{/exp:channel:entries}

Per la descolonització dels pobles oprimits i l’enfrontament a l’imperialisme

Declaració de l’assemblea de moviments socials del Fòrum Social temàtic “Crisi capitalista, Justícia social i ambiental”  de Porto Alegre, Brasil.

Assemblea dels Moviments socials el 28 de gener a Porto Alegre (Brasil).
Assemblea dels Moviments socials el 28 de gener a Porto Alegre (Brasil).
02 / 02 / 2012 | Intersindical

Nosaltres, pobles de tots els continents, reunits en l’Assemblea de moviments socials durant el Fòrum Social temàtic Crisi capitalista, Justícia social i ambiental, lluitem contra les causes d’una crisi sistèmica que s’expressa en una crisi econòmica, financera, política, alimentària i ambiental, posant en risc la pròpia supervivència de la humanitat. La descolonització dels pobles oprimits i l’enfrontament a l’imperialisme és el principal desafiament dels moviments socials de tot el món.



Els pobles no han de continuar pagant per aquesta crisi: no hi ha sortida dins el capitalisme

En aquest espai ens reunim des de la nostra diversitat, per construir junts agendes i accions comunes contra el capitalisme, el patriarcat, el racisme i tot tipus de discriminació i explotació. Per això, reafirmem els nostres eixos comuns de lluita, adoptats en la nostra Assemblea a Dakar, el 2011.

  • 
Lluita contra les transnacionals
  • 
Lluita per la justícia climàtica i per la sobirania alimentària

  • Lluita per l’eliminació de la violència a la dona
  • 
Lluita per la pau, contra la guerra, el colonialisme, les ocupacions i la militarització dels nostres territoris



Els pobles de tot el món pateixen avui els efectes de l’agreujament d’una profunda crisi del capitalisme, en la qual els seus agents (bancs, transnacionals, conglomerats mediàtics, institucions internacionals i governs al seu servei) busquen potenciar els seus beneficis a costa d’una política intervencionista i neocolonialista. Guerres, ocupacions militars, tractats neoliberals de lliure comerç i “mesures d’austeritat” expressades en paquets econòmics que privatitzen béns, rebaixen salaris, redueixen drets, multipliquen la desocupació i exploten recursos naturals. Aquestes polítiques afecten amb intensitat als països més rics del Nord, augmenten les migracions, els desplaçaments forçats, els desallotjaments, l’endeutament, i les desigualtats socials.

La lògica excloent d’aquest model serveix només per enriquir a una petita elit, tant en els països del Nord com en els del Sud, en detriment de la gran majoria de la població. La defensa de la sobirania i l’autodeterminació dels pobles, la justícia econòmica, ambiental i de gènere, són la clau per a l’enfrontament i la superació de la crisi, enfortint el protagonisme d’un Estat lliure de les corporacions i al servei dels pobles .
L’escalfament global és el resultat del sistema capitalista de producció distribució i consum.

Les transnacionals, les institucions financeres, els governs i organismes internacionals al seu servei, no volen reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle. Ara intenten imposar-nos la “economia verda” com a solució per a la crisi ambiental i alimentària, el que a més d’agreujar el problema, resulta en la mercantilització, privatització i financiarització de la vida. Rebutgem totes les falses solucions per aquestes crisis, com els agrocombustibles transgènics, la geo-enginyeria i els mercats de carboni, que són nous disfresses del sistema.

La realització de Rio +20, al mes de juny a Rio de Janeiro, passats 20 anys de la Eco ‘92, reforça la centralitat de la lluita per justícia ambiental en oposició al model de desenvolupament capitalista. L’intent de “enverdiment” del capitalisme, acompanyat per la imposició de nous instruments de la “economia verda”, és una alerta perquè els moviments socials reforcem la resistència i assumim el protagonisme en la construcció de veritables alternatives a la crisi

Denunciem la violència contra la dona exercida regularment com a eina de control de les seves vides i els seus cossos. A més, l’augment de l’explotació del seu treball per atenuar els impactes de la crisi i mantenir el marge de guany constant de les empreses. Lluitem contra el tràfic de dones i de nens, les relacions forçades i el prejudici racial. Defensem la diversitat sexual, el dret a l’autodeterminació de gènere i lluitem contra l’homofòbia i la violència sexista.

Les potències imperialistes utilitzen bases militars estrangeres per fomentar conflictes, controlar i saquejar els recursos naturals i promoure dictadures en diversos països. Denunciem el fals discurs en defensa dels drets humans, que moltes vegades justifica les ocupacions militars. Ens manifestem contra la permanent violació dels drets humans i democràtics a Hondures, especialment al Baix Aguán, l’assassinat de sindicalistes i lluitadors socials a Colòmbia i el criminal bloqueig a Cuba que completa 50 anys. Lluitem per l’alliberament dels 5 cubans presos il · legalment als Estats Units, l’ocupació il · legal de les Illes Malvines per Anglaterra, les tortures i les ocupacions militars promogudes pels Estats Units i l’OTAN a Líbia i l’Afganistan. Denunciem el procés de neo-colonització i militarització que viu el continent africà i la presència de la Africom. La nostra lluita és també per l’eliminació de totes les armes nuclears i contra l’OTAN.

Expressem la nostra solidaritat amb les lluites dels pobles del món contra la lògica depredadora i neocolonial de les indústries extractives i mineres transnacionals, en particular, amb la lluita del poble de Famatina a Argentina, i denunciem la criminalització dels moviments socials.


El capitalisme va destruir la vida de les persones




Per això, cada dia neixen múltiples lluites per la justícia social per eliminar els efectes deixats pel colonialisme i perquè tots i totes tinguem una qualitat de vida digna. Cadascuna d’aquestes lluites implica una batalla d’idees que fa imprescindible accions per la democratització dels mitjans de comunicació, controlats avui per grans conglomerats, i del control privat de la propietat intel · lectual. Al mateix temps exigeix ​​el desenvolupament d’una comunicació independent que acompanyi estratègicament nostres processos.

Compromesos amb les nostres lluites històriques, defensem el treball decent i la reforma agrària com a únic camí per impulsar l’economia familiar, camperola i indígena, i un pas central per assolir la sobirania alimentària i la justícia ambiental. Reafirmem el nostre compromís amb la lluita per la reforma urbana com a instrument fonamental en la construcció de ciutats justes i amb espais participatius i democràtics. Defensem la construcció d’una altra integració, fonamentada en la lògica de la solidaritat, i l’enfortiment de processos com la UNASUR i l’ALBA.

La lluita per l’enfortiment de l’educació, ciència i tecnologies públiques al servei dels pobles, així com la defensa dels sabers tradicionals, es tornen urgents un cop que persisteix la seva mercantilització i privatització. Manifestem la nostra solidaritat i suport als estudiants xilens, colombians porto-riquenys i de tot el món, que continuen en marxa a la defensa d’aquests béns comuns.

Afirmem que els pobles no han de continuar pagant per aquesta crisi i que no hi ha sortida dins del sistema capitalista!

Es troben a l’agenda grans desafiaments que exigeixen que articulem les nostres lluites i que mobilitzem massivament.

Inspirats en la història de les nostres lluites i en la força renovadora de moviments com la Primavera Àrab, Ocuppy Wall Street, els indignats i la lluita dels estudiants xilens, l’Assemblea dels Moviments Socials convoca les forces i actors populars de tots els països a desenvolupar accions de mobilització coordinades a nivell mundial. Hem de contribuir a l’emancipació i autodeterminació dels nostres pobles, reforçant la lluita contra el capitalisme.


Convoquem a totes i tots a enfortir la Trobada internacional de drets humans en Solidaritat amb Hondures i a construir el Fòrum social Palestina Lliure, reforçant el Moviment global de boicot, desinversions i sancions contra l’Estat d’Israel i la seva política d’apartheid contra el poble palestí.

Prenguem els carrers a partir del dia 5 de juny en una gran jornada de mobilització global contra el capitalisme.


Convoquem a impulsar la Cimera dels Pobles per justícia social i ambiental, contra la mercantilització de la vida i en defensa dels béns comuns, davant de la Rio +20.

Si el present és de lluita el futur és nostre!


Porto Alegre, 28 gener 2012




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.