Pensades

Un estiu negríssim

Estem tristos, de dol, si de dol… en pocs mesos hem vist com el color negre envaeix les nostres vides, s’ha vist ennegrit nostre entorn, la nostra feina: els miners inicien la seva marxa negra, els dilluns de dol a les escoles, l’augment d’acomiadaments, els desnonaments, els divendres negres, la sanitat fent aigües i ara se sumen els nostres boscos calcinats, que poc ens queda ja i quant pel que lluitar i reivindicar.

Imatge de l'incendi a Alcublas. Foto: Joan Blanco.
Imatge de l'incendi a Alcublas. Foto: Joan Blanco.
09 / 07 / 2012 | Carmen Gómez

Després d’un hivern dur ple de conflictes i mobilitzacions en els diferents sectors econòmics, amb una tòrrida primavera valenciana que ha qüestionat les contundents i nefastes actuacions del govern del País Valencià, ens trobem immersos en un estiu nigérrimo, ple de dolor i de ràbia continguda pels incendis que han arrasat els nostres boscos i part de les nostres arrels, perquè som gent enganxades a les nostres terres.

És el moment d'exigir responsabilitats amb una investigació rigorosa de tot el procés

Les retallades aplicats pel govern valencià i l’estat espanyol, han provocat un retrocés important en el temps i en l’estat de benestar del conjunt de la ciutadania i com no, en la seguretat dels nostres boscos, de la nostra fauna .., amb tots els efectes col.laterals que això suposa.
Hem iniciat un estiu catastròfic, tenyit de negre, per al nostre medi ambient, així com per a totes les persones que estimen la seva terra, no hem d’oblidar que molts homes i dones han hagut de veure com cremaven els seus paratges, camps, cases, animals, en molts casos la seva forma de vida.
Han estat dies d’angoixa i impotència, de sentiments profunds, pendents de notícies que ens alleugerissin nostre pesar i abatiment, davant l’enorme tragèdia que estàvem vivint
Una altra vegada les tisores manejades pels responsables polítics del País Valencià han provocat efectes immediats i devastadors, a les nostres terres, la manca de prevenció, primera intervenció davant el conat d’incendi i la disminució de recursos en detenció, han contribuït al gran tragèdia ecològica en què estem immersos.
Segons els experts una primera intervenció ràpida és importantíssima unida a una detenció immediata, però sembla que no han dubtat a fer retallades significatives en les tasques de vigilància, agreujant més la situació, els notables retards en les primeres actuacions, així com els evidents errors de coordinació i estratègia, denunciats i constatats per numeres persones de les zones afectades.
És el moment d’exigir responsabilitats amb una investigació rigorosa de tot el procés i de les actuacions en relació amb aquest greu desastre ecològic, per detectar els errors i esmenar les mancances.
Els resultats de les estadístiques, indiquen que gairebé el 90% dels incendis al País Valencià són per causes humanes, i la major part per negligències i accidents evitables, amb una bona i veritable política de prevenció, basa en la informació, formació i regulació dels usos, vigilància, i mesures eficaces dissuasòries.
Només amb la unió, l’organització i la planificació aconseguirem defensar i lluitar pels drets fonamentals i constitucionals de totes les persones. És conegut el plantejament filosòfic - antropològic que diu, que on neix una necessitat sorgeix un dret; aquest plantejament tan lògic apareix per primer vegada a “La República” de Plató.
Hem de recordar que els drets constitucionals es classifiquen en drets fonamentals o de primera generació, drets econòmics, socials i culturals o de segona generació, i drets a un medi ambient sa o de tercera generació.
Voldria concloure dient, que el temps és un bé irrecuperable i essencial en les grans batalles, hem de saber utilitzar-lo amb previsió de futur. La teoria newtoniana d’acció i reacció, no és suficient, hem de crear una estratègia combativa i lògica, tenint en compte que com en una partida d’escacs, cada decisió que
adoptem en cada moviment, condicionarà els nostres moviments futurs i el resultat final.

Carmen Gómez Gomis és responsable de l’Àrea Salut Laboral i Medi Ambient d’Intersindical Valenciana.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.