Mesa general de la Funció Pública

Intersindical Valenciana demana la convocatòria urgent de la Mesa General de Negociació

L’aprovació dels PGE 2018 i l’inici del procés d’elaboració dels Pressupostos de la Generalitat 2019, omplin de contingut l’agenda de la negociació col·lectiva dels empleats i empleades públics de la Generalitat.

04 / 07 / 2018 | Intersindical

Amb sis mesos d’endarreriment, al Congrés dels Diputats, s’ha aprovat, finalment, la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per 2018. A banda de les implicacions generals que per la vida social i econòmica puga tenir aquesta llei, pels empleats i empleades públics té especial transcendència, perquè entre altres aspectes, es regulen les seues retribucions pel present exercici.

Arran de la signatura del II Acord per la Millora de l’Ocupació Pública per part del Ministre d’Hisenda i les organitzacions sindicals CCOO, UGT i CSI-F, amb més ombres que llums per la renuncia sindical a la recuperació del poder adquisitiu, per la manca d’una clàusula de revisió salarial i pel comportament a l’alça de l’IPC, els PGE 2018 arrepleguen els increments retributius per enguany: un increment fix de l’1’5%, un 0’25% addicional si es produeix un increment del PIB en 2017 superior al 3’1%, com així ha estat, i altre fons addicional del 0’20% per a productivitat, homologació de complements específics i de destí o per a dotació del pla de pensions.

Cal dir que aquest darrer fons addicional, podria ser d’un 0’3%, si al País Valencià haguérem complit l’objectiu de dèficit en 2017, cosa que ja era públic que no s’havia aconseguit, perquè el finançament que rep la Generalitat de l’Estat, és insuficient per cobrir les despeses mínimes dels serveis públics i de l’Administració autonòmica. Així i tot, els sindicats que suposadament representen una part de les empleades i empleats de la Generalitat, no han tingut cap problema en subscriure aquesta clàusula que ens penalitza a totes i tots.

A partir d’ara, doncs, s’imposa la necessitat d’aplicar als empleats i empleades públics valencians aquests increments i, en particular els fons addicional del 0’2%; així com establir les condicions i terminis pel pagament dels endarreriments generats des del mes de gener.

Per altra banda, els PGE 2018, també obrin la possibilitat de negociar la recuperació, a l’àmbit autonòmic, del 100% de les retribucions en situació d’incapacitat temporal; una reivindicació que sempre ha defensat la Intersindical Valenciana i que ja s’havia començat a negociar per la via de l’ampliació del supòsits amb cobertura integra.

En el mateix sentit, també existeix la possibilitat de recuperar la jornada de 35 hores setmanals o l’equivalent en hores lectives del sector docent, que va ser arrabassada per les retallades de 2012. En aquest cas i, novament, hem de dir que les organitzacions sindicals signants de l’acord, tornen a ignorar la situació financera del País Valencià, supeditant aquesta millora al compliment de l’objectiu de dèficit en 2017. No obstant, cal insistir, tant si és recuperable en 2018, com si ho és en 2019.

Respecte d’altres aspectes subjectes a negociació col·lectiva, no previstos als PGE 2018, cal iniciar les negociacions de les retribucions per l’exercici 2019 del personal de la Generalitat, sense oblidar el compromís del Consell d’habilitar un fons extraordinari per la recuperació del poder adquisitiu perdut als darrers anys de crisi, estimat en un 16%; així com ordenar la negociació de les matèries relatives a salut laboral recollides a l‘Acord de Legislatura de la MGN i que estan patint un endarreriment injustificat, per una certa indeterminació de les competències i responsabilitats en la seua execució.

Per últim, Intersindical Valenciana ha demanat la inclusió d’un punt en l’ordre del dia relatiu a la modificació de l’actual Llei de la Funció Pública, per la via de la llei d’acompanyament dels pressupostos de 2019, en el sentit d’incorporar els preceptes relatius a la capacitació lingüística del personal de la Generalitat. Uns preceptes que ja estan inclosos a l’avantprojecte de la nova llei de la funció pública i negociant-se al marc de la MGN i, per tant, res impedeix que s’apliquen per la via d’urgència de la llei d’acompanyament, sense necessitat d’esperar a la tramitació ordinària de l’avantprojecte de la nova llei que, en els millor dels casos, no estarà conclosa abans que acabe la legislatura.

Des d’Intersindical Valenciana s’insisteix en la necessitat i en la urgència d’iniciar aquest procés, perquè la negociació col·lectiva siga real i efectiva i, perquè no es tornen a produir situacions anteriors de negociacions merament formals, per haver-se exhaurit els terminis preceptius per la presentació, davant les Corts, de l’avantprojecte de llei pressupostos.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.