Violències institucionals o com retre homenatge a víctima i botxí

13 / 07 / 2016 | Macu Gimeno

La violència contra les dones comesa per homes està arribant a tals límits que ja no ens sorprenen les noticies -quasi diàries- d’agressions sexuals, de xarxes d’explotació sexual o d’assassinats de dones.

l'Ajuntament hauria de rectificar i que aquest despropòsit

Assassinades per ser dones, amb aquesta premissa tan clara -fonamentada en una societat patriarcal on homes i dones no tenen els mateixos drets ni llibertats- els homes masclistes segueixen considerant a les primeres de la seua propietat.
Hem tingut coneixement de les violacions en les festes de Sant Fermin, conegudes gràcies a un Ajuntament còmplice de les associacions feministes, que ha realitzat una campanya contra les agressions sexistes. Si desgraciadament aquestes se segueixen produint, almenys tenim coneixement d’elles i les dones que han sigut objecte d’agressió han sabut i s’han atrevit a denunciar perquè s’han sentit enteses.
No tots els Ajuntaments tenen la mateixa sensibilitat davant aquests temes. Ahir en la localitat de Frigiliana (Màlaga) un home de 78 anys assassinava a la seua dona, Carmen, de 71. Com en la majoria dels casos, després es va suïcidar.
Si la tragèdia no fóra suficient, si el dolor de l’entorn afectiu de Carmen no fóra bastant, l’Ajuntament va fer públic un comunicat pel qual “convoca a tots els veïns a formar part del minut de silenci, que tindrà lloc demà dimecres, a les 12:00h, a les portes de l’ajuntament, en senyal de respecte, duel i condolença per la pèrdua dels nostres veïns…
Aprofitem aquesta nota per a tenir en el nostre record als nostres veïns, Antonio i Carmen, coneguts i volguts per tots, sumant-nos al dolor de la família en aquests moments tan difícils.”
Sembla una broma de mal gust o una equivocació, en ficar en el mateix homenatge a la víctima i al botxí. I desgraciadament no és la primera vegada que ocorre aquest despropòsit. Ho vam poder veure també en la localitat de Serra fa temps, on quasi es va convertir a l’assassí en heroi.
I després volem que la violència masclista cesse. Com anem a avançar en la seua lluita, en la conscienciació social, quan des de les institucions es fan aquestes coses? És lícit que un Ajuntament convoque un minut de silenci per a retre homenatge a assassí i assassinada? No vull ni puc posar-me en el lloc de de les persones que estimaven a Carmen. Al dolor i la rábia per la seua mort han d’afegir la ràbia d’un acte en el qual l’homenatjat és el seu assassí.
En les xarxes socials les denúncies s’estan succeint. Les contestacions per part de l’Ajuntament són més vergonyoses encara:
“Frigiliana és un poble de 3000 habitants en el qual tots ens coneixem, i les circumstàncies personals de tots són, pràcticament, de domini públic. “
Em pregunte perquè si tots (i imagine que també totes) es coneixen, i les seues circumstàncies personals són de domini públic, com no han sigut capaços d’evitar que Antonio -així es diu lassassí homenatjat- haja acabat amb la vida de Carmen.
Altres contestacions deixen veure que la víctima estava malalta i l’assassí va decidir acabar amb la seua vida per a evitar-li sofriments. Tota una vida dedicada a cuidar a les persones dependentes i que se sàpia poques dones han decidit assassinar-les per a acabar amb el seu sofriment. O és que -com deia un dels comentaris- ara resulta que es pretén justificar un assassinat com si parlàrem d’eutanàsia?
El Ple de l’Ajuntament hauria de rectificar i que aquest despropòsit no servira perquè uns altres tingueren aquestes iniciatiatives. Una altra forma de violència contra les dones desde les institucions.

Publicat a Levante:
http://www.levante-emv.com/opinion/2016/07/14/violencies-institucionals/1444319.html




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.