Generalitat

El Constitucional esmena la LOGFPV per les excedències per cura de familiars

El Tribunal Constitucional (TC) ha dictat la Sentència 39/2014, de 11 de març de 2014, referida a l’article 130 de la Llei d’Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana (LOGFPV). Confirma que el cònjuge o parella de fet és familiar, però l’excedència per a cuidar-los no tindrà efectes en la Seguretat Social. Intersindical reclama una Mesa General per aclarir-ho

El 94% de les excedències per cura de familiars les agafen les dones
El 94% de les excedències per cura de familiars les agafen les dones
11 / 04 / 2014 | Intersindical

El recurs del President del Govern tenia dos parts: segons la primera, el o la cónjuge o parella de fet no podia ser considerat/da “familiar” o “parent” als efectes de demanar l’excedència voluntària per cura de familiars, ja que no apareixia en determinats articles del Codi Civil, els referits a la succesió ab intestato. Aquest argument es desmunta en la sentència, ja que altres articles del propi Codi Civil i algunes altres normes estatals reconeixen la “familiaritat” de cònjuge i parella de fet.

Ens concediran excedència per cura d'un cónjuge, però sense efectes en la seguretat social

Com diu la sentència, segons la interpretació del Govern, estaria autoritzada l’excedència voluntària per cura de familiars del sogre, la sogra, el cunyat i la cunyada, però no del o la cónjuge o parella de fet!!
En canvi, el TC admet el segon argument, que es refereix a l’incís de l’article 130.4 quan diu

«el tiempo de permanencia en esta situación [excedencia voluntaria por cuidado de familiares] será computable a efectos de antigüedad, promoción profesional y derechos en el Régimen de Seguridad Social que les sea aplicable»

La sentència admet que la llei valenciana no pot regular els drets en el règim de seguretat social, ja que aquesta regulació li correspón a l’Estat.
D’acord amb aquesta sentència, doncs, ens poden concedir l’excedència per cura d’un cónjuge, però això tindrà els efectes en la seguretat social que vulga la legislació estatal.
Per tal que s’aclarisca tot això, Intersindical Valenciana demana que aquest assumpte es tracte en la Mesa General de la Funció Pública i que es regule explícitament els efectes d’aquesta sentència.

Veure sentència en el BOE:

http://www.boe.es/boe/dias/2014/04/10/pdfs/BOE-A-2014-3882.pdf

El País: El Constitucional enmienda la ley valenciana de la función pública

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/04/10/valencia/1397126378_935928.html

Levante-EMV: El TC limita la ley del Consell que permite pedir excedencia voluntaria

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/04/11/tc-limita-ley-consell-permite/1099874.html




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.