{/exp:channel:entries}
Notícies

Veus per la pau a Colòmbia

Jornada de debat, poesia i música

05 / 11 / 2015 | Intersindical

La Pau també és art

Organitzacions de solidaritat amb Colòmbia, exiliats / es i població de l’estat espanyol hem compartit reflexions i dut a terme accions de debat i cultura per proveir d’informació i analitzar amb la ciutadania punts avançats en els Diàlegs de Pau a l’Havana entre el govern colombià i les FARC-EP, relacionats amb el Desenvolupament Agrari Integral, víctimes i el paper social i polític de diferents actors davant el Procés de Pau.

Des que l’octubre de 2012 es conformés la Taula de Diàleg per intentar establir les bases de la fi del conflicte polític, social i armat entre el govern colombià i les FARC-EP, la societat civil ha seguit amb atenció i cautela els passos fets per les dues parts, analitzant conjuntament els acords, desenvolupant accions per reforçar el procés i insistint en reclamar una pau en la qual càpiguen tots els colombians i colombianes, una pau amb justícia
social.

En un ambient d’entesa, consensuem els següents considerants:

1. Donem suport els Diàlegs de Pau que s’estan desenvolupant a l’Havana entre el Govern i les FARC- EP, reclamem el començament immediat del procés de pau anunciat entre el Govern i l’ELN en l’Equador i la posada en marxa d’un altre procés de pau amb la tercera força insurgent a Colòmbia, l’EPL. Per començar a construir la pau és necessària la signatura de acords amb les tres forces insurgents del país.

2. Saludem l’acord assolit el 23 de setembre de 2015, en matèria de justícia, acordant la creació d’una jurisdicció especial per a la Pau (JEP). Considerem a la JEP, que comptarà amb sales de justícia i amb un tribunal per a la Pau, un important mecanisme per acabar amb la impunitat, obtenir veritat, contribuir a la reparació de les víctimes i jutjar i imposar sancions als responsables dels greus delictes comesos durant el conflicte armat, a més de tenir competència respecte als que de manera directa o indirecta hagin participat en el conflicte armat intern, incloent-hi les FARC-EP i als agents de l’Estat.

3. Demanem responsabilitat als mitjans de comunicació en relació a les informacions abocades sobre els acords assolits fins a la data en la Mesa de Diàleg de l’Havana. La funció dels mitjans ha de ser la d’informar objectivament, no contribuir a la desestabilització del procés.

4. Considerem imprescindible la declaració immediata d’un Cessament Bilateral del Foc per no seguir negociant enmig de la guerra.

5. Exigim el desmunt del paramilitarisme, un dels principals obstacles per a construir la pau a Colòmbia. Aquesta pràctica habitual vinculada a l’Estat, per acció o omissió, ha provocat, i segueix fent-ho, assassinats, desaparicions, desplaçaments massius, muntatges judicials i l’exili de milers de persones. És necessària la derogació del marc legal que empara aquest fenomen, sense la desarticulació dels grups paramilitars no hi ha possibilitat de la no repetició.

6. Recordem que el moviment social i popular, així com l’oposició política, porta molts anys treballant en la construcció de la pau amb justícia social. Exigim el cessament de la criminalització de la protesta social i la conformació per part del govern d’espais on tots els actors, col·lectivament, puguem generar una agenda comú que conclogui amb la realització d’una Assemblea Constituent.

7. Exigim la llibertat immediata per persones preses amb malalties terminals, les persones pertanyents al moviment social i popular víctimes de muntatges judicials, i tracte digne, amb dret a la legítima defensa dels presos -as insurgents, i repatriació per les persones que es troben a l’exterior. Ressaltem l’existència de més de 9500 presos / es a Colòmbia. Reclamem a la Mesa de Diàleg el disseny d’un model amb bases sòlides i fermes perquè la oposició política puga exercir amb llibertat i garanties.

8. Donem suport a la històrica lluita de la pagesia colombià per accedir a la terra i romandre en el territori defensant-de la despulla i l’espoliació, i exigim que les iniciatives per a una reforma agrària integral estructural que garantesca el reconeixement de la seva dret al territori i tots els seus drets, com les Zones de Reserva Camperola que han estat bloquejades pel govern colombià, siguen respectades per l’Estat. Així mateix que l’acord Reforma Rural Integral Per a un Nou Camp a Colòmbia siga complert a cabalidad, i ampliat en direcció a acabar amb el latifundi i l’actual model d’explotació minera energètica.

9. Considerem que cal deconstruir l’imaginari de la guerra, i construir un escenari real per a la pau, cal treballar des del camp de l’art i la cultura, de comprometre a “dibuixar la pau sobre les parets, a cantar-la, a recitar, a ballar”. Proposem a la Taula de Diàlegs el disseny d’un pla de “Cultura de Pau” extensiu a les escoles, llocs de treball, institucions públiques, parlaments, mitjans de comunicació, etc.

10. Exhortem al govern colombià a elaborar un pla que dote d’un marc jurídic i pressupostari adequat per a complir el que signat així com a no aprovar lleis contraposades als acords aconseguits en la taula de Diàleg de l’Havana.

Per tot això, les organitzacions signants vam acordar:

- Enviar les conclusions en aquest espai a la Taula de Diàleg a l’Havana, Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR), Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC), Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).
- Sol·licitar la retirada dels premis concedits a l’ex president colombià, Álvaro Uribe Vélez: “Llibertat Corts de Cadis 2009” atorgat per l’Excm. Ajuntament de Cadis i Premi Internacional 2010 “La porta del record”, atorgat per l’Observatori Internacional de Víctimes del Terrorisme de la Fundació Universitària San Pablo CEU.
- Dur a terme accions des de les nostres organitzacions que sol·licitin a la UE i als EUA, la retirada de les FARC-EP i el ELN de la llista d’organitzacions terroristes.
-Seguir treballant conjuntament per desenvolupar activitats d’incidència i denúncia que facin visible la criminalització que pateix el moviment social i popular colombià.

Signat per les organitzacions participants:

Intersindical Valenciana
Alternativa Sindical de Treballadors (AST)
ASSOC-katío
Comissió Ètica-Madrid
Comitè Internacional Pau, Justícia i Dignitat als Pobles
Coordinació Popular de Colombians a París
Iniciativa Solidària Internacionalista de Burgos (ISI)
Festival per la Pau a Colòmbia. Memòries i Justícia Social - França
Marxa Patriòtica Capítol País València.
Moviment de Víctimes de Crims d’Estat (MOVICE) - Capítol Madrid
MOVICE- Capítol País València.
Moviment Social i Polític Marxa Patriòtica
Partit Comunista colombià- Comitè Espanya
Plataforma Justícia per Colombia1Plataforma Dones 2000
Plataforma Solidaritat amb Colombia2
Unió Patriótica- Capítol Espanya




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.