Educació

En el Dia Mundial de les i els docents

L’Organització de Dones de la Confederació Intersindical se suma a la celebració del Dia internacional de les i els docentes.

Un centre educatiu del País Valencià.
Un centre educatiu del País Valencià.
06 / 10 / 2014 | Intersindical

Amb motiu del dia Internacional de la i del Docent, l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical vol incidir sobre l’important paper que tenim les i els docents en el foment d’una educació en igualtat per a nenes i nens, així com en el respecte a les diferents identitats de gènere i orientacions sexuals de cada persona.

Cal prioritzar la formació en igualtat com a instrument bàsic per eradicar la violència de gènere

Segons la Unesco, el grup de joves que no sap llegir ni escriure disminueix, però no així la proporció de dones analfabetes. El fet que les dones en condicions de pobresa aprenguen a llegir els suposa una inversió d’esforç i de temps afegit, que no tenen, perquè en una societat patriarcal, aquestes dones han d’assumir altres responsabilitats que en el seu entorn es prioritzen enfront de la seva educació i formació. Aquesta situació comporta pobresa, desigualtats, feines inestables i baixes remuneracions. Davant aquest panorama els i les docents tenim una responsabilitat fonamental en el foment d’una educació en igualtat i a facilitar l’accés de totes i tots a l’educació. Perquè aquest cercle viciós es frene, cal que totes aquelles persones que ens dediquem a la docència, assumim la gran responsabilitat que tenim a les nostres mans i que treballem per afavorir la igualtat en les aules, ajudant a les nenes a accedir a l’educació en igualtat de condicions que els nens.
A l’Estat espanyol en els últims anys hem retrocedit en igualtat, així es recull en l’informe CEDAW. Entre altres dades es constata la retallada del 49% en el pressupost de l’Estat destinat a polítiques d’igualtat i del 23% en la partida per lluitar contra la violència masclista. A més, les comunitats autònomes han reduït de mitjana un 32% la seua despesa en aquest àmbit. A aquesta reducció de pressupostos s’afegeix la despesa pública que ocasiona el finançament de les escoles que segreguen per sexes, prioritzant el dret d’elecció de les famílies a ser educats en igualtat de condicions .

  Tampoc s’està complint amb l’obligació d’implantar programes sobre igualtat en el sistema educatiu. És més, el document subratlla que la nova llei d’educació (LOMQE) no només no fa cap menció explícita al respecte, sinó que ha eliminat l’única assignatura obligatòria que incloïa continguts específics. Una altra dada destacada és que només hi ha places públiques o privades per cobrir tres de cada 10 nens menors de tres anys, el que repercuteix directament en la incorporació de les mares al treball.

Per tot això des de l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical ens sumem a la campanya de la Internacional de l’Educació, per una “Educació Pública de Qualitat” i diem al secretari general de l’ONU que doni suport:

  • Una educació de qualitat per a totes i tots.
  • La Inclusió per part de l’ONU de l’educació entre els objectius del Desenvolupament després del 2015.
  • Una campanya mundial per a l’escolarització universal de les nenes.

Al Govern de l’Estat espanyol, li exigim que complisca el que estableix la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, pel que fa a educació:

  • Inclusió en currículums educatius del principi d’igualtat entre homes i dones.
  • Rebuig a continguts i estereotips que suposin discriminació entre homes i dones, amb especial consideració a llibres de text i materials educatius
  • Desenvolupament de projectes i programes que fomentin el coneixement i la difusió del principi de coeducació i d’igualtat efectiva entre dones i homes, incidint en implantació de Plans d’Igualtat en centres educatius.
  • Establiment de mesures educatives destinades al reconeixement i ensenyament del paper de les dones en la Història.


Així mateix, li demanem que en la formació del professorat tant inicial com permanent, es done prioritat a la formació en igualtat com a instrument bàsic per eradicar la violència de gènere i el respecte a la identitat sexual de les persones.

Perquè l’educació de qualitat per a tots i totes és fonamental de cara a aconseguir una prosperitat econòmica sostenible i una societat justa i igualitària, més de contribuir a que cada persona puga desenvolupar plenament totes les seves capacitats.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.