Grup de lectura

Quadern de Grècia, d’Eulàlia Lledó

Primera sessió del grup de lectura feminista de la Intersindical Valenciana

Macu Gimeno, Eulàlia Lledó i Beatriu Cardona en un moment de l'acte.
Macu Gimeno, Eulàlia Lledó i Beatriu Cardona en un moment de l'acte.
26 / 04 / 2018 | Dolors Jimeno

Amb la intenció de fixar en la memòria de la Intersindical Valenciana el nom de qui n’ha portat durant vuit anys l’Àrea de les Dones, el grup de lectura feminista acabat de crear es diu Macu Gimeno. Una iniciativa de Beatriu Cardona, l’actual responsable de la citada àrea amb la col·laboració d’Intersindical Cultura.

És una lliçó del bon viatjar, de llenguatge no sexista, d’observació intel·ligent...

El grup va celebrar la primera sessió el dia 18 d’abril amb la impagable assistència d’Eulàlia Lledó. Aquesta donota, doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, experta en l’anàlisi dels aspectes sexistes i androcèntrics de la literatura i de la llengua als diccionaris; notícies de premsa (especialment quant a maltractaments i violència); denominacions d’oficis, càrrecs i professions, i també a la seua repercussió en l’ensenyament, ha elaborat diverses guies i manuals de recomanacions per a evitar els usos sexistes del llenguatge. Ho podeu trobar al seu web http://www.eulalialledo.cat.
Però, Eulàlia també és una gran viatgera i ens ha oferit tres quaderns de viatge. Els dos primers, Quadern de Turquia i Quadern de Mèxic, van ser presentats a la nostra seu fa uns anys per la periodista i professora d’universitat Maria Lozano Estívalis i per l’advocada i diputada Isaura Navarro.
La setmana passada el grup de lectura feminista Macu Gimeno, va parlar amb Eulàlia sobre el seu Quadern de Grècia (La transparència de l’instant), l’últim llibre de viatges que ha publicat. És una lliçó del bon viatjar, de llenguatge no sexista, d’observació intel·ligent, de descripció precisa, d’informació històrica. Les referències a la literatura són constants. A cada lloc sol fer referència al que han dit altres escriptores: Rosa Leveroni, Mary Wortley Montagu, Christa Wolf, Maria Àngels Anglada o escriptors com Cesare Brandi. També  hi són presents Homer, Carles Riba… A qui havia de citar en parlar dels colors del cel o de Súnion?
El llibre té dues parts i una introducció de la mateixa autora. D’una banda tenim el viatge a la Grècia peninsular i d’altra, a Creta. Dos viatges diferents en anys diferents. Eulàlia Lledó comença a contar-nos l’eixida des de Barcelona i ja no para dia a dia de dir-nos què fa, on va, què menja, on s’hostatja, què veu, què recorda, què sent, què troba… Vénen ganes d’anar amb ella! De moment, podeu consultar el seu web (atenció a Microcosmos)i seguir-la al Huffington Post.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.