Llengua

Intersindical expressa la seua satisfacció per la presentació del decret d’usos lingüístics

Des de la Intersindical Valenciana volem mostrar la nostra satisfacció perquè el Govern Valencià presente un projecte de decret que regule els usos de les llengües oficials i d’altres llengües en la Generalitat Valenciana, un instrument que, sens dubte, és ben necessari.

03 / 11 / 2016 | Intersindical

Respecte del projecte de decret del Consell pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat, que heu presentat a exposició pública, des d’Intersindical Valenciana fem també una valoració positiva del que s’hi regula i de com es regula perquè creiem que servirà per a avançar en l’ús efectiu del valencià en les nostres institucions.

Així i tot, i vist que es tracta d’un decret que desplega la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV), necessàriament aquest decret naix amb mancances, atesos els mandats, o manca d’aquests, de l’esmentada llei. Per això, volem insistir en l’absoluta necessitat d’elaborar una nova llei, una llei d’igualtat lingüística, que supere les mancances de la LUEV, que siga una llei per al segle XXI i que regule tots els àmbits d’ús de les llengües oficials i, alhora, que aporte mandats i solucions per a assolir una vertadera igualtat lingüística de totes les ciutadanes i els ciutadans valencians.

Intersindical Valenciana ha proposat a la direcció general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme una sèrie d’esmenes i suggeriments que creiem que milloren el projecte de decret i que contribuiran a assolir l’objectiu de fer efectius els drets lingüístics de totes les ciutadanes i els ciutadans valencians. El Sindicat ha presentat 13 propostes de millora, de les quals vol remarcar la necessitat de mantenir l’apartat 4 de l’Ordre d’1 de desembre de 1993, de la Conselleria d’Educació i Ciència, perquè pensem que aquesta formula jurídica és més adient i efectiva que la que planteja el projecte de decret en els articles 9 o 18, per exemple. Com també trobem necessària una mínima inversió econòmica per a dur a terme tots els mandats que s’hi estableixen.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.