Drets
Notícies
Salut

Médicos del Mundo alerta desprotecció de les dones migrants front la violència de gènere

concentració contra copagament
concentració contra copagament
22 / 04 / 2014 | Intersindical

Segons el seu informe “Dos años de reforma sanitaria: más vidas humanas en riesgo”,  centenars de milers de persones que viuen a l’estat espanyol no poden accedir a l’atenció primària. Menors d’edat, dones embarassades i persones amb malalties cròniques s’han quedat sense assistència sanitària.

la reforma sanitària va en contra dels objectius de lluita contra la violència de gènere i els compr

L’aplicació del Reial Decret 16/2012 ha incidit de forma molt negativa en el casos de violència de gènere, ja que les migrants sense permís de residència no poden accedir als centres sanitaris, on – a través dels serveis d’Atenció Primària-  s’ha de fer la detecció dels casos de maltractaments. Segons dades de la Macroenquesta 2011 de l’Institut de la Mujer, la incidència de violència de gènere entre dones estrangeres doblegaria a la que es produeix entre les dones de nacionalitat espanyola.

Médicos del Mundo denuncia que la reforma sanitària va en contra dels objectius de lluita contra la violència de gènere i els compromisos internacionals de l’estat espanyol en matèria de drets sexuals i reproductius.

De la mateixa manera, es tanca una de les vies de possible identificació per a víctimes de tràfic de dones i xiquetes amb finalitats d’explotació sexual. Encara que en el RD es contemplen aquests casos com una de les excepcions amb dret a l’assistència sanitària, la limitació d’autorització de residència durant un mes (el que es coneix com a període de reflexió), fa que aquesta mesura no s’aplique en la majoria dels casos.

Médicos del Mundo també denuncia que des que va començar a aplicar-se el RD en quasi totes les comunitats autònomes les dones estrangeres sense recursos ni targeta sanitària no poden accedir als Serveis Públics de Salut Sexual i Reproductiva.

El treball mostra les mesures que diferents comunitats autònomes han adoptat per a minimitzar els efectes d’aquesta reforma i proporcionar assistència a aquelles persones que han quedat excloses del sistema de salut i que Médicos del Mundo considera que no són més que pedaços que intenten pal·liar les desigualtats i falta d’atenció sanitària que ha generat l’aplicació de la reforma.

Al País Valencià,  la creació del Programa Valencià de Protecció de la Salut pel qual les persones incloses han d’abonar el 40% de la medicació que requerisquen en comptes del 100% de copagament farmacèutic, segons l’informe no és suficient, ja que deixa fora a totes les persones que no siguen assegurades ni beneficiàries i encara són moltes les persones que troben barreres que les exclouen de l’atenció sanitària.


INFORME sencer:
http://www.medicosdelmundo.org/index.php/mod.documentos/mem.descargar/fichero.documentos_Impacto-Reforma-Sanitaria-Medicos-del-Mundo_3ec0bdf9%232E%23pdf




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.