Grup de lectura

L’adjectivació precisa de Vicent Penya

Ens va parlar de la seua Insòlita memòria

Foto cedida pel membre del grup Vicent Mateo.
Foto cedida pel membre del grup Vicent Mateo.
30 / 03 / 2017 | Dolors Jimeno

Aquest recull de relats conté 10 contes, dos dels quals tenen estructura de novel·la curta. L’autor va explicar que a partir d’un fet anecdòtic (un record, per exemple) va estirant el fil del cabdell i va construint el text. Ho fa gr`cies a la seua gran capacitat de fabulació i amb un llenguatge fluid i entenedor amb una gran mestria en l’ús dels adjectius: justos, precisos i evocadors.

No hi trobarem noms de persones ni de llocs, però els reconeixem: un poble de l’Horta que pot ser qualsevol. No vull donar més informació sobre el llibre perquè publicaré la intervenció de l’escriptor.
Ací teniu unes dades d’interés per conéixer millor el nostre autor.
Vicent Penya i Calatayud, és de Rafelbunyol, on continua vivint. Tot i haver estudiat enginyeria treballa com a tècnic lingüístic de promoció del valencià a l’Ajuntament de Sagunt. És autor de tres novel·les: Helena, La perseverança i Rama. A més hi ha una quarta, Jo també la vaig conèixer, escrita amb el col·lectiu Alba M.
Ha publicat el recull de relats Els somnis possibles, a banda, és clar d’Insòlita memòria. També podem llegir contes infantils i juvenils:
Mireieta busca les notes, El Xicot de la Taca i Sac de Panxa , i L’última victòria de Tirant lo Blanc.
Arribem a la poesia. No oblidem que tot i tenir aquest important corpus narratiu, Vicent és conegut principalment com a poeta:
Retorn de resDesig de terraSense un punt de record , De la casa estant , El joc, El buit, Homèrides. El cant d’Odisseu, Llibre de les enrònies i l’antologia Triadisses.
És un autr molt premiat en certàmens de tot l’àmbit lingüístic: Agustí Bartra, Joan Fuster de narrativa d’Almenara, Vila de Nules, Josep Maria Ribelles, Ciutat de València de poesia, Ibn Hazm, Vila de Puçol, El Puig de Conte, Roís de Corella i Octubre.
Publica articles periodístics d’opinió i de crítica literària contínuament a Saó, El Punt, El Temps, Levante, Lletres Valencianes, L’Aiguadolç,  Abalorio,  La Roda del Temps, Marxa Popular Fallera, amb diferents graus d’implicació en la majoria d’aquestes darreres revistes: consell de redacció, assessor, etc. Gran part d’açò ho teniu a L’altura i les circumstàncies, un recull del seus articles.

Dirigeix diverses col·leccions editorials i és promotor i agitador cultural, tasca ha donat a conèixer a molts autores i autors e llengua catalana des dels anys noranta. En això ha tingut molt a veure, entre d’altres, la fundació de l’Agrupació Cultural Vianants, entitat que s’encarregà de l’edició de diversos projectes literaris i periodístics. També dirigeix, junt amb Manel Alonso, la revista L’Aljamia, premi de la Crítica dels Escriptors Valencians a la difusió de la literatura. D’aquesta revista eixiran Quaderns de Rafalell i Llibres de l’Aljamia.

Un goig haver comptat amb la presència de Vicent Penya en la sessió del grup de lectura El Micalet parla de llibres.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.