Retallades

El Consell aplicarà amb tota la cruesa el RD de retallades de Rajoy

Intersindical Valenciana ha fet una valoració tècnica de les conseqüències de l’adaptació al nostre territori, una de les més restrictives de l’Estat.

28 / 09 / 2012 | Intersindical

La publicació al BOE de 14 juliol 2012 del RD LLEI 20/2012, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i foment de la competitivitat, ha introduït nombrosos canvis que afecten les condicions laborals del personal empleat públic, que afecten tant al règim de la Seguretat Social i com al mutualisme de MUFACE.

Aquestes modificacions afecten de forma significativa i dràstica a les baixes per Incapacitat Laboral (IT) del personal, els permisos i llicències, excedències… 
El R.D. esmentat fa una regulació de caràcter estatal, però falta veure el desenvolupament autonòmic, ja que les Comunitats Autònomes tenen cert marge de maniobra a l’hora de regular certes millores. Així ho han et algunes, com ara Navarra, que realitzarà l’ingrés de la paga extra de desembre al mes de gener, i esquivarà aquesta retallada.
Al País Valencià no s’han realitzat millores de cap tipus ja que el Govern valencià s’ha ajustat a la interpretació més restrictiva del RD LLEI 20/2012.
Ací, per l’actitud deshumanitzada de l’Administració, aquest RD s’aplicarà de forma injusta, ja que no s’ha donat marge de maniobra a la Mesa General de la Funció Pública del 27 de setembre de per tractar l’aplicació del RD.

Paga extraordinària de desembre de 2012, pagues addicionals de complement específic o pagues addicionals equivalents

Queden excloses d’abonament i la quantitat que supose aquesta reducció es destinarà a fer aportacions a plans de pensions o contractes d’assegurança col·lectiva que incloguen la cobertura de la contingència de jubilació.

Intersindical Valenciana no ha estat d’acord en les aportacions a plans de pensions per part de les administracions ja que sempre s’han realitzat a càrrec de les percepcions econòmiques del personal i no com quantitats econòmiques graciables que pogueren beneficiar les treballadores i treballadors, encara que siga en un futur llunyà i incert. És una imposició per part de l’Administració que decideix què fer amb el salari del personal al servei de l’administració sense donar l’opció a recuperar-lo en el període indicat en el Decret.

Queden exceptuats de la reducció aquells funcionaris / es i personal laboral que mensualment perceben com salari mensual una quantitat, aproximadament, de 962,1 euros (“no arriben en còmput anual 1.5 vegades el salari mínim interprofessional establert al RD 1888/2011, de desembre 30 “).

Exemple de càlcul:


(641,40 € / mes) x (13 mesos) = 8.338,2. - €

(8.338,2. - €) x 1,5 = 12.507.3. - € anuals


Multipliquem per 13 mesos perquè són 12 mesos + 1 paga extra de juny
- 641,40. - € / mes és el salari mínim interprofessional

En aquest últim cas hi ha el dubte si el personal que treballa a jornada reduïda i el seu salari és inferior a 1,5 vegades el SMI en el còmput mitjà anual (1.000 euros mensuals aproximadament) puga o no percebre la paga extra de desembre. En tot cas, Intersindical Valenciana recomana que se sol · licite a instància normalitzada en el termini d’un any si el personal està inclòs en el règim de la Seguretat Social o 4 anys si el personal està inclòs en el règim de classes passives.

Prestació econòmica a la situació d’incapacitat temporal

Personal afectat (art. 22 de la Llei 10/2011 de Pressupostos de la Generalitat per al’exercici 2012):

                                     
 Règim general de la Seguretat SocialRègims Especials de la Seguretat Social
Contingències comunesEls 3 primers dies: 50%
    Del 4 al 20 dia (Inclosos): 75%
  A partir del 21 dia (inclòs): 100%
Els 3 primers dies: 50%
    Del 4 al 20 dia (Inclosos): 75%
  A partir del 21 dia (inclòs): 100%
Contingències Professionals100% des del primer dia100% des del primer dia
Comú a tots dos règimsÉs aplicable a partir de l’1 octubre 2012 tant per als processos d’IT iniciats a partir d’aquesta data, com per a aquells processos d’IT en vigor iniciats abans de l’entrada en vigor del Decret Llei. Es carregarà el 100% en les IT derivades d’intervencions quirúrgiques i d’estades hospitalàries incloses les domiciliàries

Des de la Intersindical Valenciana recomanem que sempre que siga una malaltia professional que el metge ho faça constar en el comunicat inicial de baixa.

Suspensió de pactes, acords i convenis

Queden suspesos tots aquells pactes, acords i convenis que contravinguen el que disposa aquest decret llei. Cal recordar que tot el que regula el Conveni Col·lectiu és susceptible de recurs ja que un Decret d’àmbit autonòmic no pot contravenir el que disposa un Conveni Col·lectiu.
D’aquesta manera, per exemple, pot quedar afectat el personal acollit al V Conveni Col · lectiu (tot i que està denunciat continua aplicant) d’ensenyament privat concertat, en els següents aspectes:


  • Eliminació de la Jubilació parcial.
  • Eliminació de la paga extra de desembre de 2012.
  • Els dies de vacances es podrien reduir a 22 dies hàbils.


Centres docents privats concertats

Se’ls aplicarà quant a la reducció de la paga extra de desembre de 2012.

Universitats públiques

Se’ls aplicarà quant a la reducció de la paga extra de desembre de 2012.

Derogació de normes


Queden derogades totes aquelles normes de rang inferior que contravinguen allò que disposa aquest decret llei.

Tipus de jubilació


Contempla la Voluntària, la Forçosa i la Declaració d’Incapacitat Permanent (I.P.). Del que es dedueix que:

  • S’eliminen les jubilacions parcials per a personal acollit al V Conveni Col·lectiu de privada concertada.
  • Es manté en vigor la jubilació voluntària per a funcionaris de carrera. Pel que s’ha de presentar la documentació amb un mínim de tres mesos d’antelació a la data de jubilació, DIGA EL QUE DIGA L’ADMINISTRACIÓ té l’obligació d’ADMETRE LES SOL·LICITUDS.


Vacances


Seran de 22 dies hàbils per any natural, proporcionals si la prestació de serveis és inferior a l’any (els dissabtes es consideren no hàbils).
Si les vacances coincideixen amb processos d’I.T. derivats d’embaràs, permís per maternitat o paternitat, lactància o ampliació de la lactància, part s’han de gaudir en dates diferents.

Entrada en vigor


L’entrada en vigor del Decret-Llei serà el dia de la publicació en el DOCV.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.