1r de maig

Ocupació digna, drets, igualtat

En el seu manifest del primer de maig de 2017, Intersindical renova el compromís de lluita permanent per aconseguir una ocupació digna, recuperar drets i contribuir a una societat més igualitària.

Cartell del 1r de maig de 2017
Cartell del 1r de maig de 2017
20 / 04 / 2017 | Intersindical

Com cada any ens disposem a commemorar el 1r de Maig, una data que ens convida a rememorar les lluites de la classe treballadora durant els dos últims segles, a congratular-nos dels avenços aconseguits en aquests anys, avenços arrencats després de dures lluites i que han deixat una empremta de sang i dolor, però també a analitzar l’estancament i els retrocessos dels últims anys.
És tasca del moviment sindical analitzar la realitat laboral i social de les classes desfavorides, marcar-se objectius de canvi i construir les eines necessàries per aconseguir-los.

Després de la deriva de polítiques neoliberals de les últimes dècades i especialment després de l’aplicació de la teràpia austericida per la suposada eixida de la crisi, el paisatge és desolador. La precarització de l’ocupació s’estén, amb prou feines es crea ocupació estable i en condicions laborals acceptables, els salaris són baixos i la temporalitat és la norma general, l’empobriment de la classe treballadora és cada dia més palpable. En aquestes condicions els projectes de vida es veuen truncats i les perspectives de futur es tenyeixen de negre. Després de diverses reformes laborals, l’objectiu de les quals era substituir persones ocupades en llocs de treball digne per altres intercanviables i amb drets molt limitats, podem comprovar que el nivell d’ocupació no ha augmentat, simplement s’ha trossejat. A més la reforma de les pensions condemna a la pobresa futura al precariat actual. L’extensió de la pobresa a més de ser injusta provocarà el col·lapse del sistema, sense feina els serveis públics i les pensions no són viables.

Per poder dur a terme una política alternativa necessitem empoderar-nos, unir-nos i junts exigir la recuperació dels nostres drets. Drets laborals bàsics, salari digne, horaris raonables, vacances, estabilitat, en definitiva el dret a una vida digna amb perspectives de futur. Però no només hem de recuperar drets laborals, sinó també molts altres que se’ns arrabassen, el dret de vaga està sent desactivat per l’ús abusiu dels serveis mínims i per la criminalització de la protesta. A més, altres drets democràtics com la llibertat d’expressió estan sent sotmesos a l’escrutini i persecució selectiva per part de certs membres de la fiscalia i la judicatura en clara complicitat amb el poder executiu.

La nostra societat és una societat marcada per la desigualtat i la uniformització. La desigualtat social, cada dia la concentració del capital és més obscena mentres que la pobresa augmenta, la desigualtat ciutadana per qüestions lingüístiques, d’origen ètnic, orientació sexual o creences religioses és cada dia més palpable, hi ha una pressió permanent que transmet la idea de que el diferent ens amenaça, es tracta de fer pinya a favor d’un sistema que ens oprimeix i ens empobreix però que se’ns presenta com l’únic possible. Potser la manifestació més tràgica de la normalització de la desigualtat és la violència contra les dones que s’inicia amb la precarietat laboral, continua amb el rol domèstic i que cristal·litza en nombrosos feminicidis, que no són fruit d’actes violents aïllats sinó d’un sistema basat en el patriarcat.

Aquest primer de Maig no servirà per solucionar aquests problemes, ni tan sols per a entaular la lluita definitiva, però ha de servir per commemorar a les víctimes de Chicago renovant el nostre compromís de lluita permanent per aconseguir una ocupació digna, recuperar drets i contribuir a una societat més igualitària. També en aquest 1r de Maig hem d’exigir el cessament de les tragèdies de Síria i Iemen, i solucions per a les persones refugiades, la posada en llibertat dels treballadors empresonats per les seves protestes o per donar un exemple de dignitat negant-se a contribuir a la guerra amb l’enviament d’armes.
Intersindical Valenciana només pretén ser una eina de canvi, una eina al servei de la classe treballadora per això ara més que mai Intersindical Valenciana.

Manifestacions

Alacant. Escalinata IES Jorge Juan, 11:30 hores
Alcoi. Font de les Mosques, 11 hores
Placeta del Fossar, 13 hores.
Castelló. Plaça de les Aules, 11 hores.
Elx. Plaça Barcelona, 11 hores.
València. Plaça de Sant Agustí, 11:30 hores
Vinaròs. Plaça de l’Ajuntament, 11 hores

Visca el 1r de Maig.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.