Drets de les dones

Temps de dones, dones en el temps. Calendari Dones 2015 STEs-Intersindical.

Paqui López, Susana Vegas, Beatriz Gimeno, Carmen Sarmiento, Soledad Gallego, Rosa Mª Calaf i Mario Padilla
Paqui López, Susana Vegas, Beatriz Gimeno, Carmen Sarmiento, Soledad Gallego, Rosa Mª Calaf i Mario Padilla
03 / 12 / 2014 | Intersindical

L’Organtizació de Dones de la Confederació Intersindical va presentar el seu calendari, el passat 27 de desembre en l’Ateneu de Madrid. En l’acte participaren Soledad Gallego Díez, Rosa María Calaf, Carmen Sarmiento i Beatriz Gimeno.
El calendari d’enguany està dedicat a les creadores d’opinió,  a les quals vol rendir així un homenatge. Il·lustrat per la granadina Susana Vegas Mendía i editat en castellà, català, gallec i asturià, al larg de les seues dotze pàgines arreplega a través de colorides aquarel·les la imatge de dones com la pionera del periodisme Carmen de Burgos, l’analista política Solead Gallego Díaz, la corresponsal Rosa María Calaf, l’activista congolesa Caddy Adzuba, la cineasta Pilar Miró, la periodista radiofònica Gemma Nierga, la columnista Maruja Torres o la bloguera Beatriz Gimeno.

Carmen Sarmiento, Soledad Gallego, Rosa Mª Calaf i Beatríz Gimeno convidades en la taula

Encara que són dotze les dones retratades, la xifra d’homenatjades arriba fins a 36, sumant a la llista altres noms com el d’Elena Poniatowska, Victoria Prego, Pepa Bueno, Lidia Cacho o Ana Pastor.
Aquest calendari dóna suport a una proposta educativa per a treballar la coeducació en els centres educatius de tot l’estat. Va sorgir amb un objectiu i una finalitat concreta: reconstruir la història incompleta coneguda i transmesa tant en llibres de text, curriculum educatiu, formació personal del professorat i alumnat, per a partir d’ella visibilizar davant la comunitat educativa les aportacions de les dones de tots els temps a la història, l’art, la ciència, al coneixement o la justícia social, les quals han sigut negades i privades del reconeixement que mereixen per la cultura androcèntrica.
Per açò, recuperem els seus noms, les seues vides, les seues històries i les seues aportacions. Fem una necessària reflexió critica que contribuïsca a la transformació de l’imaginari col·lectiu, del format d’estereotips de gènere que encara hui segueixen situant les dones fonamentalment en l’àmbit de la dependència i en la subordinació i que perpetuen xacres com la violència de gènere en la nostra societat.
Cada dia inclou una referència d’un esdeveniment important, com per exemple el reconeixement del dret al vot de les dones o l’aprovació del matrimoni igualitari, el naixement de Flora Tristàn o la mort de Clara Campoamor. A més, en la part final hi ha una dotzena de propostes didàctiques dividides en seccions com a pioneres, periodistes de la Transició, analistes polítiques, coetànies, corresponsals, blogueres, periodistes culturals, activistes, periodistes de radi i televisió, columnistes i escriptores, en les quals es comparteixen activitats per als cursos d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat.
L’eliminació de les ajudes atorgades per l’Institut de la Dona no ens ha impedit continuar amb aquest calendaril, assumint nosaltres amb prou esforços el cost de la seua edició des de l’any passat.
Quant a l’acte de presentació a Madrid, a més de les intervencions per part de persones de la Confederació per a explicar el perquè del calendari, les diferents edicions realitzades o el procés de maquetació del mateix, va intervenir la il·lustradora per a anar desgranant cada imatge del calendari i explicant com havien anat naixent aquestes segons les senyes d’identitat de cada protagonista.
Respecte a les convidades a la taula, Carmen Sarmiento va parlar de la violència contra les dones en totes les seues formes i en tots els àmbits i països, especialment aquells en vies de desenvolupament. Soledad Gallego i Rosa María Calaf van insistir en la necessitat de l’educació en igualtat i la importància de visibilitzar les dones en tots els àmbits,  com també ho va fer Beatriz Gimeno, que va recordar que la nostra organització va ser la primera en parlar de diversitat sexual en les escoles. Una taula de luxe amb aquestes convidades que varen estar d’acord en la valoració molt positiva del calendari i la necessitat d’aquests tipus d’iniciatives.



Comentaris
Assumpcio Boix
18 / 12 / 2014 - 19:17

Enhorabona a totes les persones que haveu fet possible l’edició de 2015, i també les anteriors. Es un document molt valuós per la coeducació. Avant en les tasques ben fetes.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.