arquitectònic gairebé únic a Europa. Un autèntic tresor de la saviesa popular que des dels anys seixanta ha estat en el punt de mira d’interessos polítics i econòmics especulatius que han amenaçat el seu futur. Però, des del primer dia, les excavadores es van enfrontar a una resistència silenciada que amb els pas dels anys ha esdevingut imparable. 

El periodista Enric Llopis ha realitzat una intensa tasca de documentació i entrevistes, en col·laboració amb l’entitat Per l’Horta, amb l’objectiu de crear un relat conjunt d’unes lluites que s’han convertit en exemple i referent. El fruit és La batalla de l’Horta, una obra viva i emotiva treballada amb les veus dels seus protagonistes: el veïnat que va defensar la seua forma de vida arrelada a la terra, les associacions que es van enfrontar a grans empreses, el jovent solidari que va ocupar alqueries per protegirles, l’extraordinària campanya de recollida de signatures o les massives mobilitzacions que van aturar el darrer PGOU de València. Una batalla protagonitzada per milers de persones que, amb les seues pròpies mans, han plantat cara a la nefasta voràgine que ens ha dut a la crisi actual.

Enric Llopis va nàixer a Madrid l’any 1971. És periodista i des de 2008 col·labora habitualment en les diferents seccions del diari Rebelión.org. Durant una dècada, ha alternat el treball professional en gabinets de comunicació institucionals amb la col·laboració en mitjans alternatius del País Valencià com L’Avanç, L’Accent o Ràdio Klara. Ha publicat articles periodístics durant la seva estada a Palestina, Cuba i Guatemala, a més d’articles i entrevistes a Diagonal, El Viejo Topo, Kaosenlared i Crònica Popular. És autor dels llibres Por Europa y contra el sistema euro (escrit conjuntament amb Manolo Monereo i Héctor Illueca) i Gente precaria. La rebelión de los frigoríficos vacios.   

Josep Gavaldà
va nàixer a València l’any 1968. És llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de València, postgrau en estudis del tercer món, màster en sistèmica i actualment professor de matemàtiques a l’institut de Càrcer. Va ser fundador del col·lectiu de ciclistes urbans i cicloturistes València en Bici. L’any 2000 va formar part del grup de persones que va impulsar la primera ILP d’on va néixer el moviment Per l’Horta.

Per l’Horta
és un moviment social hereu de la primera ILP per la protecció de l’Horta de València, constituit formalment com associació sense ànim de lucre. El seu objectiu és catalitzar aquelles accions o polítiques per la protecció de l’Horta de València. Per aconseguir-ho, treballa amb tot tipus de persones, associacions o institucions que tinguen alguna a cosa a dir o fer amb l’Horta o amb qüestions relacionades com ara: la cultura popular valenciana, l’agricultura tradicional i biològica, el paissatge, la cultura gastronòmica, la sostenibilitat, la educació ambiental, i els drets humans.

Estructurada en vuit capítols, La batalla de l’Horta és una obra que recull de manera global aquest patrimoni agrícola, cultural, històric i arquitectònic. Exposa estudis, explica models sostenibles, repassa legislacions i dóna veu a experts, activistes i, sobretot, a veïns de zones afectades com la Punta,  Alboraia, Benimaclet, Castellar-L’Oliveral o Campanar, entre d’altres. També mostra les lluites que es van enfrontar a infraestructures i projectes urbanístics com el Pla Sud, el Tercer Cinturó de Ronda, el Via Parc Nord, la ZAL, el Nou Mil·leni de Catarroja, el traçat de l’AVE o el PGOU de València.  Així mateix, inclou fotografies d’aquestes lluites i un plànol per situar-les. 

CONTACTE I MÉS INFORMACIÓ:
Fran Palma Tel.: 609 402 802 Correu e.: .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic) 

(Text facilitat per Sembra Llibres)




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.