{/exp:channel:entries}

Rotund èxit del II Festival per la Pau a Colòmbia, Memòria i Justícia Social a Montreuil, París

Al voltant de tres mil persones van assistir entre el dissabte 7 i el diumenge 8 de març al Festival per la Pau a Colòmbia, Memòria i Justícia Social a La Maison de l’Arbre, seu de la Parole Errante a Montreuil, a l’est de París, convocat per l’associació del mateix nom, sota el lema “Pensar, Educar. Art i Cultura per a un nou país”. Una crònica de Mauricio Vidales.

24 / 03 / 2015 | Intersindical

La trobada va comptar amb la presència i la salutació en l’obertura, entre altres personalitats, de l’alcalde de Montreuil i de representants diplomàtics de Veneçuela, Bolívia i el Salvador, així com del cèlebre dramaturg i lluitador antifeixista Armand Gatti i la directora escènica, actriu i guionista Hélene Chàtelain, fundadors de la Parole Errante. La presentació va ser a càrrec de Marino Valencia, cineasta i músic colombià.

El festival va constar d’una nodrida i excelsa programació artística on va destacar el teatre amb la posada en escena de La mestra, una peça clàssica dins de la prolífica obra del gran dramaturg colombià Enrique Buenaventura; la riquesa inconfusible dels sons musicals del Pacífic i el Carib colombians; la poesia en un memorable recital dramatitzat de Tachia Quintanar, veterana actriu basca, companya de Gabo a mitjan anys 50 a París, que ens va oferir una acurat i molt variat repertori que va culminar amb versos de la immortal Anna Ajmátova; així mateix, les arts plàstiques i visuals van tindre presència en els murs de la Maison de l’Arbre i ens va cridar l’atenció particularment, una exposició fotogràfica d’Amado Villafaña, sobre la Sierra Nevada de Santa Marta i la visió cosmogònica dels quatre grups ancestrals que l’han poblat des de temps immemorials: els Kogis, Wiwas, Arhuacos i Kankuamos, que també es va acompanyar de la projecció d’un documental del mateix autor, presentat per l’artista colombiana Gloria Mendiola, encarregada de l’exposició fotogràfica; i la pintora caleña Aura Rojas, va proposar una creació col·lectiva d’una obra pictòrica poètica sobre el motiu central del festival, que durant els dos dies va ser elaborada per voluntaris que hi anaven deixant el seu missatge amb paraules o pinzellades. El resultat va ser un sorprenent i original quadre que finalment està rodant per diversos llocs del món , puix la gent interessada en la memòria col·lectiva vinguda de diferents països i continents, adquiria el tros que triara per una donació voluntària i s’emportava el seu fragment com a record.

En una programació alternativa, múltiples organitzacions socials i polítiques exposaven els seus projectes en els estands habilitats al costat de l’escenari. Entre les organitzacions estavan On y Va Suiza, el Observatorio de Derechos Humanos Alfredo Correa de Andreis, Universidad Distrital, Capítulo Suiza i militants del Partido Comunista Colombiano (PCC), Union Patriotica (UP) y Marcha Patriotica (MP). Així també, el restaurant bar oferia una deliciosa mostra de plats típics i begudes colombianes, sense que hi faltara el famós mojito cubà.

Així, les expressions de l’art i la pluriculturalitat pròpia de la nostra Amèrica mestissa, i particularment de Colòmbia, es van integrar subtilment i fluidament en el debat polític i sociològic, l’anàlisi històrica i la reflexió filosòfica amb tres espais de debat entorn del procés de la taula de diàlegs de pau a l’Havana; el tema de la propietat de la terra i els territoris; i el paper de la cultura, l’educació, l’art i els mitjans alternatius en la construcció de la pau i d’una nova societat.

Durant el matí del diumenge 8 de març, com a celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, Gladys Corredor, la Chiqui, la nostra entranyable actriu i contacontes colombiana exiliada a Suïssa, ens va delectar amb tres històries curtes i especialment amb el seu relat sobre la creació del món, en el qual al final ens descobreix que Déu és la Creadora i no el Creador com ens ho han explicat sempre. I a la vesprada, en el marc del fòrum debat sobre els Diàlegs de Pau, es va realitzar una teleconferència en directe amb l’Havana, on els assistents van poder sostindre un calorós diàleg durant una hora aproximadament, amb el comandant de les FARC-EP, Marco León Calarca i amb la guerrillera Alexandra Nariño (més coneguda com a Tanja).

Volem fer ressaltar amb un esment especial l’aportació del professor de la Universitat Nacional, Carlos Medina Gallego, que va elaborar una profunda dissertació sobre la necessitat de construir nous paradigmes en l’educació, en evidenciar la mercantilització de l’educació pública pel seu caràcter privat en l’aspecte essencial, quan és inserida en la lògica del sistema capitalista; i d’altra banda, va valorar el decisiu paper de l’art i la cultura com a elements transformadors cap a un nou humanisme, per culminar-ne la intervenció amb una emotiva crida a tancar files entorn de la pau amb justícia social, que va motivar un encés aplaudiment de l’auditori.

També va resultar molt encertada i necessària la participació d’Álvaro Hernán Forero, portaveu de la Mesa Amplia Nacional Estudiantil, ja que va exposar una síntesi del camí d’aquesta organització que l’any 2012 va aconseguir paralitzar el projecte de reforma a la llei d’educació i que amb una mostra d’audàcia, originalitat i imaginació va aconseguir que tot el país abraçara la seua causa. Així mateix, cal dir que encara continua la seua labor com a moviment estudiantil integrat en les altres lluites socials del país, la dels camperols, dels indígenes, dels afrodescendents, dels obrers, dels moviments de dones i de víctimes del terrorisme d’Estat, amb una claredat meridiana en la seua visió política anticapitalista, fins al punt que constitueix un gran bastió de la joventut colombiana que forja una nova destinació per a la seua nació; que cerca integrar-se en els processos emancipadors de la nostra Amèrica, la qual cosa ens ompli d’esperança perquè sabem com és de fonamental el paper de la joventut i la comunitat educativa en general i de la universitat en particular com a instàncies generadores de pensament crític i renovador de paradigmes culturals i coneixement científic. Tot plegat, es tracta del motor d’un canvi qualitatiu en la creació i el desenvolupament de polítiques de justícia social i transformació integral del nostre poble.

Destacable va ser també la intervenció d’Imelda Daza, dirigent de la UP exiliada a Suècia des de fa més de dues dècades, que amb un vibrant discurs va commoure l’auditori amb la seua visió del dolorós camí de l’exili, però amb la força que aquest pot generar per a continuar units en l’exterior contra la injustícia d’un règim violent i opressor que força milers de compatriotes al desterrament.

I com no podia ser d’una altra manera, “la rumba se prendió” en la nit del dissabte i diumenge en La Maison de l’Arbre amb els grups Cumbia Ya; Kilombo; Jim López i la nova edició; Nuevos Matices; Abran paso; Chirimía del Pacífico i Salsos, que van portar al frenesí els assistents, europeus i llatinoamericans que dansaven i es trenaven en una fervorosa abraçada multicultural que expressava en aquella eufòria col·lectiva el gran somni d’una Colòmbia en pau amb justícia social.

 

La següent és la declaració final del II Festival pour la Paix en Colombie. Mémoire et Justice sociale.

Per segon any consecutiu dones i homes, colombians, llatinoamericans, europeus i ciutadans del món, ens hem reunit a la ciutat de Montreuil –a les portes de París– per manifestar de manera festiva i entusiasta el nostre suport als processos de pau entre el govern colombià i les insurreccions, iniciats l’octubre del 2012 amb les FARC-EP i els diàlegs exploratoris amb el ELN al juny del 2014.

  • El camí recorregut en aquesta cerca per la pau no ha estat exempt d’obstacles col·locats pels seus enemics, però també s’ha avançat positivament amb assoliments indiscutibles que l’acosten a un punt irreversible.
  • En el procés de l’Havana, fets com la superació d’un moment de crisi provocada per la suspensió dels diàlegs per part del govern; la declaració d’un cessament del foc unilateral per part de la insurrecció que participa en els diàlegs, el qual ha sigut respectat per més de dos mesos; el nomenament d’un delegat permanent del govern nord-americà i una interlocució amb l’ONU són signes que evidencien els avanços esperats .
  • Saludem la publicació dels acords parcials dels tres primers punts de l’agenda, la qual cosa confereix transparència i confiança al procés de diàlegs. Veiem amb entusiasme els avanços obtinguts en el punt de víctimes del conflicte, amb la participació de cinc delegacions de dotze membres cadascuna, representatives de l’espectre victimal de la violència, així com la visita d’un grup d’organitzacions de dones i la seua reunió amb la subcomissió de gènere.
  • Durant tres dies entre reflexions, debats, expressions artístiques i culturals; participació ciutadana i solidària; rescat de la memòria i els afectes; gastronomia i música; tot açò sota el lema “Pensar, educar, art i cultura per a un nou país” abordem temes com el procés de negociació de pau, les víctimes i la veu dels exiliats, la qüestió de la propietat de la terra i de la seua restitució, així com el paper de la cultura, de l’educació i de la creació artística per a construir la pau.
  • Amb la presència d’ambaixadors, responsables polítics locals, intel·lectuals, artistes, dirigents socials vinguts des de Colòmbia i d’altres països, i l’intercanvi en directe amb els negociadors de les FARC-EP des de l’Havana, hem aprofundit en la necessitat de continuar donant suport a la construcció de pau per a seguir avançant en la seua comprensió, els seus antecedents i les seues implicacions a futur, contribuint des d’ací i en la mesura que podem en aquest gran esforç nacional.
  • Convençuts de la importància del suport ciutadà i de la mobilització de totes les voluntats per a confortar i aprofundir la construcció de la pau, a través d’aquests i altres espais, des de l’exterior o a l’interior del territori nacional, compromesos amb aquest esforç, declarem :
  • La imperiosa necessitat d’estendre i consolidar aquest procés de cerca de la pau a tota la insurrecció, iniciant els diàlegs amb l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) i l’Exèrcit Popular d’Alliberament (EPL)
  • La urgència de pactar un cessament del foc bilateral, amb un protocol de verificació acompanyat per la comunitat nacional i internacional, que done un alleujament al sofriment de la població civil en les zones de guerra.
  • Fem una crida perquè cessen les amenaces, la persecució i la criminalització de les persones defensores dels drets humans, dirigents i al conjunt del moviment social.
  • Veiem amb preocupació les contínues agressions contra els moviments camperols, afros i indígenes en els processos de recuperació i restitució de terres, com el que ha succeït l’última setmana al Cauca.
  • Que s’atenga amb urgència la crisi carcerària que viu el país i especialment la precària situació que viuen les presoneres i presoners polítics tant en les presons nacionals com estrangeres; per a generar un ambient favorable als processos de pau.
  • Celebrem com un gran avanç l’acord parcial sobre desminament, de què vam tindre coneixement durant els dies del festival i veiem com una cosa positiva la participació d’alts oficials actius de les forces militars en aquest procés, i instem la comunitat nacional i internacional a acompanyar el desminament.
  • Reconeixem la contribució a la comprensió del conflicte i les seues víctimes fet per la Comissió Històrica el febrer del 2015, i fem una crida a la difusió d’aquest document per tots els mitjans de comunicació, mitjans el compromís dels quals amb la pau en el país segueix sent insuficient.
  • Saludem l’inici de convergències alternatives dels sectors socials i fem una crida perquè s’enfortisquen els espais d’unitat dins i fora del país com a aportació a la construcció d’un moviment social ampli i divers a favor de la pau.
  • Reconeixem la importància de la migració colombiana com a subjecte social i polític que té un paper important en la construcció de la pau, i per açò veiem amb alegria i saludem les diferents iniciatives amb qui coincidim en aquest camí.
  • Convoquem les i els colombians, exiliats i migrants, espentats per la violència i l’empobriment a radicar-se en l’exterior, a comprometre’s en la construcció d’un nou país en pau amb justícia social. Apel·lem a la comunitat nacional i a les institucions a obrir els braços i el cor, en un gest de reconciliació, a les iniciatives de participació o de tornada d’aquesta extensa porció del país que es troba i viu en l’exterior.


Montreuil, França. 8 de març del 2015

http://festivalpazcolombiafrancia.blogspot.com.es/p/inicio.html

 

Rotundo éxito del “2º Festival por la Paz en Colombia, Memoria y Justicia Social” en Montreuil, París.

 Alrededor de tres mil personas asistieron entre el sábado 7 y el domingo 8 de marzo al “Festival por la Paz en Colombia, Memoria y Justicia Social” en La Maison de l’arbre” sede de la “Parole Errante” en Montreuil, al este de París, convocado por la Asociación del mismo nombre, bajo el lema “Pensar, Educar. Arte y Cultura para un nuevo país”. El encuentro contó con la presencia y el saludo en la apertura, entre otras personalidades, del alcalde de Montreuil y de representantes diplomáticos de Venezuela, Bolivia y El Salvador, así como del célebre dramaturgo y luchador antifascista Armand Gatti y la directora escénica, actriz y guionista Hélene Chàtelain, fundadores de la Parole Errante. La presentación estuvo a cargo de Marino Valencia, cineasta y músico colombiano.

El Festival contó con una nutrida y excelsa programación artística donde destacó el teatro con la puesta en escena de “La maestra” una pieza clásica dentro de la prolífica obra del gran dramaturgo colombiano Enrique Buenaventura; la riqueza inconfundible de los sones musicales del Pacífico y el Caribe colombianos; la poesía en un memorable recital dramatizado de Tachia Quintanar, veterana actriz vasca, compañera de Gabo a mediados de los años 50 en París, quien nos ofreció un cuidado y muy variado repertorio que culminó con versos de la inmortal Anna Ajmátova; así mismo, las artes plásticas y visuales tuvieron presencia en los muros de la Maison de l’arbre” y nos llamó la atención particularmente, una exposición fotográfica de Amado Villafaña, sobre la Sierra Nevada de Santa Marta y la visión cosmogónica de los cuatro grupos ancestrales que la han poblado desde tiempos inmemoriales: los Kogis, Wiwas, Arhuacos y Kankuamos que también se acompañó con la proyección de un documental del mismo autor, presentado por la artista colombiana Gloria Mendiola, encargada de la exposición fotográfica; y la pintora caleña Aura Rojas, propuso una creación colectiva de una obra pictórica poética sobre el motivo central del Festival, que durante los dos días fue elaborada por voluntarios que iban dejando su mensaje con palabras o pincelazos. El resultado fue un sorprendente y original cuadro que finalmente está rodando por diversos lugares del mundo , pues la gente interesada en la memoria colectiva venida de diferentes países y continentes, adquiría el trozo que eligiera por una donación voluntaria y se llevaba su fragmento como recuerdo.

En una programación alternativa, múltiples organizaciones sociales y políticas exponían sus proyectos en los stands habilitados al costado del escenario. Entre las organizaciones estaban On y Va Suiza, el Observatorio de Derechos Humanos Alfredo Correa de Andreis, Universidad Distrital, Capítulo Suiza y militantes del Partido Comunista Colombiano (PCC), Unión Patriótica (UP) y Marcha Patriótica (MP). Asimismo, el restaurante bar ofrecía una deliciosa muestra de platos típicos y bebidas colombianas, sin que faltara el famoso mojito cubano.

Así, las expresiones del arte y la pluriculturalidad propia de Nuestra América Mestiza y particularmente de Colombia, se integraron sutil y fluidamente con el debate político y sociológico, el análisis histórico y la reflexión filosófica con tres espacios de debate en torno al proceso de la mesa de diálogos de paz en La Habana; el tema de la propiedad de la tierra y los territorios; y el papel de la cultura, la educación, el arte y los medios alternativos en la construcción de la paz y de una nueva sociedad.

En la mañana del domingo 8 de marzo como celebración del día internacional de la mujer trabajadora, Gladys Corredor “La chiqui”, nuestra entrañable actriz y cuentera colombiana exiliada en Suiza, nos deleitó con tres historias cortas y en especial con su relato sobre la creación del mundo, en el que al final nos descubre que Dios es la Creadora y no el Creador como nos lo han contado siempre. Y en la tarde, en el marco del foro debate sobre los Diálogos de Paz, se realizó una teleconferencia en directo con la Habana, donde los asistentes pudieron sostener un caluroso diálogo durante una hora aproximadamente, con el comandante de las FARC-EP, Marco León Calarca y con la guerrillera Alexandra Nariño (más conocida como Tanja).

Queremos resaltar con una mención especial el aporte del profesor de la Universidad Nacional, Carlos Medina Gallego quien elaboró una profunda disertación sobre la necesidad de construir nuevos paradigmas en la Educación, al evidenciar la mercantilización de la Educación pública por el carácter privado de la misma en su aspecto esencial, al ser insertada en la lógica del sistema capitalista; y por otro lado, valoró el decisivo papel del arte y la cultura como elementos transformadores hacia un nuevo humanismo, para culminar su intervención con un emotivo llamado a cerrar filas en torno a la Paz con Justicia Social encendiendo al auditorio que respondió con un prolongado aplauso. También resultó muy acertada y necesaria la participación de Alvaro Hernán Forero, vocero de la MANE (Mesa Amplia Nacional Estudiantil) por cuanto logró exponer una síntesis del camino de esta organización que en el año 2012 logró paralizar el proyecto de reforma a la ley de Educación que pretendía el gobierno colombiano, y que con una muestra de audacia, originalidad e imaginación logró que todo el país abrazara su causa y a día de hoy continúa su labor como movimiento estudiantil integrado a las otras luchas sociales del país, la de los campesinos, de los indígenas, de los afrodescendientes, de los obreros, de los movimientos de mujeres y de víctimas del terrorismo de Estado, evidenciado una claridad meridiana en su visión política anticapitalista, constituyendo un gran bastión de la juventud colombiana que forja un nuevo destino para su nación; que busca integrarse en los procesos emancipadores de Nuestra América, lo que nos llena de esperanza porque sabemos lo fundamental del papel de la juventud y la comunidad educativa en general y de la universidad en particular como instancias generadoras de pensamiento crítico y renovador de paradigmas culturales y conocimiento científico; indudable motor de un cambio cualitativo en la creación y desarrollo de políticas de justicia social y transformación integral de nuestro pueblo. También destacamos la intervención de Imelda Daza, dirigente de la UP exiliada en Suecia desde hace más de dos décadas, quien con un vibrante discurso conmovió al auditorio con su visión del doloroso camino del exilio, pero con la fuerza que el mismo puede generar para continuar unidos en el exterior contra la injusticia de un régimen violento y opresor que fuerza a miles de compatriotas al destierro.

Y como no podía faltar en un festival por la paz de Colombia, “la rumba se prendió” en la noches del sábado y domingo en La Maison de lárbre” con los grupos Cumbia Ya; Kilombo; Jim López y la nueva edición; Nuevos Matices; Abran Paso; Chirimía del Pacífico y Salsos, que llevaron al frenesí a los asistentes, europeos y latinoamericanos que danzaban y se trenzaban en un fervoroso abrazo multicultural que expresaba en esa euforia colectiva ese gran sueño de una Colombia en Paz con Justicia Social.

 

 

La siguiente es la declaración final del 2º Festival pour la Paix en Colombie. Mémoire et Justice sociale.
“Por segundo año consecutivo mujeres y hombres, colombianos, latino-americanos, europeos y ciudadanos del mundo, nos hemos reunido en la ciudad de Montreuil – a las puertas de París – en Francia para manifestar de manera festiva y entusiasta nuestro respaldo a los procesos de paz entre el gobierno colombiano y las insurgencias, iniciados en octubre del 2012 con las FARC-EP y los diálogos exploratorios con el ELN en junio del 2014.
El camino recorrido en esa búsqueda por la paz no ha estado exento de obstáculos colocados por sus enemigos, pero también se ha avanzado positivamente con logros indiscutibles que lo acercan a un punto irreversible.
En el proceso de la Habana, hechos como la superación de un momento de crisis provocada por la suspensión de los diálogos por parte del gobierno; la declaración de un cese al fuego unilateral por parte de la insurgencia que participa en los diálogos, el cual ha sido respetado por más de dos meses; el nombramiento de un delegado permanente del gobierno estadounidense y una interlocución con la ONU son signos que evidencian los avances esperados .
Saludamos la publicación de los acuerdos parciales de los tres primeros puntos de la agenda lo cual confiere transparencia y confianza al proceso de diálogos. Vemos con entusiasmo los avances obtenidos en el punto de víctimas del conflicto, con la participación de cinco delegaciones de doce miembros cada una, representativas del espectro victimal de la violencia, así como la visita de un grupo de organizaciones de mujeres y su reunión con la subcomisión de género.
Durante tres días entre reflexiones, debates, expresiones artísticas y culturales ; participación ciudadana y solidaria; rescate de la memoria y los afectos; gastronomía y música ; todo esto bajo el lema de : « Pensar, educar, arte y cultura para un nuevo país » abordamos temas como el proceso de negociación de paz, las víctimas y la voz de los exiliados, la cuestión de la propiedad de la tierra y de su restitución, así como el papel de la cultura, de la educación y de la creación artística para construir la paz.
Con la presencia de embajadores, responsables políticos locales, intelectuales, artistas, dirigentes sociales venidos desde Colombia y de otros países, y el intercambio en directo con los negociadores de las FARC-EP desde la Habana, hemos ahondado en la necesidad de continuar apoyando la construcción de paz para seguir avanzando en su comprensión, sus antecedentes y sus implicaciones a futuro, contribuyendo desde aquí y a nuestra medida en este gran esfuerzo nacional.
 Convencidos de la importancia del apoyo ciudadano y de la movilización de todas las voluntades para confortar y profundizar la construcción de la paz, a través de estos y otros espacios, desde el exterior o al interior del territorio nacional, comprometidos con este esfuerzo, declaramos :
La imperiosa necesidad de extender y consolidar este proceso de búsqueda de la paz a toda la insurgencia, iniciando los diálogos con el Ejército de Liberación Nacional (ELN) y el Ejército Popular de Liberación (EPL) 
La urgencia de pactar un cese al fuego bilateral, con un protocolo de verificación acompañado por la comunidad nacional e internacional, que dé un alivio al sufrimiento de la población civil en las zonas de guerra. 
Hacemos un llamado a que cesen las amenazas , la persecusión y la criminalización de las y los defensores de los derechos humanos, dirigentes y al conjunto del movimiento social. 
Vemos con preocupación las continuas agresiones contra los movimientos campesinos, afros e indígenas en los procesos de recuperación y restitución de tierras, como lo sucedido en la última semana en el Cauca. 
Que se atienda con urgencia la crisis carcelaria que vive el país y especialmente la precaria situación que viven las prisioneras y prisioneros políticos tanto en las cárceles nacionales como extranjeras ; para generar un ambiente favorable a los procesos de paz. 
Celebramos como un gran avance el acuerdo parcial sobre desminado, del que tuvimos conocimiento en los días del Festival y vemos como algo positivo la participación de altos oficiales activos de las fuerzas militares en este proceso, e instamos a la comunidad nacional e internacional a acompañar el desminado. 
Reconocemos la contribución al entendimiento del conflicto y sus víctimas , hecho por la Comisión Histórica en febrero del 2015, y hacemos un llamado a la difusión de este documento por todos los medios de comunicación, medios cuyo compromiso con la paz en el país sigue siendo insuficiente. 
Saludamos el inicio de convergencias alternativas de los sectores sociales y hacemos un llamado a que se fortalezcan los espacios de unidad dentro y fuera del país como aporte a la construcción de un movimiento social amplio y diverso a favor de la paz. 
Reconocemos la importancia de la migración colombiana como sujeto social y político que tiene un papel importante en la construcción de la paz, y por eso vemos con alegría y saludamos a las distintas iniciativas con quienes coincidimos en este camino. 
Convocamos a las y los colombianos, exiliados y migrantes, empujados por la violencia y el empobrecimiento a radicarse en el exterior, a comprometerse en la construcción de un nuevo país en paz con justicia social. Apelamos a la comunidad nacional y a las instituciones a abrir los brazos y el corazón, en un gesto de reconciliación, a las iniciativas de participación o de retorno de esa extensa porción del país que se encuentra y vive en el exterior.”
 Montreuil, Francia. 8 de marzo del 2015

http://festivalpazcolombiafrancia.blogspot.com.es/p/inicio.html

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.