Salut Laboral

28 d’abril 2015, Dia Mundial de la Seguretat 
i la Salut Laboral en el Treball

“Uneix-te a la construcció d’una cultura de la prevenció en matèria de seguretat, salut i treball”.

24 / 04 / 2015 | Intersindical

Des de la Confedració-Intersindical ens volem unir a aquest lema proposat per la OIT per a 2015, en què una cultura estatal de prevenció en matèria de seguretat i salut en el treball implica el respecte del dret a gaudir d’un medi ambient de treball segur i saludable a tots els nivells; la participació activa dels governs, les persones ocupadores i les treballadores per a assegurar un medi ambient de treball segur i saludable a través d’un sistema de drets, responsabilitats i deures definits i l’atribució de la màxima prioritat al principi de la prevenció.

La mà d’obra, el treball, és considerat com una mercaderia amb la qual es negocia

Enguany la OIT celebra el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball amb la finalitat de promoure la prevenció d’accidents de treball i malalties professionals a tot el món. Es tracta d’una campanya de sensibilització l’objectiu de la qual és centrar l’atenció a escala internacional sobre les noves tendències en l’àmbit de la seguretat i la salut en el treball i sobre la magnitud de les lesions, malalties i morts relacionades amb el treball.

A Espanya amb les successives reformes laborals ens han deixat un increment molt alt d’accidents de treball, que van passar d’1.156.574 a 1.170.602, dels quals els accidents amb baixa efectiva van ser més del 70% dels totals. Les morts per accidents de treball en 2014 van ser de 111. A més, les malalties professionals s’han incrementat –en les estadístiques declarades, que en les no declarades és encara major– des dels 16.901 en 2013 als 17.260 en 2014.

Veiem des de la Confederació-Intersindical que la mà d’obra, el treball, és considerat com una mercaderia amb la qual es negocia i s’obliden els principis fonamentals que regeixen les relacions entre els estats i les empreses declarades en la fundació de la OIT. És especialment greu el cas de les multinacionals, que són responsables del 60% del comerç mundial, i que són les principals generadores de desigualtats ja que no apliquen les lleis a Espanya i altres països, ja siga, en contractes econòmics, com en condicions de treball, qüestions mediambientals, etcètera.

Des de la Confederació-Intersindical exigim:

  • Una formació adequada per a les persones treballadores que els permeta conéixer els riscos sorgits en el seu lloc de treball i amb una continuïtat en el temps perquè puguen previndre efectes adversos en la salut.
  • Reconeixements mèdics anuals que ens permeten conéixer el nostre estat de salut i les causes dels problemes que generen les nostres malalties professionals.
  • Protecció als treballadors i treballadores especialment sensibles que requereixen, per la seua problemàtica individual, una adaptació del seu lloc de treball ateses les seues característiques personals.
  • Un reconeixement de les funcions, temps i mitjans per a l’acompliment del paper tan important que exerceixen els delegats i delegades de prevenció, que són l’anella més oblidada –quan no reprimida– en la nostra cadena del procés productiu.
  • Una regulació de les noves situacions que es produeixen per la precarietat en els treballs que fan que es multipliquen les baixes laborals i els accidents de treball. Aquesta regulació s’ha de basar en criteris admesos de garant de la salut laboral, física, psíquica i social dels nostres treballadors i treballadores en conjunt.

Per això, des de la CONFEDERACIÓ-INTERSINDICAL plantegem al govern espanyol que defenga les institucions clau que determina la llei de prevenció i salut laboral, que precisament enguany compleix 20 anys des de la promulgació, i que realitze, així mateix, unes polítiques de distribució de la riquesa mitjançant uns salaris mínims justos i dignes basats en la negociació col·lectiva, que és la garantia, també, de la nostra llibertat sindical, i que puguem reduir la desigualtat social i econòmica existent al nostre país, que fa que un 20% de la població estiga en condicions de marginalitat i pobresa.


TREBALLADOR i TREBALLADORA:
LA SALUT LABORAL PATEIX, PERÒ NO PEREIX.

PER DIGNITAT,
LLUITA PER DEFENDRE ELS TEUS DRETS LABORALS




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.