Privatització dels serveis públics

ADIF, no a la mobilitat forçosa!

El SF-Intersindical exigim la retirada immediata de la proposta de l’empresa i la negociació d’un Pla de Viabilitat que garanteixi el futur de les treballadores i dels treballadors d’ADIF

10 / 07 / 2014 | Intersindical

El dia 9 de juliol,es va celebrar una reunió entre el Comitè General i la Direcció d’ADIF per tractar la proposta de convocatòria de mobilitat forçosa que ens va remetre l’Empresa el 30 de juny passat, i que suposa la Mobilitat Forçosa per 413 treballadors i treballadores de diferents categories (Factor de Circulació, Cap d’Estació, Factor Encarregat, Factor, Informador, Ajudant Ferroviari, conductor, Capatàs de Maniobres, Maquinista Principal, Controlador).

En aquesta reunió, el Sindicat Ferroviari hem manifestat el nostre rotund rebuig a la proposta d’acció de mobilitat per a l’acoblament d’excedents de personal operatiu, entre d’altres qüestions perquè incompleix el que estableix la clàusula tercera de l’II Conveni Col · lectiu que diu: “L’Empresa i la representació dels treballadors acorden, a fi de mantenir l’estabilitat laboral i el nivell d’ocupació, negociar un Pla d’Ocupabilitat i Recursos Humans, a fi de pal · liar situacions excedentàries de personal ”.

Incompleix el que estableix aquesta clàusula tercera del Conveni ja que, si bé és veritat que durant l’any 2013 es van produir diverses reunions de la taula de Ocupabilitat, també és cert que no s’ha arribat a produir cap negociació (entesa aquesta com el procés pel el qual les parts resolen conflictes, busquen consensuar actuacions, etc.). Així, l’empresa es va limitar a lliurar i exposar els seus plans per a alguns col · lectius professionals, però sense entrar en cap tipus de negociació real i efectiva dels mateixos. Plans que l’empresa no ha alterat en cap moment i que suposen ara, mitjançant l’Acció de Mobilitat que se’ns proposa, la declaració unilateral de 413 excedents.

D’altra banda, amb aquesta proposta, l’empresa també incompleix l’Acord de Garanties per a la Segregació d’ADIF, del 23 de desembre de 2013, en els seus apartats Primer (Garantia de manteniment dels drets dels treballadors) i Cinquè (Garanties per a la estabilitat en l’ocupació) on expressament s’afirma que “no es generaran situacions de treballadors ‘no necessaris’ [...] ni expedients de regulació d’ocupació de caràcter forçós”.

Igualment hem rebutjat les pretensions reflectides en l’apartat 10 de la convocatòria (plantilla en situació de disponibilitat), que crea la figura de “treballadors excedents sense acoblar” que “quedaran en situació de total disponibilitat segons les necessitats de l’empresa”, situació que afectaria de manera directa a 71 treballadors i treballadores però que afectaria molts més per la limitació d’acoblament a categories del mateix o inferior nivell salarial i que els situaria en unes inacceptables condicions de desregulació laboral.

Cal recordar que l’empresa lluny d’internalitzar càrregues de treball tal com es va comprometre en el conveni, s’ha dedicat a externalitzar càrregues de treball en Manteniment d’Infraestructura (Senyals, Enclavaments mecànics, Línia Aèria de Contacte, Fibra Òptica), en Estacions (Informació, Venda de bitllets, Pàrquings), en Serveis Logístics (establint la gestió de Terminals en règim de Autoprestación o de Risc i Ventura), el que ha provocat efectes perversos per a l’ocupació: d’una banda l’eliminació de càrregues i llocs de treball ha donat lloc a l’establiment d’excedents, de l’altra, han eliminat les possibles vacants existents per acoblar als excedents.

Considerem que és la pròpia actuació empresarial la que provoca aquestes situacions, externalitzant i privatitzant les nostres càrregues de treball per després dir que hi ha excedents de plantilla. No ens queda cap dubte que el projecte final del Ministeri i de la Direcció de l’Empresa és el desmantellament de l’empresa pública ADIF, per deixar-la en un mer gestor d’espais i instal · lacions i subcontractant tots els processos productius.

Per això, des del SF-Intersindical hem presentat sol · licitud de reunió de la Comissió de Conflictes Laborals com a pas previ per a la convocatòria de mobilitzacions per enfrontar-nos a una situació que ja és insostenible. En aquest sentit, en la reunió del CGE d’ADIF hem proposat als altres sindicats un acord unitari per fer front a aquesta situació. Serà la millor manera de plantar-los cara i defensar les nostres condicions laborals, l’ocupació i el ferrocarril públic.

Les organitzacions sindicals tenim el deure i l’obligació d’unir-nos per lluitar en defensa dels nostres llocs de treball, de la nostra empresa i d’un ferrocarril públic, segur, de qualitat i al servei de la ciutadania, i des del SF-Intersindical no farem desistiment d’aquest deure.

De la mateixa manera actuarem a RENFE, per tal d’iniciar un procés de mobilitzacions en ambdues empreses per intentar paralitzar els processos de desmantellament del ferrocarril públic que hi ha en marxa:

o Privatització de les línies de Renfe al Corredor Llevant.
o Privatització del manteniment de les Instal · lacions de Senyalització de la Xarxa Convencional.
o Privatització o passe a risc i ventura de Terminals de Serveis Logístics.
o Privatització de Taquilles en nuclis de Rodalies
o Privatització / externalització de càrregues de treball en els Tallers.
o Adjudicació de la fibra òptica d’ADIF a l’Empresa Red Eléctrica.
o Adjudicació dels Pàrquings de les estacions, majoritàriament a l’empresa SABA.
o Externalització de la informació telefònica, de la venda, informació i atenció al client en moltes estacions.
o Manca generalitzada de personal, que genera problemes en tots els col · lectius, modificant càrregues de treball, augmentant la saturació, establint polivalències, etc.
o Acomiadaments Col · lectius i negativa a un Pla de Prejubilacions Dignes.
o Ridícula oferta d’ocupació a Renfe, en frau de llei i amb contractacions temporals en precari.
o Retallada del 50% en Acció Social i 334.000 € de la nostra massa salarial en ADIF.
o Mobilitat forçosa per 413 persones treballadores en ADIF.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.