Alternatives

Per la implantació de l’Impost sobre les Transaccions Financeres

18 / 06 / 2015 | Intersindical

Reclamem tanta diligència a ECOFIN per implantar una ITF a Europa com la que tenen per pressionar als països per pagar el deute públic generar per la crisi especulativa dels bansc.

Les Plataformes que donem suport a la implantació universal d’un Impost sobre les Transaccions Financeres (la Campanya “ITF JA, Paradisos fiscals, No” i la Plataforma espanyola Robin Hood), de la que forma part la Intersindical Valenciana, davant la nova postergació del debat dins de l’ECOFIN i per part dels ministres de la cooperació reforçada sobre els aspectes normatius que podria tenir l’Impost sobre les Transaccions Financeres, considerem que la seva actitud és contrària a l’opinió pública europea que reclama aquest impost perquè, sobre tot el sector financer, pagui part de la crisi que ha provocat amb seves accions especulatives.

Reclamem que haurien de tenir més diligència, com la que tenen per pressionar la ciutadania perquè pague el deute públic, ja sigui a Grècia o a Espanya, que prové de socórrer al sector financer, i està en gran part provocada per les accions especulatives i males pràctiques que ha desenvolupat.

Estava previst que en aquesta reunió de l’ECOFIN anaven a tractar-se, entre altres coses per aconseguir el màxim consens, temes rellevants preparats per un equip tècnic dels diferents països que formen part de la cooperació reforçada. Així, anaven a veure formes d’aplicació dels criteris de principi d’origen o de residència i fórmules de compensació; base imposable i tipus de transaccions financeres, accions, obligacions, divises, etc .; control operatiu de les transaccions, etc., i fins i tot esbossar si el seu potencial recaptació tindria algun caràcter finalista com reclamen algunes associacions de la societat civil.

La implantació d’aquest impost ve afavorida pels estudis de la Comissió Europea i l’aprovació al Parlament Europeu de l’informe Podimata. Ha enquestes que reflecteixen el suport de la ciutadania a l’esmentat impost, en tant que la seva aplicació, s’estima, seria un element dissuasori de l’especulació financera; i l’assoliment d’uns recursos provinents del sector financer causant de la crisi, que coadjuvarien a un millor repartiment de la càrrega fiscal i al finançament de les polítiques públiques.

Segons determinats estudis, es calcula que a Espanya la recaptació d’aquest impost serien 5.000 milions d’euros anuals amb unes bases imposables àmplies i uns tipus molt petits. Seria urgent la seva implantació per ajudar a una millora de la recaptació ia un millor repartiment de la càrrega impositiva. De fet, ja alguns països, com Itàlia (Llei 228/2012, Art. 1, apartats 491-500) i França (Llei 2012-354, Art. 5, de 14 de març de 2012), han assumit el seu compromís i han implantat impostos especials a les transaccions financeres abans de la redacció d’un ITF final comú, que portarà algun temps. A Itàlia va començar a aplicar l’1 de març de 2013, ia França, que el va implantar el 2012, s’ha fet un pas més i s’està debatent l’aplicació dels fons recaptats.

PLATAFORMA “ITF, JA !, PARADISOS FISCALS, NO”




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.