Alternatives

Ha arribat l’hora!

125 milions de ciutadans europeus exigeixen als seus líders que complesquen la seva promesa de posar un impost a les Transaccions Financeres

18 / 05 / 2016 | Intersindical

Organitzacions i sindicats de tot Europa llancen una campanya global que reclama un acord sobre l’ITF en el pròxim ECOFIN de juny.

Més de 125 milions de ciutadans europeus estan exigint als seus caps de Govern i ministres de finances que arribin a un acord ambiciós en el pròxim ECOFIN de juny sobre l’Impost a les Transaccions Financeres (ITF), un petit impost aplicable a certs moviments financers que es porta negociant per 11 països europeus (ara 10) des de 2011.

10.000 organitzacions de la societat civil i sindicats de més de 20 països han signat una carta conjunta de cara al llançament de la campanya “The Time Is Now” (http://www.thetimeisnow.eu), en què exigeixen als respectius caps de govern no cedir davant la pressió del sector financer, que amenaça amb fer descarrilar la iniciativa.
Deu països europeus estan a prop de signar un acord històric que aconseguiria que, finalment, el sector financer pagui impostos per ajudar a frenar els estralls de la crisi de la qual és, en gran part, responsable. La campanya The Time Is Now (Ha arribat l’hora) reclama als líders europeus que no perdin aquesta oportunitat única de segellar un acord que podria recaptar milions d’euros i salvar un nombre incomptable de vides. En un acord ideal, els ingressos d’un ITF no només crearien llocs de treball i protegirien els serveis públics a Europa, sinó que combatria l’extrema pobresa (tant fora com dins d’Europa) i els efectes del canvi climàtic, a més de contribuir a la fi de pandèmies com la sida, la tuberculosi o la malària.

“Després d’una intensa pressió per part dels bancs, els ministres europeus han evitat parlar-nos de l’abast i el pes econòmic que tindrà l’impost, i han anat posposant l’acord amb una infinitat d’excuses. Luis de Guindos i els seus homòlegs europeus han de prendre les regnes, tancar un acord ambiciós al juny i no cedir davant les pressions del lobby financer “assegura Vanessa López, directora de Salut per Dret i membre de l’Aliança Robin Hood. “Un altre retard seria el senyal definitiva de que s’està deixant morir l’impost”.

La pressió recau ara sobre els ministres de Finances europeus, que han de prendre una decisió en el ECOFIN del 17 de juny sobre un impost reclamat per la major part de la ciutadania. Els caps de Govern tenen l’oportunitat d’enviar un missatge important i de posar l’estat de benestar de la ciutadania europea i la gent més pobre del planeta per davant dels interessos del sector financer.

L’ITF, també coneguda com Taxa Robin Hood, proporcionaria a les autoritats fiscals una imatge més clara de la propietat dels actius financers. “L’ITF ajudaria a combatre l’especulació, el frau i altres delictes, dissuadint totes aquestes manifestacions del capitalisme de casino, un element essencial en la crisi financera global” conclou Ricardo G. Zaldívar, portaveu d’ATTAC, membres de la Plataforma ITF JA, paradisos Fiscals NO!

La campanya #TheTimeIsNow està sent recolzada per diferents personalitats al voltant d’Europa i compta amb un portal web (https: / /e-activist.com/ea-action/action?ea.client.id=1986&ea.campaign.id=51086) en el qual els ciutadans poden escriure directament als líders europeus per demanar-los que compleixin la seva promesa i arribin a un acord sobre l’impost el proper 17 de juny.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.