Atur

Efectes de la crisi sobre l’atur i el mercat de treball: ha passat la pitjor part?

La consideració de factors com l’estacionalitat i la taxa d’activitat qüestionen l’optimisme dels governs valencià i espanyol amb les dades de l’atur.

27 / 07 / 2013 | Intersindical

S’acaben de publicar els indicadors del mercat de treball del segons semestre de l’Enquesta de Població Activa, que elabora el Instituto Nacional de Estadística. Per conèixer amb més detalls les dades del País Valencià, caldrà esperar uns dies a què es publiquen en l’Institut Valencià d’Estadística.

Realment hem tocat fons i ja s'ha acomiadat a tot el món que es podia acomiadar?

El govern central, la Generalitat i algunes institucions econòmiques properes estan interpretant les dades en el sentit que demostrarien que el pitjor de la crisi econòmica ha quedat darrere. Per a intentar aclarir açò, hi ha tres elements clau a considerar per a entendre les dades de l’EPA del segons semestre de l’any:

  • L’estacionalitat. És natural que en el segon semestre de l’any es cree ocupació, degut a la temporada d’estiu. Encara així, independentment de la millora intertrimestral, la taxa d’ocupació del segons trimestre de 2013 és inferior a la del mateix trimestre de 2012, per tant continua evidenciant-se la debilitat del mercat de treball espanyol i valencià. Si a més li afegim que tota l’ocupació que s’ha creat ha estat temporal i que en el cas dels contractes indefinits se n’han destruït en lloc de crear-se, doncs no es veu la millora de la situació per cap lloc.
  • La taxa d’activitat. El càlcul de la taxa d’atur es fa dividint els aturats entre la població activa. Si aquesta disminueix, disminueix l’atur per un efecte purament matemàtic. I aquest efecte ve tenint un protagonisme important en les dades d’atur a mesura que s’allarga la crisi, degut a l’efecte desànim que fa que molts treballadors (sobretot homes, poc qualificats i dels sectors més afectats per la crisi) deixen de buscar treball i passen a una situació d’inactivitat laboral. La taxa d’activitat és un indicador de la modernitat o desenvolupament del mercat de treball d’un país, i seria un problema que es consolidara una tendència negativa tant en Espanya com en el País Valencià.
  • Ha passat ja la pitjor part de la destrucció d’ocupació deguda a la crisi econòmica? O dit d’una altra manera, realment hem tocat fons i ja s’ha acomiadat a tot el món que es podia acomiadar? Evidentment que no, els pròxims mesos continuarà la tendència interanual d’augment de l’atur i disminució de l’ocupació, però cada cop de manera més suau. És molt difícil que vegem els augments d’atur tan brutals del principi de la crisi. Però això no significa que el mercat de treball s’haja recuperat, per a això cal que l’economia productiva es reactive i torne a crear llocs de treball. Però el que és més important per entendre que no hi ha motius per a l’optimisme és que, encara que s’estabilitzen les dades d’atur i ocupació, el drama de les famílies sense ingressos, dels joves que busquen infructuosament la seua primera ocupació o l’atur de llarga durada encara s’ha de solucionar.


Taula 1. Principals indicadors del mercat de treball espanyol i valencià. EPA, 2n trimestre de 2013.


Estat espanyol País Valencià
Taxa d’activitat 59,54 59,92
Taxa d’ocupació 43,91 42,50
Taxa d’atur 26,26 29,06

 

Principals indicadors del mercat de treball | Create infographics
Aquest article és de Raül Burriel. psicòleg del treball i les organitzacions i tècnic universitari d’ocupació.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.