Davant la crisi

Intersindical Jove s’oposa a l’extensió del contracte de formació i aprenentatge fins als 30 anys

El Sindicat considera que aquesta mesura condenma a la gent jove a salaris de misèria, a la marginació i l’exclusió social.

07 / 12 / 2011 | Intersindical

El govern espanyol ha aprovat el Reial Decret 1542/2011, de 31 d’octubre, pel qual s’aprova L’ESTRATÈGIA ESPANYOLA D’OCUPACIÓ 2012-2014 (BOE Núm 279, de 19 de novembre de 2011). En l’apartat 5.4, àmbit d’oportunitats d’ocupació i formació, s’esmenta l’impuls dels contractes per a la formació i aprenentatge que permeten la contractació de persones joves, alternant treball i adquisició de qualificació professional, i promoguen la seva estabilitat en l’ocupació, i execució de la formació associada a aquests contractes, i els col · lectius prioritaris els menors de 30 anys.

Intersindical Valenciana s’oposa a aquesta mesura aprovada pel govern espanyol per les següent consideracions:
Tenint en compte que els contractes per a la formació i aprenentatge tenen un salari reduït que minva les seves possibilitats de fer front a les despeses quotidianes per portar una vida digna, amb aquest RD hi haurà un increment considerable de les treballadors i treballadors joves els ingressos mensuals dels quals estarien per sota de l’IPREM . Aquesta qüestió estaria vulnerant el principi d’insuficiència salarial de manera generalitzada a tota la societat, així com el dret fonamental reconegut en la constitució espanyola sobre un treball digne. Per tant, aquesta modalitat contractual ens porta a la EXCLUSIÓ SOCIAL.
D’altra banda, quant a les prestacions també es veuran minvades de manera més que considerable, ja que disminuiran, a curt termini, les prestació per desocupació i per incapacitats transitòries i, a mitjà ia llarg termini, afectaria les futures jubilacions forçoses per edat, jubilacions per incapacitat permanent, prestacions per viduïtat, orfandat, etc ...
Pel que fa a les reduccions i bonificacions de les quotes de seguretat social per als empresaris, no s’entén com en aquests moments en què les arques de la Seguretat Social estan sota mínims se’ls concedeix la prerrogativa als empresaris de pagar menys per seus treballadors a la Seguretat Social.
En ampliar l’edat de les persones que es poden contractar sota aquestes modalitats de formació i aprenentatge fins els 30 anys s’obliga a que les treballadores i treballadors tinguen un major grau de dependència de les seves famílies (de vegades tampoc es té aquesta oportunitat) que en molts casos no poden fer front a les despeses de la vida quotidiana. Pel que el principi constitucional d’habitatge digne també seria vulnerat.
Des de la Intersindical Jove, considerem que estem davant d’una tipologia contractual que generarà més pobresa, marginació i exclusió social. Unes mesures que compten amb el suport de l’actual govern espanyol, del partit governarà en els propers quatre anys i de la patronal.
Intersindical Jove denúncia aquesta situació de precarietat laboral i exclusió social d’una gran part de la població, la gent jove, que ja està sent castigada per la conjuntura econòmica i la mala gestió de les administracions públiques. Finalment, insta a les treballadores i treballadors a la defensa jurídica i a la lluita pels seus drets davant d’aquest greu atac.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.