Amenaces de mort contra líders afrodescendents de La Toma

06 / 03 / 2015 | Intersindical

Els líders de la comunitat afrodescendent de La Toma, en el municipi de Suárez, departament del Cauca, al sud-oest de Colòmbia, han sigut amenaçats per paramilitars mentre fan campanya per acabar amb la mineria il·legal a les terres de la comunitat.

Desenes de defensores i defensores dels drets humans, així com sindicalistes i reclamants de restitució de terres, han sigut amenaçats per paramilitars. En aquesta ocasió, el 8 de febrer, Sabino Lucumi, president del consell comunitari de la comunitat afrodescendet de La Toma, va rebre una amenaça de mort per SMS. En ella es nombrava i s’amenaçava també a Eduar Mina, coordinador del comitè de drets humans de La Toma, a Jhon Jairo Valverde, el seu responsable de finances, i a Francia Márquez, la seva representant legal. La amenaça, firmada per el grup paramilitar “Águilas Negras”, deia: “Ya tenemos ubicados a todos los sapos CC [sic] de La Toma que ceoponen [sic] al desarrollo de la comunida [sic] [...] acen [sic] quemar las makinas [sic] yasabemos [sic] como [sic] cemu-eben [sic] las cabecas [sic] y sus familia[sic] [...] tenemos ordenes [sic] del sur del Valle Cauca [sic] de limpieza a los que cierran las vias [sic)

Aquesta amenaça s’ha produït després de varies amenaces de mort realitzades en els últims mesos contra líders comunitaris que han demanat a les autoritats nacionals i regionals que inicien accions per posar fi a la mineria il·legal en La Toma i retiren les retroexcavadores que els miners estan utilitzant. La amenaça sembla fer referencia a la acció de finals de desembre de 2014 per membres de la comunitat per impedir que s’utilitzaren dos retroexcavadores. Aquestes màquines varen ser confiscades per les autoritats colombianes i, posteriorment una d’elles va ser destruïda. La comunitat no sap que va ocórrer amb l’altra. Des de llavors, el nombre de retroexcavadores en la zona ha augmentat. El missatge també sembla fer referència a una marxa des de Cauca fins a la Capital, Bogotà, organitzada per dones de La Toma a finals de novembre de 2014 per reclamar al govern que inicie accions per acabar amb la mineria il·legal.

Informació Complementaria:
Durant el llarg conflicte armat a Colòmbia, qui han patit les pitjors conseqüències han sigut els defensors i les defensores dels drets humans i les comunitats indígenes, afrodescendents i camperoles. Totes les parts confrontades –d’un costat , les forces de seguretat, actuant soles o en connivència amb grups paramilitars, i d’altra, la guerrilla- son responsables de abusos i violacions de drets humans i de violacions del dret internacional humanitari, tal com homicidis, desaparicions forçoses, segrests, tortura, desplaçaments forçosos i delictes de violència sexual.

A finals de novembre de 2014, les dones de la comunitat afrodescendent de La Toma, en el municipi de Suárez, varen organitzar una manifestació que incloïa una marxa des de el departament del Cauca fins a Bogotà. Protestaven per la presencia de retroexcavadores mecàniques que realitzaven treballs de mineria il·legal d’or en el territori afrodescendent. Reclamaven al govern que garantís que s’adoptaren mesures enèrgiques per retirar la maquinaria, i que retirés una sèrie de concessions de mineria d’or atorgades a interessos miners nacionals i internacionals, de acord amb una sentencia de la Cort Constitucional (del 14 de desembre de 2010) que ordenava la retirada de estes concessions perquè s’havien produït sense un procés de consulta i consentiment lliure, previ i informat. Les dones demanaven també que es prengueren les mesures per garantir la seguretat dels membres i els líders de la comunitat.

En els últims anys, els líders de La Toma han patit nombroses amenaces de mort en el context de la seva campanya per el reconeixement dels drets territorials de la comunitat i contra la presencia de empreses de mineria d’or nacionals i internacionals en La Toma. El 11 de desembre de 2014, el govern va arribar a un acord amb la comunitat per començar accions, però fins el moment no s’ha fet quasi res per acabar amb la mineria il·legal en La Toma. El 29 de desembre de 2014, els membres de la comunitat de La Toma varen interrompre el treball que els miners estaven realitzant amb dos retroexcavadores i contactaren amb les autoritats colombianes, que confiscaren la maquinaria i posteriorment varen destruir una d’elles. El 4 de gener de 2015 i en els dos dies anteriors, es realitzaren amenaces contra els líders comunitaris Ararat i Francia Márquez.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.