Alternatives

Corredor Cantàbric Mediterrani: una infraestructura necessària i justa

Intersindical Valenciana se suma a la mobilització pel corredor Cantàbric - Mediterrani per ser una infraestructura important i necessària pel nostre País, aixó com ho és el corredor Mediterrani que ha connectar el País Valencià amb Europa a través de Catalunya. La manifestació serà el 7 d’octubre a las 11.00h. davant l’estació del Nord de València.

15 / 09 / 2018 | Intersindical

Reproduïm el manisfet de CAVECOVA convocat la mobilització.

De forma aparentment inexplicable, Europa no ha inclòs el tram Saragossa-Terol-València del projecte Corredor Cantàbric-Mediterrani dins el Nou Reglament CEF (Mecanisme Connectar Europa) de la XARXA TRANSEUROPEA DE TRANSPORT per al període 2021-2027 el que determina les condicions per a obtenir finançament europeu posterior.

Era una de les principals apostes del Pla Estratègic d’Infraestructures i Transports (PEIT) per configurar un eix transversal de primera magnitud que modifiqui la geometria tradicionalment radial de la xarxa existent.

El Pla Estratègic d’Infraestructures i Transport (PEIT) va ser aprovat pel Consell de Ministres de 15 de juliol de 2005 pel Ministeri de Foment d’Espanya. Projectava actuacions en infraestructures i transports des de l’any 2005 al 2020, amb una inversió total de 241 392 milions d’euros, el que suposava un esforç inversor d’uns 15.200 M € a l’any, al voltant del 1,5% del PIB.

Des de l’aprovació del PEIT es va desenvolupar una profunda anàlisi del corredor, estudiant les característiques que havia de tenir la futura línia ferroviària. Així, es va planificar un corredor que permet incrementar notablement les velocitats de recorregut per aconseguir temps de viatge competitius i que a més podria albergar el tràfic de mercaderies, tot això compaginat amb la minimització de l’impacte en el medi ambient de les actuacions. Aquesta infraestructura pertanyent a la xarxa bàsica de la Xarxa Transeuropea de Transport (TEN-T), va ser presentada el 4 de novembre de 2009 a Saragossa pel ministre de Foment, José Blanco

L’objectiu final era guanyar-li terreny a altres modes de transport, com la carretera o l’avió, molt més contaminants i dependents del consum de combustibles fòssils. Es tractava, en definitiva, de planificar un sistema de transport més sostenible i eficient.

No obstant això, la responsabilitat no és només europea, la manca de contundència del Govern anterior que va cedir a pressions polítiques i econòmiques no posant l’accent enèrgicament en la prioritat d’aquest corredor que s’havia justificat sobradament el 2005, que connectaria mitjançant una línia d’altes prestacions i tràfic mixt el corredor Mediterrani amb el corredor Cantàbric des de Cantàbria a Sagunt per Saragossa i Terol amb característiques que permetrien el tràfic de mercaderies sense les restriccions que té la línia actual i no oblidem que el corredor té un important potencial per a aquest tipus de trànsit a causa a l’elevada presència industrial i de sis ports d’importància internacional (València, Sagunt, Castelló, Bilbao, Pasajes i Santander).

D’altra banda, no només té interès industrial i comercial sinó que és un element bàsic de cohesió social de la societat espanyola, es tracta d’una infraestructura no radial que realment establiria igualtat d’oportunitats per a la ciutadania de cinc comunitats autònomes Cantàbria, País Basc, Navarra, Aragó i la Comunitat Valenciana. Sent una evident oportunitat per a la província de Terol en clar risc d’exclusió i despoblació.

Facilitar el transport ferroviari a les persones suposa intercanvis personals, familiars, culturals, científics, universitaris, ... per què no s’atén aquesta demanda? Per què no ajudar les capacitats potencials d’aquestes comunitats autònomes sense necessàriament passar pels centres actuals de poder? Per què no competir en igualtat de condicions amb altres comunitats autònomes?

L’actual Govern s’ha mostrat favorable a presentar al·legacions en el debat parlamentari europeu en el sentit de reprendre i introduir el corredor Cantàbric-Mediterrani en la seva versió completa (Cantàbric-Saragossa-Terol-Sagunt-València). És per tant, el moment de mostrar la nostra determinació perquè aquesta rectificació es duga a terme unint a les institucions, entitats empresarials i sindicals, veïnals i ciutadanes en defensa d’un projecte tan important com la connexió ferroviària des de la Comunitat Valenciana al Cantàbric i al nord d’Europa. És indispensable per a les nostres comunitats vertebrar al voltant d’una connexió ferroviària forta, que òbriga possibilitats de distribució inèdites cap als mercats europeus.

Ens dirigim al Govern d’Espanya per a ressaltar la importància que té per a la ciutadania aquest projecte, perquè siga recolzat amb l’energia i amb la confiança que és un infraestructura necessària i justa.

I finalment, ens dirigim al Parlament Europeu i a les autoritats europees perquè es rectifique i s’incorpore el corredor Cantàbric Mediterrani complet i alhora tinga el finançament que requereix el conjunt del projecte.



Comentaris
Mª Eugenia Bustos Lara
04 / 10 / 2018 - 12:23

¿Me podrían facilitar el itinerario?
Gracias. Un saludo.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.