{/exp:channel:entries}

Sàhara occidental, 40 anys d’ocupació

Ja n’hi ha prou, llibertat i independència per al poble sahrauí

04 / 11 / 2015 | Intersindical

La Xarxa Europea Sindicats Alternatius i de Base manifesta la seva solidaritat amb el poble sahrauí

El proper 14 de novembre es compleix el 40 aniversari de la signatura dels Acords Tripartits de Madrid que van donar pas a l’ocupació militar del Sàhara Occidental ia una ferotge repressió i violació dels drets humans per part del regne del Marroc.

40 anys després, el Sàhara Occidental continua militarment ocupat per les forces marroquines i un mur de 2.720 kms. (sembrat de mines i en el qual està concentrat el 90% de l’exèrcit marroquí amb una despesa diària superior a 1,5 milions d’euros) divideix la població sahrauí entre els territoris ocupats pel Marroc, els territoris alliberats i controlats pel Front Polisari i els Campaments de Refugiats situats al desert algerià.

Malgrat l’incompliment per part del regne del Marroc de les Resolucions de Nacions Unides i del Consell de Seguretat de l’ONU que reconeixen el dret del Poble Sahrauí a la lliure determinació mitjançant referèndum, sistemàticament bloquejat pel Marroc, i malgrat la constatada violació de els Drets Humans, la Unió Europea manté l’Estatut Avançat amb el regne del Marroc i els Governs de la Unió Europea segueixen col·laborant i rearmant al seu exèrcit. Així mateix, donen suport acords UE-Marroc basats en l’explotació de recursos naturals (com els caladors de pesca) que no li pertanyen i que estan sent espoliats als seus legítims propietaris: el Poble Sahrauí.

Amb l’objectiu d’ocultar al món les violacions sistemàtiques dels drets humans i la situació en què viuen les persones treballadores en els territoris ocupats, l’Estat marroquí practica el bloqueig sistemàtic a l’entrada d’observadors internacionals, com ha fet recentment en impedir la visita d’una delegació sindical de la CSI prevista el passat mes de setembre.

La Xarxa Europea de Sindicats Alternatius i de Base, de la que forma part la Intersindical, exigim a la Comunitat Internacional, al Consell de Seguretat de l’ONU i a la Missió de Nacions Unides al Sàhara Occidental (MINURSO), que intervinguen per garantir el cessament de la repressió, el respecte als drets humans i l’obertura de les fronteres a les delegacions internacionals i exigim la llibertat dels presos polítics sahrauís i el compliment de les resolucions de Nacions Unides que reconeixen el dret del poble sahrauí a la seva autodeterminació mitjançant referèndum.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.