Drets
Laboral
Notícies

En el salari, també discriminades

03 / 03 / 2014 | Macu Gimeno

A la ciutadania molesta, eixa protestona que no calla davant la injustícia, les retallades de drets, la censura o la corrupció, sovint se li escapa una reivindicació que hauria de ser la base de totes les altres: l’equitat de gènere. Tanmateix, la igualtat entre dones i homes és, cada vegada més, una utopia que sembla impossible d’aconseguir.

l'autonomia valenciana ha estat una de les tres que major increment de la desigualtat ha tingut

En l’estat espanyol la reforma laboral o de les pensions ha deixat a milers de dones en una situació de precarietat i pobresa de la qual difícilment podran eixir. No oblidem que, a més, elles són les que mantenen el nucli familiar, assumeixen l’atenció de persones majors o depenents i crien i eduquen a les criatures.

Elles han d’aguantar que el govern vulga regular els seus úters, arrabatar-les un dret que solament els pertany a elles com a propietàries que són de la totalitat del seu cos. Són elles les que són violades, comprades, venudes, assassinades, discriminades, anul·lades, oblidades… mentrestant altres pensen en coses que consideren més importants, relegant la lluita per la igualtat sempre, perquè sempre hi ha temes més urgents, més necessaris.


I així, any rere any, les desigualtats de gènere se succeeixen. La discriminació en el món laboral té el seu exponent màxim en les desigualtats salarials. Els informes oficials segueixen cantant xifres que demostren que la discriminació salarial entre dones i homes, no solament no disminueix sinó que segueix augmentant. 



Segons les conclusions de l’informe de la comunitat europea, les dones a Europa han de treballar 59 dies més a l’any per a equiparar el seu salari al dels homes. En l’estat espanyol, les últimes dades de l’enquesta d’estructura salarial xifren el salari mitjà femení anual un 22,5% per sota del masculí, major percentatge que en l’anterior.

El salari de les dones en totes les ocupacions i tipus de contractes i jornades, van ser inferior al dels homes. L’autonomia valenciana ha estat una de les tres que major increment de la desigualtat ha tingut, al costat de Navarra i Extremadura.


Aquesta situació podria començar a millorar si s’adoptaren mesures que permeteren la incorporació i la permanència de les dones al mercat laboral en igualtat de condicions que ells, començant per una major coresponsabilitat en el repartiment dels treballs domèstics i d’atenció a les persones i continuant pel repartiment equitatiu del treball remunerat, amb la reducció de jornada que permeta conciliar el món laboral amb el personal. I per supost amb uns permisos per naixement iguals, intransferibles i remunerats al cent per cent per a ambdós progenitors i els serveis públics d’atenció a persones majors i dependents o les escoles infantils.

Clar que tot açó no li preocupa massa a un govern que només mira per acabar amb els serveis públics i els drets fonamentals de la ciutadania. La meitat de la qual són dones.


Article publicat a La Veu PV:
http://opinions.laveupv.com/cartes-al-director/blog/3460/en-el-salari-tambe-discriminades




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.