Intersindical Valenciana, per la igualtat salarial entre dones i homes

Amb motiu del Dia Europeu per la Igualtat Salarial entre dones i homes, que se celebra el 22 de febrer, des de l’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana denunciem les grans desigualtats salarials existents i exigim una llei d’igualtat salarial. Un altre motiu per secundar la vaga feminista de 24 hores per al dia 8 de març

20 / 02 / 2018 | Intersindical

Les diferents reformes laborals, i en particular l’última, han fet més profunda encara la bretxa salarial, que supera el 25% al País Valencià, i han agravat la ja precària situació de les dones en el món laboral, amb més temps parcials i més atur. Si això no suposara ja en si un greuge, cal tindrre en compte que superem la mitjana europea, sobre tot en dones de més edat. Els principals factors que afecten la bretxa salarial són l’edat i la descendència. A més edat, més gran és la diferència en el salari, arribant les dones a percebre un 16,2% menys que els homes. I, a més descendents, major és la diferència: un 14% amb un/a descendent, i fins al 18% amb dos o més.

Si observem les dades sobre la taxa d’atur, segons les estadístiques oficials, i prenent com a referència les xifres de l’últim trimestre del 2017, la taxa d’atur de les valencianes és superior a la dels homes en 4 punts percentuals. El resultat, 216.100 dones aturades, front als 193.900 homes: o siga, una diferència de 22.200. A més les valencianes treballem a temps parcial el triple que els homes, amb un 30% front a un 10%. Per si això fóra poc les dades estatals indiquen que el 60,1% de les dones que treballen a temps parcial ho fan de manera involuntària, mentre que a la Unió Europea és el 25,7%. Continuant amb els greuges, entre les persones inactives que ho estan per poder atendre diferents responsabilitats familiars, les dones continuen sent la immensa majoria, el 93,5%. Però, sens dubte, on la discriminació és més evident és en matèria retributiva.

Seguim sent les dones les que assumim les cures, la majoria de les excedències, reduccions de jornada i permisos no retribuïts per cura de familiars són sol·licitats majoritàriament per dones. No hi ha igualtat en els permisos de maternitat i paternitat, i no es reconeixen els permisos iguals i intransferibles. Les mesures de conciliació es concentren en l’oferta de serveis complementaris. I no en mesures efectives per a treballadores i treballadors. Hi ha una baixa col·laboració de l’administració i empreses privades, que no substitueixen eficientment les baixes laborals o permisos com el de lactància o la reducció de jornada per cura de criatures, el que acaba generant la culpabilització de les dones pel fet que no es cobreix un determinat servei. A més, tant les empreses privades com l’administració pública posen obstacles a la petició de permisos, especialment al personal interí i temporal, especialment vulnerable.

Per acabar-ho d’adobar, el govern central està limitant i retallant de manera inadmissible la Llei de dependència, la qual cosa suposa la pèrdua de milers de cotitzacions de dones que tenen com a única manera d’accedir als seus drets laborals tindre reconeguda la seua activitat com a cuidadores. Les retallades continuen tenint més repercussió per a les dones.

Per tot això, des de l’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana animem a secundar la vaga laboral de 24 hores convocada per al dia 8 de març. A més, considerem que cal rearmar la consciència crítica sobre els mecanismes de perpetuació de les desigualtats, així com trencar amb els estereotips de gènere que impregnen la nostra societat i impedeixen la igualtat de condicions i de drets. Així mateix, es fa necessari arbitrar mesures urgents als Plans d’Igualtat i els convenis col·lectius que eradiquen la desigualtat salarial; que permeten a les dones accedir a una ocupació de qualitat al llarg de tota la seua vida; i que establisquen els serveis públics necessaris per fer possible la conciliació de la vida laboral i personal de les treballadores i treballadors. Sense igualtat laboral, no pot haver igualtat real. El dia 8 de març, anem per totes!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.