Drets democràtics

Intersindical, per l’extinció dels accidents laborals i les malalties professionals

La seguretat i salut laboral estan en risc; augmenten els accidents i les malalties laborals.

25 / 08 / 2017 | Intersindical

Els accidents laborals continuen augmentant al País Valencià. En revisar les dades, comprovem que entre juliol de 2016 i juny de 2017 es van registrar un total de 43.326 accidents amb baixa en jornada de treball, 2.284 casos més que en el mateix interval del període anterior (de juliol 2015 a juny 2016), cosa que representa un increment del 5,6 %. La població treballadora exposada al risc va ser d’1.443.032 persones, un 4,4% més que en el mateix període interanual anterior.

Intersindical reivindica una cultura preventiva, pràctiques saludables i més recursos en prevenció

Els accidents greus registrats van disminuir. Amb un total de 298 casos (19 menys), que representen una reducció del 6,0%. Un total de 45 accidents mortals (6 menys), que representen una reducció de l’11,8%. Del total dels accidents mortals (23 casos), el 51,1%, van ser patologies per accidents cardiovasculars; el 22,2% (10 casos), accidents associats al tràfic, i el 26,7% (12 casos), accidents traumàtics.

Es van registrar un total de 6.604 accidents in itinere, cosa que representa un augment de 403 casos en relació amb el mateix interval del període anterior; per tant, s’ha produït un increment del 6,5%. D’aquestos, 77 casos van ser accidents greus, amb una disminució de 2 casos, que representa una reducció del 2,5%. Els accidents mortals van ser 9 (8 menys), amb una reducció del 47,1%.

Les malalties laborals registrades al País Valencià també van créixer. Durant el període de juliol de 2016 a juny de 2017 el nombre de parts totals comunicats de Malalties Professionals (EEPP) va ser de 3.230, amb un augment de 321 casos, i un creixement percentual del 11%. La distribució per Grups d’EEPP és la següent: agents químics, l’1,1%; agents físics, el 91,2%; agents biològics, el 2,0%; inhalació de substàncies, el 2,4%; en l’altres, el 3,1%; i agents cancerígens, el 0,3%. Quant a sexes, els homes representen el 40,8% i les dones el 59,2% dels parts registrats. En el període considerat, la població treballadora exposada al risc va ser d’1.443.034 persones, un 4,4% superior al mateix interval del període anterior.

Com a conclusió, podem dir que els accidents laborals i les malalties professionals han crescut al País Valencià, encara que s’han reduït lleugerament els accidents mortals. Els accidents cardiovasculars han provocat més de la meitat de les morts en el treball. De les malalties professionals, més del 90% són provocades per agents físics, sent les dones les més afectades, amb xifres properes al 60%.

En revisar l’evolució, comprovem que el nombre d’accidents laborals augmenta de forma constant des del 2012 fins a juny del 2017, segons les dades aportades per l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball. Des del 2012, any de les retallades, es dóna un empitjorament en les condicions laborals i en la prevenció, que provoca el creixement dels accidents laborals i les malalties professionals. L’acomiadament fàcil, el treball per hores, l’augment de la càrrega laboral i de l’edat de jubilació, la reducció o congelació dels salaris i de les prestacions sanitàries, contribueixen a la precarietat laboral.

A manera de reflexió, considerem que s’ha de potenciar més a les empreses que prevenen el risc i fomenten condicions més segures i saludables en el lloc de treball, que milloren la qualitat de l’ocupació i de les condicions laborals. Perquè la bona salut de les persones treballadores té un efecte positiu en la productivitat i contribueix a millorar la sostenibilitat dels sistemes de seguretat social, augmenta la qualitat de vida i el benestar de la població, millora la societat. Recordem que invertir en prevenció és invertir en salut.

Des d’Intersindical Valenciana reivindiquem una cultura preventiva, pràctiques saludables i més recursos en prevenció, que possibiliten la reducció de la sinistralitat i l’increment de la salut laboral.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.