Actes aniversari Llei de Dependència

14 / 12 / 2016 | Intersindical

Les plataformes en Defensa de la Llei de Dependència de la Comunitat Valenciana ens hem concentrat hui, a les dotze del migdia, davant de les Corts valencianes, per celebrar l’acte central commemoratiu del desé aniversari de l’aprovació de la Llei 39/2006, de defensa de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

A l’acte ha assistit Mercé Martínez i Llopis, directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, així com un bon nombre de representants de les diferents formacions polítiques i dels grups parlamentaris.

En aquesta ocasió la lectura del manifest, Per què seguim lluitant?,  ha anat a càrrec del cantautor Andreu Valor, autor de la cançó “Tornarem a caure”, dedicada a les persones en situació de dependència i discapacitat. Andreu no solament ha demostrat que és un gran artista i una gran persona, sinó que a més ens ha delectat amb unes paraules repletes de gran humanitat i solidaritat: “No hi ha llibertat en la vida sense una justícia social i solidària (…). Dedicar la vida a l’observació per regalar la melodia adequada m’ha portat a vosaltres (…). Vull ser una persona feliç i seria molt difícil aconseguir-ho veient que les persones que m’envolten sofreixen d’alguna manera (…). És tan fàcil com gestionar per a les persones (…). La lluita és una forma de vida que ens aporta coherència, reclama veritats i millora la realitat de les coses, per això estem lluitant (…). Avançarem amb l’actitud que considerem justa i llarga i serà la lluita que dure mentre dure aquesta desigualtat (…)”. Les plataformes en Defensa de la Llei de Dependència de la Comunitat Valenciana volem agrair-li la seua disponibilitat per estar hui amb nosaltres i que durant tots aquests anys ens haja fet costat, sempre a través de les seues lletres, les seues notes musicals i les seues paraules.

En l’acte també han intervingut tres familiars de persones en situació de dependència, que amb les seues emotives paraules han fet que tots els presents s’adonen de què suposa una vida amb dependència. Teo, d’Alacant, pare de César, un xiquet que va nàixer amb insuficiència renal crònica, ens ha narrat com canvia la vida d’una família quan es té un fill dependent i ha insistit en el paper de la dona, que per regla general és la cuidadora 24 hores al dia de la persona depenent, un treball que mai no es reconeix i que la llei va vindre a posar en valor, però que ha quedat de nou totalment anul·lat amb les retallades en les prestacions i l’eliminació de la cotització a la Seguretat Social que va imposar el govern de Rajoy amb el decret del juliol de 2012. Aurora, de Castelló, mare d’un fill amb TEA (trastorn de l’espectre autista), ens ha mostrat la seua preocupació per la insuficiència de recursos per a ells, la necessitat de seguir reivindicant ajudes i centres, i ha fet una crida perquè  el col·lectiu de persones amb autisme estiga recollit en més alt grau del que ho està ara. Aurora, de València, és mare d’Hugo, que va nàixer amb PCI (paràlisi cerebral infantil), fa ara just deu anys, els mateixos que compleix la llei. Ens ha explicat com és de difícil afrontar el naixement d’un fill gran dependent, les elevades despeses que això comporta, tot això agreujat perquè es va veure obligada a deixar de treballar per poder atendre al seu fill. Ells solament són una petita mostra dels milers de dependents de la nostra comunitat que han vist vulnerat el dret subjectiu que els reconeix la llei. Les plataformes demanem no sols l’aplicació efectiva de la llei, sinó que es blinden els drets de les persones en situació de dependència perquè cap govern de cap color polític puga incomplir allò que està reconegut en la llei.

Les plataformes vam presentar ahir una exposició de fotos que pretén ser un resum representatiu de la nostra lluita i el nostre treball en aquests deu anys. Aquesta exposició l’anirem deixant, de forma itinerant, en tots els pobles i ciutats que la sol·liciten de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de visibilitzar la lluita incansable de les plataformes i sensibilitzar tota la ciutadania de la necessitat d’un compromís general de tots i totes perquè, d’una vegada per sempre, es complisquen els drets de les persones amb diversitat funcional.

Hem finalitzat l’acte amb un moment festiu, explotant un bon nombre de globus de color taronja, amb la finalitat de fer saber als qui ens governen que no pararem fins a la recuperació definitiva dels drets de les persones dependents, puix només recuperant aquests podrem recuperar la dignitat.

A punt de complir-se deu anys de l’aprovació de la llei de dependència, les plataformes de la Comunitat Valenciana fem una valoració positiva de l’acte d’aniversari celebrat a València en el dia de hui i manifestem el nostre compromís amb les persones en situació de dependència per seguir lluitant i construir per a ells un futur més digne, amb més respecte i amb major justícia social.





Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.