{/exp:channel:entries}
Educació

Important presència STEPV al Fòrum Social Mundial de Porto Alegre

01 / 02 / 2016 | Intersindical

Amb més de 15.000 participants s’iniciava el passat 19 de gener el Fòrum Social Mundial Temàtic Porto Alegre 15 anys (FSMPoa15). Un fòrum que pretenia fer un balanç del que han representat els fòrums socials en la lluita contra les polítiques neoliberals en aquest període, reflexionar sobre el seu futur i preparar els debats per al FSM que se celebrarà a Canadà a l’agost d’aquest any.

Beatriu Cardona va representar a STEPV – Intersindical Valenciana als debats que dins del FSMPoa15 organitzava el Fòrum Mundial d’Educació (FME). El FME, que també en aquesta data, i després de 22 edicions, celebra els seus 15 anys d’existència, va comptar també amb la participació d’Albert Sansano, en representació de la Confederació de STEs a la Secretaria Executiva del Fòrum Mundial d’Educació i en el Comitè Organitzador del FSMPoa15; Pere Polo l’STEI-i que acudia en representació de Ensenyans Solidaris i Leslie Toledo en representació de la Federació de MRPs del País Valencià en el Consell Internacional del FME.

FSMPoa15 estava organitzat al voltant de dos blocs temàtics. Els matins dedicades a la Activitats Autogestionades i les tardes a les Taules de Convergència, i la primera gran activitat en què van participar va ser el Seminari “Actuació i desafiaments per a la construcció d’una altra educació per a un altre model civilitzatori” desenvolupat els dies 20 i 22 de gener .

El Seminari va tenir com a debat el “què fer perquè l’educació estiga a favor de l’emancipació de les persones i no de la mercantilització de l’educació formal i no formal, com contribuir-hi des de l’educació popular i que paper han de jugar els FME en aquesta tasca “va tenir com a ponents, a Moacir Gadotti (Institut Paulo Freire - Brasil) José Luis Pazos (CEAPA), Pere Polo (Ensenyants Solidaris) i Albert Sansano (Confederació de STEs).

El 21 de gener, Beatriu Cardona va participar en el debat “Les polítiques neoliberals i la privatització de l’educació: les lluites en defensa de l’escola pública” organitzat pel FME i el sindicat únic de professores i professors de l’ensenyament públic estatal de Rio Gran do Sul, CPERS, una entitat amb prop de cent mil afiliats.

Amb l’assistència de més de 200 persones, Beatriu va compartir taula amb l’educador brasiler Gaudencio Frigotto, el director de revista “Docència” i del Col·legi de Professors do Xile, Guillermo Scherping i Fernando Rodal, president de la Confederació d’Educadors Americans (CEA).

En la seva intervenció, que va emocionar i va ser sens dubte la més aplaudida, fins al punt de provocar, al final, files demanant autògrafs o compartir foto amb ella, va relatar com la població està patint les lleis imposades pels governs per desvaloritzar els serveis públics i com es vénen gestant moviments unitaris que reaccionen contra aquestes polítiques. Ha destacat que són aquests governs, i no els pobles d’Europa, els que continuen explotant els pobles d’Amèrica Llatina, i com els pobles del sud europeus tenen tant en comú amb els llatinoamericans, que cal seguir treballant perquè les lluita per l’educació pública siguin unitàries a tot el món i que aquesta no és només paper dels sindicalistes i el professorat, sinó que és també tasca de tota la comunitat educativa, de tota la societat.

Va destacar com les i els educadors tenen alguna cosa que no tenen altres professions: el poder de crear un món dins de les aules i transmetre a l’alumnat la dignitat i l’empoderament necessari per transformar el món. “Lluitarem per un ensenyament de qualitat, ja que el nostre alumnat s’ho mereix” va finalitzar.

Finalment, la tarda del dia 22, es va celebrar l’Assemblea de Convergència d’Educació, una activitat que va comptar amb prop de 2.000 assistents i que va ser coordinada per Salete Valesan (FLACSO) i Albert Sansano (Confederació de STEs). En aquesta taula van estar, representant al Fòrum Mundial d’Educació, Moacir Gadotti i Beatriu Cardona, als estudiants Camila Lane, presidenta de l’UBES, representant al Fòrum de Drets Humans, Baltazar Garzón i Driss El Yazami del Marroc, al Fòrum Social de Educació Popular Moyses Martins del Brasil Acessível, i al comitè organitzador Mauri Creu, la taula va ser tancada per la ministra de les Dones, de la Igualtat Racial i dels Drets Humans del Brasil, Nilma Lli Gomes.

A la Mesa, on es van presentar els debats que sobre educació s’havien donat en aquest FSMPoa15, Beatriu Cardona va ser novament aplaudida, especialment quan es va referir al colonialisme, la lluita per l’educació pública i la recuperació de les cultures i les llengües dels pobles originaris.

Amb l’Assemblea dels Moviments Socials, celebrada al dia següent, el FSMPoa15 i el FME van finalitzar l’edició commemorativa dels 15 anys, i van obrir la seva mirada per al proper FSM, el primer a celebrar-se en l’hemisferi nord, a l’agost de 2016, al Canadà.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.