Moviments socials

Brasil: ¡No més execucions en mans de la policia!

Les execucions extrajudicials en operacions de la policia militar són freqüents en Rio de Janeiro, i són inacceptables! Exigeix a les autoritats que acaben amb aquest drama.

05 / 11 / 2015 | Intersindical

“Sólo escuché un estallido y un grito (…) entonces salí corriendo y me encontré con aquella escena horrible: mi hijo caído en el suelo”
Terezinha Maria de Jesus

Eduardo de Jesus, de 10 anys, va morir el 2 d’abril de 2015 a mans de la Policía Militar de Río de Janeiro mentre estava sentat a la porta de la seva casa en la favela de Alemão.

Quan la seua mare, Terezinha Maria de Jesus, es va enfrontar a la fila d’agents que estava davant del cadàver del nen, un la va apuntar al cap amb un rifle i la va amenaçar de matar-la. La policia va tractar d’empotar-se el cadàver d’Eduardo, però els veïns s’ho varen impedir. Un agent va tractar de col·locar una pistola junt al cos per incriminar al nen.  A partir de l’homicidi d’Eduardo, la seua família s’ha vist obligada a mudar-se per por a les represàlies. En aquesta ocasió, el cas està sent investigat, tanmateix la majoria dels casos semblants no ocorre el mateix.

La Policia Militar de Rio de Janeiro utilitza la força letal de forma, excessiva i arbitraria. Entre 2005 i 2014, 5.132 persones varen ser víctimes d’homicidis per part dels agents de policia en servei a la ciutat de Rio de Janeiro. La gran majoria eren joves negres de 15 a 29 anys que vivien en faveles.

Les execucions extrajudicials en operacions de la policia militar són freqüents. En general, els registres d’aquestes morts com “homicidis resultants d’una intervenció policial” descriuen que hi va haver enfrontament i que l’agent de policia va actuar en legítima defensa. Molts d’aquests casos es classifiquen com “actes de resistència”, el que fa que difícilment siguen investigats per determinar si l’ús de la força era necessària i proporcional. La manca d’investigacions eficaces i imparcials permet que aquests registres s’utilitzen com una cortina de fum per a encobrir execucions extrajudicials. Altres violacions de drets humans, com amenaces i intimidacions als testimonis i defensors i defensores dels drets humans, alimenten el cicle de violència i impunitat.
Les execucions extrajudicials són inacceptables! Exigeix a les autoritats de Rio de Janeiro que acaben amb aquest drama.

https://www.es.amnesty.org/actua/acciones/brasil-ejecuciones-jovenesnegros-ago15/




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.