{/exp:channel:entries}

Trobada Constituents d’exiliats perseguits pel paramilitarisme i l’Estat colombià

Amb una activa participació de mes de seixanta exiliats colombians a Europa i amb l’assistència de múltiples organitzacions internacionalistes europees i del País Basc, es va realitzar del 13 al 15 de novembre la Trobada Constituents d’Exiliats Perseguits pel Paramilitarisme i l’Estat colombià.

21 / 11 / 2014 | Intersindical

Amb una activa participació de mes de seixanta exiliats colombians a Europa i amb l’assistència de múltiples organitzacions internacionalistes europees i del País Basc, es va realitzar del 13 al 15 de novembre la Trobada Constituents d’Exiliats Perseguits pel Paramilitarisme i l’Estat colombià. En un càlid ambient de fraternitat, solidaritat i companyonia es van dur a terme cada un dels actes convocats. Dissabte, el grup es va desplaçar a la localitat de Ziortzia-Bolibar (Bolívar) on vam celebrar una sessió fins al migdia i en acabar les deliberacions i acordar criteris organitzatius de cara a seguir lluitant per la unitat d’acció de totes les forces populars a Colòmbia i en l’exterior a favor dels diàlegs de pau a l’Havana entre les FARC-EP i el govern colombià, es van encaminar a Guernika per clausurar les jornades amb un menjar típic de la terra basca i amb un emotiu acte politicocultural des de poqueta nit fins a la mitjanit. En l’esdeveniment van participar dos companys exiliats colombians que formen part de l’Àrea de Moviments Socials de la Intersindical Valenciana. A continuació la declaració política de la trobada.

Trobada de Constituents de Persones Exiliades perseguides per l’Estat Colombià.
Bolívar-País Basc, 15 de Novembre de 2014
Declaració final
_________________
Ens hem reunit un grup significatiu d’exiliats/ades víctimes de la persecució política de l’estat colombià, provinents de diferents països europeus en la municipalitat de Ziortzia-Bolibar. Durant dos dies vam deliberar compartint reflexions sobre l’origen de la persecució política que ha causat el nostre exili i un conjunt d’iniciatives ciutadanes per a aportar a la construcció de la pau.

Agraïm a les organitzacions socials, populars i al poble Basc la seua solidaritat, la seua hospitalitat i el seu manifest compromís amb el poble colombià que està buscant la pau, la justícia social i la sobirania.

En un ambient de fraternitat, escolta i entesa, consensuem els següents considerands sobre la condició d’exiliats/des víctimes de la persecució política de l’estat:

1. L’estat colombià, acollit per lleis que van crear una doctrina militar que veu els seus conciutadans com a enemics a combatre i que per a això van crear el paramilitarisme, és responsable per la sistemàtica persecució al moviment popular colombià. El resultat d’aquestes doctrines ha sigut l’assassinat, les desaparicions, els muntatges judicials o l’exili de milers de persones sindicalistes, camperoles, estudiants, defensores de drets humans, dones, indígenes i afrodescendents. Militants socials i polítics d’oposició al règim polític excloent imperant a Colòmbia. Destacant les dones colombianes, que han sigut doblement victimitzades, com a treballadores i en la seua condició de dones.

2. Les persones exiliades perseguides per l’estat colombià som víctimes fins ara no reconegudes en els diàlegs que busquen la pau per al nostre país, per la qual cosa reclamem ser inclosos en els punts substancials dels diàlegs que es duen a terme a Cuba i a l’Equador. Com a víctimes del terrorisme d’estat i com a subjectes de reparació integral.

3. Donem suport als diàlegs de pau que porten a cap el govern i les FARC-EP a l’Havana, així com els que estan començant entre el govern i el ELN a l’Equador, i reclamem el començament immediat d’un procés de pau amb el EPL. Raó per la qual, considerem imprescindible l’acord immediat d’un cessament bilateral del foc que genere l’ambient constructiu per als acords, i per a garantir la participació de la societat colombiana en la construcció de la pau.

4. Ratifiquem el nostre compromís amb els avanços del moviment popular colombià i amb les organitzacions que estan construint el Frente Amplio para la Paz i la Cumbre Agraria, Étnica, Campesina i Popular, per a això iniciarem sense dilacions les accions que permeten la unitat de les persones exiliades enmig de la diversitat, tenint com a punt de confluència la busca de la pau amb justícia social, cemocràcia i sobirania. Saludem amb la nostra abraçada solidària totes les iniciatives colombianes en l’exili i els convidem perquè sense exclusions construïm un procés d’unitat ampli per la pau de Colòmbia en l’exterior.

Per tot això, i tenint en compte que es necessiten accions unitàries per a l’assoliment de la pau; les persones exiliades perseguides per l’estat colombià, acordem:

Enviar a les meses de diàleg per la pau a l’Havana i Quito, a les Nacions Unides i al Centre de Pensament i Seguiment al Diàleg de Pau de la Universitat Nacional de Colòmbia, les ponències i les conclusions presentades en aquest espai constituent, perquè siguen incorporades a les bases conceptuals que estan construint els acords.

Desenvolupar accions per a incidir en la busca de la veritat històrica del conflicte social, polític i armat colombià i pel reconeixement de la nostra condició de persones perseguides per l’estat colombià. Realitzarem accions jurídiques, econòmiques i polítiques per a la busca de la veritat, justícia, reparació integral i garanties de no repetició per als qui estem en tal condició.

Impulsar accions polítiques i jurídiques necessàries per a detindre la persecució que segueix duent a terme el govern colombià en total impunitat (com l’anomenada Operació Europa del DAS i les recents intercepcions il·legals contra l’exili colombià). Accions de re-victimització de l’exili i de persecució extraterritorial al moviment popular mitjançant acords intergovernamentals.

Exigir el desmantellament total del paramilitarisme derogant-ne el marc legal (començant per la llei 48 de 1968 que el crea) i que cesse la criminalització del moviment popular colombià. Són passos fonamentals que donaran garanties reals respecte als drets humans, la pau, la justícia social i la democràcia.

Exigir el cessament de la criminalització de la protesta social i del pensament crític, que mantenen més de 9.500 persones polítiques i socials en les presons colombianes i en l’exterior, per als qui n’exigim la immediata llibertat.

Iniciar la constitució d’un espai que busque la confluència de les persones exiliades perseguides per l’estat colombià, amb criteris d’unitat, inclusió i reconeixement de la diversitat, tendent a impulsar amb bases sòlides el Frente Amplio para la Paz que s’està gestant a Colòmbia.

Com a constituents primaris treballarem per la realització d’una Assemblea Nacional Constituent que genere el marc general de reafirmació dels acords de pau amb justícia social.


Firmen:
Colectivo refugiados colombianos en Bélgica
Grupo Colombia Bélgica
Marcha Patriótica Capítulo Bélgica
Marcha Patriotica Capítulo España
Marcha Patriotica Capitulo Francia
Plataforma de Solidaridad Colombia Madrid
Partido Comunista Colombiano-Comité Zonal España
Partido Comunista Colombiano-Belgica
Partido Comunista Colombiano-Suiza
Plataforma No Más Bases-País Vasco
Asociación Simón Bolivar-Francia
Asociación-Elkartea Jorge Adolfo Freytter Romero, Estudio sobre violencia política en America Latina y en su espacialidad universidades públicas colombiana-País Vasco.
Marcha Patriótica-Alemania
Colectivo de Colombianos refugiados en Asturias-Estado Español.
Marcha Patriótica-Suiza
Agenda por la Paz de Colombia-País Vasco.
ASBL Entre Amigos-Belgica
Comité por la Defensa de los Derechos Humanos en Colombia-COMADEHCO-España
Centro Internacional para la Promoción e Investigación en Derechos Humanos-CINPROINDH-España
Emigrado Sin Fronteras-País Vasco
ON Y VA-Suiza
Federación Estatal de Asociaciones Inmigrantes y Refugiados en España-FERINE
Observatorio de Derechos Humanos Alfredo Correa de Andreis-Universidad Distrital-Capitulo Suiza
Asociación-Elkartea de Comunicación Popular Cine de Base- País Vasco
MOVICE-Capitulo Madrid
Unión Patriótica-Suiza
Ciudadanos y Ciudadanas por la Paz-París
Cultura Milonga-París
Compañía de Teatro Les menades-París
Campaña Contra la Brutalidad Policial-Fundación Nicolas Neira-Colombia
Labrando Caminos-París
Festival por la Paz con Justicia Social-Francia
Colombia Nueva-Lyon
Frente Latino-Francia
Marcha Patriótica-Inglaterra
Red de Solidaridad Patria Grande-Berlín
Asociación Cultural Iberoamericana, e.V-Dresde
Plataforma de Solidaridad con Colombia-Madrid
Marcha Patriótica-País Vasco
Marcha Patriótica-Valencia
Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado-Capitulo Valencia 
ASOCIACIÓN AIPAZCOMUN-Suiza
Intersindical Valenciana (àrea de Moviments Socials)- València 
Partit Comunista de País Valencià


http://exiliadaspoliticascolombianas.tumblr.com

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

Con una activa participación de mas de sesenta (60) exiliados colombianos en Europa y con la asistencia de múltiples organizaciones internacionalistas europeas y del País Vasco, se realizó del 13 al 15 de noviembre el “Encuentro Constituyentes de exiliados perseguidos por el paramilitarismo y el Estado colombiano”.

En un cálido ambiente de fraternidad, solidaridad y camaradería se llevaron a cabo cada uno de los actos convocados. El día sábado, el grupo se desplazó a la localidad de Ziortzia-Bolibar (Bolívar) donde sesionamos hasta el mediodía y al terminar las deliberaciones y acordar criterios organizativos de cara a seguir luchando por la unidad de acción de todas las fuerzas populares en Colombia y en el exterior a favor de los diálogos de paz en la Habana entre las FARC-EP y el gobierno colombiano, se encaminaron a Gernika para clausurar las jornadas con una comida típica de la tierra vasca y con un emotivo acto político-cultural desde el caer de la tarde hasta la medianoche.

En el evento participaron dos compañeros exiliados colombianos que hacen parte del Área de Movimientos Sociales de la Intersindical Valenciana.

A continuación la declaración política del encuentro.

Encuentro de Constituyentes de Exiliados/as perseguidos/as por el Estado Colombiano.

Bolívar-País Vasco, 15 de Noviembre de 2014
Declaración final
_________________
Nos hemos reunido un grupo significativo de exiliados/as víctimas de la persecución política del Estado colombiano, provenientes de distintos países europeos en la municipalidad de Ziortzia-Bolibar. Durante dos días deliberamos compartiendo reflexiones sobre el origen de la persecución política que ha causado nuestro exilio y un conjunto de iniciativas ciudadanas para aportar a la construcción de la paz.

Agradecemos a las organizaciones sociales, populares y al pueblo Vasco, su solidaridad, su hospitalidad y su manifiesto compromiso con el pueblo colombiano que está buscando la paz, la justicia social y la soberanía.

En un ambiente de fraternidad, escucha y entendimiento, consensuamos los siguientes considerandos sobre la condición de exiliados/as víctimas de la persecución política del Estado:

1. El Estado colombiano, cobijado por leyes que crearon una doctrina militar que ve a sus conciudadanos como enemigos a combatir y para eso crearon el paramilitarismo, es responsable por la sistemática persecución al movimiento popular colombiano. El resultado de tales doctrinas ha sido el asesinato, las desapariciones, los montajes judiciales o el exilio de miles de personas sindicalistas, campesinas, estudiantes, defensoras de Derechos Humanos, mujeres,  indígenas y afrodescendientes. Militantes sociales y políticos de oposición al régimen político excluyente imperante en Colombia. Descatando a las mujeres colombianas, que han sido doblemente victimizadas, como trabajadoras y en su condición de mujeres.

2. Los/as exiliados/as perseguidos/as por el Estado colombiano somos víctimas hasta ahora no reconocidos/as en los diálogos que buscan la paz para nuestro país, por lo que reclamamos ser incluidos en los puntos sustanciales de los diálogos que se adelantan en Cuba y en Ecuador. Como víctimas del terrorismo de Estado y como sujetos de reparación integral.

3. Respaldamos los diálogos de paz que adelantan el Gobierno y las FARC-EP en La Habana, así como los que están comenzando entre el Gobierno y el ELN en el Ecuador, y reclamamos el comienzo inmediato de un proceso de paz con el EPL. Razón por la cual, consideramos imprescindible el acuerdo inmediato de un Cese Bilateral del Fuego que genere el ambiente constructivo para los acuerdos, y para garantizar la participación de la sociedad colombiana en la construcción de la paz.

4. Ratificamos nuestro compromiso con los avances del movimiento popular colombiano y con las organizaciones que están construyendo el Frente Amplio por la Paz y la Cumbre Agraria, Étnica, Campesina y Popular, para lo cual iniciaremos sin dilaciones las acciones que permitan la unidad de los exiliados/as en medio de la diversidad, teniendo como punto de confluencia la búsqueda de la paz con Justicia Social, Democracia y Soberanía. Saludamos con nuestro abrazo solidario a todas las iniciativas colombianas en el exilio y les invitamos para que sin exclusiones construyamos un proceso de Unidad Amplio por la Paz de Colombia en el exterior.

Por lo anterior, y teniendo en cuenta que se necesitan acciones unitarias para el logro de la paz; los y las exiliados/as perseguidos/as por el Estado colombiano,  acordamos:

Enviar a las mesas de diálogo por la paz en La Habana y Quito, a las Naciones Unidas y al Centro de pensamiento y seguimiento al diálogo de paz de la Universidad Nacional de Colombia, las ponencias y las conclusiones presentadas en este espacio constituyente,  para que sean incorporadas en las bases conceptuales que están construyendo los acuerdos.

Desarrollar acciones para incidir en la búsqueda de la verdad histórica del conflicto social, político y armado colombiano y por el reconocimiento de nuestra condición de exiliados/as perseguidos/as por el Estado colombiano. Realizaremos acciones jurídicas, económicas y políticas para la búsqueda de la Verdad, Justicia, Reparación Integral y Garantías de No Repetición para quienes estamos en tal condición.

Impulsar acciones políticas y jurídicas necesarias para detener la persecución que sigue adelantando el gobierno colombiano en total impunidad (como la llamada “Operación Europa” del DAS y las recientes interceptaciones ilegales contra el exilio colombiano). Acciones de re-victimización del exilio y de persecución extraterritorial al movimiento popular mediante acuerdos intergubernamentales.

Exigir el desmonte total del paramilitarismo derogando su marco legal (empezando por la ley 48 de 1968 que lo crea) y que cese la criminalización del movimiento popular colombiano. Son pasos fundamentales que darán garantías reales al respeto de los Derechos Humanos,  la Paz, la Justicia Social y la Democracia.

Exigir el cese de la criminalización de la protesta social y del pensamiento crítico, que mantienen a más de 9500 presos/as políticos/as y sociales en las cárceles colombianas y en el exterior, para quienes exigimos su inmediata libertad.

Iniciar la constitución de un espacio que busque la confluencia de los exiliados/as perseguidos/as por el Estado colombiano, con criterios de unidad, inclusión y reconocimiento de la diversidad, tendiente a impulsar con bases sólidas el Frente Amplio por la Paz que se está gestando en Colombia.

Como constituyentes primarios trabajaremos por la realización de una Asamblea Nacional Constituyente que genere el marco general de reafirmación de los acuerdos de paz con justicia social.


Firman:
Colectivo refugiados colombianos en Bélgica
Grupo Colombia Bélgica
Marcha Patriótica Capítulo Bélgica
Marcha Patriotica Capítulo España
Marcha Patriotica Capitulo Francia
Plataforma de Solidaridad Colombia Madrid
Partido Comunista Colombiano- Comité Zonal España
Partido Comunista Colombiano – Belgica
Partido Comunista Colombiano -  Suiza
Plataforma No Más Bases- País Vasco
Asociación Simón Bolivar – Francia
Asociación-Elkartea Jorge Adolfo Freytter Romero, Estudio sobre violencia política en America Latina y en su espacialidad universidades públicas colombiana- País Vasco.
Marcha Patriótica - Alemania
Colectivo de Colombianos refugiados en Asturias- Estado Español.
Marcha Patriótica – Suiza
Agenda por la Paz de Colombia – País Vasco.
ASBL Entre Amigos- Belgica
Comité por la Defensa de los Derechos Humanos en Colombia- COMADEHCO- España
Centro Internacional para la Promoción e Investigación en Derechos Humanos- CINPROINDH- España
Emigrado Sin Fronteras – País Vasco
ON Y VA- Suiza
Federación Estatal de Asociaciones Inmigrantes y Refugiados en España –FERINE
Observatorio de Derechos Humanos Alfredo Correa De Andreis – Universidad Distrital – Capitulo Suiza
Asociación- Elkartea de Comunicación Popular Cine de Base- País Vasco
MOVICE- Capitulo Madrid
Unión Patriótica – Suiza
Ciudadanos y Ciudadanas por la Paz – Paris
Cultura Milonga – Paris
Compañía de Teatro Les menades- Paris
Campaña Contra la Brutalidad Policial – Fundación Nicolas Neira-Colombia
Labrando Caminos- Paris
Festival por la Paz con Justicia Social – Francia
Colombia Nueva – Lyon
Frente Latino - Francia
Marcha Patriótica – Inglaterra
Red de Solidaridad Patria Grande – Berlin
Asociación Cultural Iberoamericana, e.V – Dresde
Plataforma de Solidaridad con Colombia- Madrid
Marcha Patriótica – País Vasco
Marcha Patriótica – Valencia
Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado -Capitulo Valencia
ASOCIACIÓN AIPAZCOMUN- Suiza
Intersindical Valenciana ( Área de Movimientos Sociales)- Valencia
Partido Comunista de País Valencia


http://exiliadaspoliticascolombianas.tumblr.com

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.