Mesa general de la Funció Pública

Acord de Legislatura: un pas endavant i dos enrere

09 / 06 / 2017 | Intersindical

Intersindical Valenciana convocarà mobilitzacions per demanar responsabilitats a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques en demorar i oblidar l’Acord compromès

El 9 de juny de 2016 es va signar l’Acord de Legislatura del personal funcionari, estatutari i laboral entre la Generalitat Valenciana i els sindicats Intersindical Valenciana, UGT, CCOO i CEMSATSE. L’acord es va subscriure en la Mesa General de Negociació i va ser ratificat al Palau de la Generalitat.

Intersindical Valenciana va valorar positivament l’Acord i va decidir subscriure’l després d’un procés assembleari de consulta que va realitzar entre la seua afiliació i les treballadores i treballadors afectats pel contingut del document. Per al Sindicat, el contingut de l’acord suposava un full de ruta per dignificar els serveis públics i per millorar les condicions laborals del personal funcionari, estatutari i laboral de la Generalitat Valenciana.

El passat 8 de maig es va celebrar una reunió de la Comissió de Seguiment de l’acord que, des del nostre punt de vista, va posar en evidència els nombrosos incompliments i assumptes pendents. No és casual que la nostra valoració de la reunió fóra «un pas endavant i dos enrere».

Ara, 9 de juny de 2017, un any després de la signatura de l’Acord de Legislatura ens hem de ratificar en aquesta valoració. Ha passat un any des de la signatura i un mes des de la reunió de la Comissió de Seguiment sense que l’Administració valenciana done senyals de vida. Per aquest motiu, el Sindicat exigeix el seu compliment immediat per avançar en la millora dels serveis públics i de les condicions laborals del personal que hi treballa.

Intersindical Valenciana, malgrat reconèixer que van executant-se alguns aspectes de l’Acord, no es fa amb la diligència que seria desitjable i, com que els terminis es van exhaurint, s’acumulen els temes pendents. En aquest estat de coses, podem afirmar que, a data d’avui, a menys d’un mes de finalitzar el primer semestre de 2017, no sols estan pendents compromisos que havien d’estar executats en 2016, sinó que, a més, les previsions per a aquest període de 2017 estan pràcticament totes per desenvolupar-se.

A més, la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques es va comprometre a convocar una Mesa General de Negociació durant el mes de maig, que tampoc no ha convocat. S’hi havien d’haver tractat assumptes com:

-Regulació del permís per embaràs a la setmana 37 per vies alternatives a la tramitació i aprovació de la nova Llei de la Funció Pública, de manera que puga ser aplicada sense haver d‘esperar al llarg i lent procés de negociació i tramitació parlamentària d’aquesta.
-Revisió i ampliació dels supòsits d’Incapacitat Temporal en els quals es percep la retribució íntegra.
-Renovació de l’Acord de drets sindical de la MGN i ratificació dels acords sectorials de Justícia i Educació.
-Constitució imminent del Fòrum de Diàleg de l’Administració Local.

Intersindical Valenciana també considera que molts assumptes que s’havien d’haver negociat estan en una situació de paralització inexplicable o de presa de decisions unilaterals sense buscar el necessari consens que va caracteritzar la negociació de l’Acord de Legislatura. Ens referim, per exemple, a temes relatius als plans d’Igualtat, Salut Laboral o a la constitució dels espais de diàleg del sector públic instrumental, de les administracions locals o de les administracions públiques. Sobre aquest darrer assumpte, hem de dir que la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques ha vulnerat el principi de bona fe negociadora en imposar, de forma unilateral i sense negociació prèvia, els criteris de composició de la part social de la mateixa. Es tracta d’un problema que pot ser recurrent amb altres punts de l’Acord, quan es proposa la constitució de Comissions o Fòrums de diàleg en altres àmbits, com és el cas de l’Administració Local, Universitats o Administracions Públiques.

El criteri establert per l’Administració a l’hora de configurar la representació sindical, emparant-se en els que estableix la LOLS per àmbits de representació, fixat en un 10% de representació, limita la participació sindical, quan no és necessàriament d’aplicació automàtica en el cas que ens ocupa, que no deixa de ser un espai de diàleg i debat en què s’han de potenciar, a efectes d’enriquir el debat, la participació i la pluralitat dels interlocutors.

Per altra part, Intersindical Valenciana ha proposat reiteradament que, en aplicació dels apartats de l’Acord relatius a l’ocupació pública, es convocara una reunió per valorar les conseqüències de la irrupció del “Acuerdo para la Mejora del Empleo Público”, signat pel Ministre d’Hisenda i Funció Pública i els sindicats CCOO, UGT i CSI-F en l’àmbit estatal. Considerem que a la vista de la significació d’aquest fet, és una prioritat en tots els sectors de personal de la Generalitat Valenciana, prèvia a l’establiment dels criteris generals de les ofertes d’ocupació pública de 2017 i successives, definir quines són les línies generals en matèria d’ocupació pública del Consell i, en particular, quines són les directrius en matèria de consolidació de l’ocupació i d’aplicació de la DA 4ta del TREBEB. Doncs bé, després de veure quin és el tractament que es dóna en aquest assumpte als PGE 2017 considerem que aquesta reunió és convenient i necessària però continuem sense obtindre una resposta positiva de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques.

Podríem continuar la relació dels assumptes pendents de negociar en els termes previstos per l’Acord de Legislatura del personal funcionarial, estatutari i laboral de la Generalitat Valenciana; una relació que seria molt llarga. Per tot açò, des de la Intersindical Valenciana s’exigeix un canvi d’actitud del Consell que passa pel compliment immediat de l’Acord i per recuperar el consens, el diàleg i la bona fe negociadora. Un compliment que s’ha de veure reflectit en els Pressupostos de la Generalitat Valenciana per 2018 i en normes legals publicades als DOGV. En cas contrari, el Sindicat convocarà mobilitzacions per demanar responsabilitats a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques en demorar i oblidar l’Acord compromès. Intersindical Valenciana exigeix el compliment de l’Acord per satisfer les legítimes reivindicacions del personal que hi treballa.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.