logo_intersindical

Intersindical Valenciana > Notícies de la Intersindical > Drets democràtics

La reforma de les subvencions a sindicats i patronal, una operació de maquillatge

05 / 10 / 2017 | Intersindical

La Conselleria d’Economia pacta amb les grans centrals sindicals i la patronal una reforma del seu finançament per minimitzar els efectes negatius de les sentències dels tribunals sobre la Llei de Participació Institucional.


La proposta que va presentar la Conselleria d’Economia el dilluns passat consisteix en reduir de 5’2 a 2’8 milions les ajudes a la patronal, CCOO i UGT en aplicació de la Llei de Participació Institucional. La diferència es destinarà aincrementar els fons d’ajudes directes a les organitzacions sindicals en funció del nombre de delegats i delegades, de 380.000 € fins a 2’25 milions, i a establir un fons per actuació en matèria de prevenció de riscos laborals de 1’2 milions; dels quals 600.000 són d’adjudicació directa a la patronal, CCOO i UGT i els altres 600.000 € d’adjudicació per lliure concurrència entre totes les organitzacions sindicals i patronal.

Una operació per garantir que els ingressos de CCOO, UGT i la CEV no es vegen minvats

Més enllà del valor gràfic d’aquest complex ball de xifres i sigles, la proposta només pretén alçar una cortina de fum per amagar que es tracta d’una operació per garantir que els ingressos de CCOO, UGT i la CEV derivats de la Llei de Participació Institucional no es vegen minvats, com a conseqüència de l’aplicació de les sentències que anul·len alguns dels seus preceptes, limitant el finançament, únicament, a les iniciatives institucionals i impedint el finançament de les iniciatives que puguen partir de les organitzacions sindicals.

En efecte, la sentència redueix considerablement els supòsits susceptibles de finançament a càrrec dels fons de participació institucional i, per tant, s’imposava la necessitat de cercar fórmules alternatives de finançament, que restituïren quantitativament la situació anterior. I això és el que s’ha fet, però, per donar-li un aspecte de legalitat i evitar les crítiques, han tingut que pagar el peatge d’incloure en la nova fórmula a la resta d’organitzacions sindicals.

Intersindical Valenciana no se sent vinculada a aquest nou model de regulació de les subvencions a les organitzacions sindicals per diversos motius. El primer, és que no hem estat convocats per participar en la negociació; se’ns ha informat del mateix com a cosa feta i sense possibilitat d’introduir modificacions. El segon i més important, és que no compartim el model.

Des del sindicat sempre hem defensat que l’autonomia sindical i la llibertat per dissenyar, sense hipoteques, la acció sindical, està directament vinculada a l’autosuficiència financera; és a dir, que les organitzacions sindicals han de finançar-se,fonamentalment, en base als ingressos per quotes de l’afiliació. No obstant això, d’haver-ne subvencions dels poders públics, aquestes s’han de distribuir entre totes les organitzacions amb criteris objectius i quantificables per evitar situacions arbitraries que afavorisquen, només, a determinats sindicats, com és el cas dels fons destinats a la participació institucional.

Per aquestes raons i tenint en compte que la nova proposta de la Conselleria d’Economia consolida situacions de privilegi, Intersindical Valenciana no pot acceptar-la com a satisfactòria i exigirà la supressió dels fons de participació institucional i la partida de 600.000 €, reservada a UGT, CCOO i patronal,destinada a actuacions en matèria de salut laboral. Respectant, per altra banda i per ser objectives i plurals, les fórmules de subvenció directa per delegats i delegades i la subvenció de les accions en prevenció de riscos laborals per lliure concurrència, independentment de les quanties finalment assignades.

Següent següent anterior Anterior


Deixa un comentari

Normes d'us: Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana. / No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes. / Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles. / Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats. / No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat. / Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.


Troba'ns al Facebook