Educació

XXI Trobada Nacional dels Cercles d’Autoeducació Docent i Pedagogia 2017

04 / 03 / 2017 | Intersindical

Una representació dels sindicats STEI-Intersindical, STEPV-Intersindical Valenciana i l’ONG Ensenyants Solidaris han participat en esdeveniments, reunions i trobades pedagògiques i sindicals que han tingut lloc al Perú i a Cuba durant el passat mes de gener.

Trobada Nacional dels Cercles d’Autoeducació Docent (CAD) al Perú

Els dies 25, 26 i 27 de gener va tindre lloc al Centro de Formación Monseñor Óscar Romero (districte de Carabayllo, Lima) la XXI Trobada Nacional dels Cercles d’Autoeducació Docent. Els CAD són xarxes locals i regionals de mestres innovadors en estratègies educatives. Tot i la dificultat de les seues condicions laborals i el seu entorn socioeconòmic i cultural, fomenten l’autonomia organitzativa i econòmica des dels diferents departaments del Perú. Sota el lema “La mobilització per l’enfortiment d’un moviment educatiu popular”, hi participaren 120 persones de diversos departaments i ciutats del Perú (Lima, Huacho, Piura, Cutervo, Chincha, Moyobamba…).

L’Institut de Pedagogia Popular del Perú (IPP) és l’entitat que impulsa els CAD. És una associació civil sense finalitat de lucre, creada el 1984; una confluència de persones compromeses amb la pràctica social educativa en sectors populars. Per això, es va adscriure als corrents de l’Educació Popular, des de la perspectiva de l’Educació Alliberadora de Paulo Freire.

Objectius i conclusions

-Analitzar la realitat i tendència educativa nacional i internacional
Identificar experiències consolidades en els projectes d’innovació, desenvolupades per cada CAD durant l’any 2016
´-Posar en marxa una xarxa virtual o fòrum nacional de treball per difondre informació regional i nacional amb participació dels CAD i docents responsables dels projectes d’innovació
+Precisar les línies de treball de la XXII Trobada de CAD que s’executaran el 2018
+Afirmar la seua vigència com a motor del canvi educatiu, en la necessitat d’intervindre en l’agenda educativa i de potenciar les innovacions educatives com un element imprescindible pel canvi educatiu

Participants

Edith Ayon, membre de l’IPP, conduí l’acte inaugural i Isabel Rivera, presidenta de l’Institut, el presidí. Hi intervingueren: Sigfredo Chiroque (IPP), Pere Polo (Ensenyants Solidaris i STEI) i Vicent Maurí (STEPV), a més de portaveus dels diversos CAD presents en l’encontre. Tots ells participaren com a ponents durant les tres jornades de la Trobada Nacional. També s’han d’esmenar les intervencions de Teresa Tovar, Alejandro Cussiánovich, Martha López de Castilla i Isabel Rivera, entre d’altres.

Activitats

Cal destacar l’Expo Feria, la presentació de les experiències innovadores presentades pels diversos CAD, conferències, tallers, debats, activitats culturals, visita a diversos centres docents del districte popular de l’Agustino a Lima (Gran Mariscal Andrés Avelino Cáceres Dorregaray, María Parrado de Bellido i José Carlos Mariátegui). En aquests centres es realitzen experiències innovadores com ara: “Formació d’estudiants líders de les institucions educatives”, “Joves per una ciutadania activa i bones pràctiques ciutadanes en les escoles”, “Escola saludable i ecoficient”, “Club de ciències”, “Carmanyola saludable”, “Creació de conciència ambiental per viure amb la nostra natura”… Totes les experiències s’inclouen en el treball dels CAD i de l’IPP i ens n’informaren i intercanviarem opinions amb el professorat dels centres esmentats. Aquestes activitats tenen el suport de les nostres organitzacions.

Reunions

L’estada a Lima també va servir per reunir-nos amb dirigents del Sindicato Único de Trabajadores de la Educación del Perú (SUTEP): Alejandro Velásquez, Secretari General, i Hamer Villena, Secretari de Relacions Internacionals. El SUTEP, amb seu al carrer Camaná de Lima, és el sindicat que agrupa tots els docents que treballen en les escoles públiques del Perú. Va ser fundat el 6 de juliol de 1972 a la ciutat del Cusco. La reunió va servir per informar-nos de la situació educativa que travessa l’educació i el magisteri peruà, per traslladar la nostra voluntat d’aprofundir i d’estretir les relacions amb el sindicat SUTEP i per posar en valor la cooperació, la solidaritat, la unitat i el suport mutu en les lluites sindicals arreu del món; unes anàlisis que repetim en cada viatge que realitzem al Perú.

No va faltar la reunió amb el company Freddy Márquez, Secretari d’Educació i Cultura de la Confederación General de Trabajadores de Perú (CGTP)(1). La trobada va servir per intercanviar informacions sobre la situació social i laboral i sobre les lluites contra les polítiques neoliberals al Perú, l’estat espanyol, Europa i Amèrica Llatina, així com per remarcar la necessitat de treballar per coordinar les lluites i fer front a les polítiques antisocials que apliquen els diversos governs arreu del món.

Finalment, cal destacar també la reunió d’Ensenyants Solidaris, STEI Intersindical i STEPV-Intersindical Valenciana amb una representació de la Junta Directiva de l’Instituto de Pedagogía Popular del Perú, encapçalada per la seua presidenta Isabel Rivera. La sessió va servir per reafirmar el compromís i la voluntat de mantenir la cooperació i col·laboració horitzontal que tant aporta a totes les entitats que treballem conjuntament. Un treball que és valorat positivament i que cal mantenir més enllà de les relacions personals i dels canvis en les persones de les nostres organitzacions, per garantir que perdure en el temps.

Pedagogia 2017 a Cuba

La delegació d’Ensenyants Solidaris, STEI Intersindical i STEPV-Intersindical Valenciana, es va desplaçar des del Perú a la Havana per participar en la Trobada Internacional per la Unitat dels Educadors, dins del Congrés Pedagogía 2017, organitzada pel Ministeri d’Educació de la República de Cuba i patrocinat per organitzacions com: UNESCO, UNICEF, Organització d’Estats Iberoamericans per l’Educació (OEI), Associació d’Educadors d’Amèrica Llatina i el Carib (AELAC), Consell d’Educació d’Adults d’Amèrica Llatina (CEAAL), Confederació d’Educadors d’Amèrica (CEA), Associació de la Televisió Iberoamericana (ATEI), Associació Mundial d’Educació Especial (AMEE)... 

Objectius i conclusions

-Promoure la integració entre països i la unitat dels educadors per avançar envers l’accés universal a l’educació; una educació de qualitat, inclusiva i transformadora
-Eradicar l’analfabetisme
-Cooperar de manera solidària per un món millor
-Solidaritzar-se amb Cuba i en contra del bloqueig comercial contra aquest país per part dels Estats Units d’Amèrica i dels països aliats
-Realitzar esforços conjunts per la unitat dels treballadors i treballadores per enfrontar les polítiques neoliberals
-Comprometre’s a brindar formació ideològica i consciència de classe a la seua afiliació
-Intercanviar experiències d’organització
-Promoure la preparació del jovent educador com a relleus en cultura participativa
-Treballar accions concretes per una escola de qualitat i per la cultura autòctona dels pobles i nacions, així com aprofundir en el camí del diàleg i la unitat continental
-Defensar els drets dels educadors i educadores
-Enfortir i enaltir la imatge del mestre i la mestra en tot context
-Crear i consolidar un Moviment Pedagògic Iberoamericà des de les ciències humanistes
Realitzar una segona trobada abans de l’acabament de l’any amb la concurrència de més actors com la UNESCO, GRULAC (Grup per Amèrica Llatina i el Carib) per aprofundir en el diàleg continental en matèria educativa

Participants i activitats

En el Comité Organitzador participà Ismael Drullet, secretari general del Sindicat Nacional de Treballadors de l’Educació, Ciència i Esport (SNTECD) (2). En Pedagogia 2017 més de 3000 educadores i educadors de l’Amèrica Llatina i del Carib i una presència notable d’alguns països d’Àfrica, com és el cas de l’Angola, participaren també. L’acte d’obertura va tindre lloc al Teatre Karl Marx, amb la intervenció de la Ministra d’Educació, Ena Elsa Velázquez Cobiella, i amb diverses manifestacions artístiques de més de 400 alumnes d’Educació Artística i del moviment d’Aficionats a l’Art; un acte molt emotiu en ser el primer esdeveniment de Pedagogia després del traspàs de Fidel Castro.

Van ser nombroses les conferències, tallers i taules redones que van tindre lloc al llarg de Pedagogia 2017. Destaquem les diverses intervencions de Frei Betto, teòleg de l’alliberament; la de Francisco Rosado May, rector de la Universitat Intercultural Maia de Quintana Roo (“La pedagogia intercultural basada en informes indígenes d’aprenentatge i la construcció del coneixement” i la taula redona: “La vigència del pensament del Che Guevara en la formació de l’home nou”); la de Kailash Satyarthi, premi Nobel de la Pau 2014 (“L’educació és la clau per eliminar l’esclavitud de les xiquetes i xiquets, el treball infantil i la seua explotació al món” o la presentació del panell “Dones creadores, innovadores, mestres i científiques: sense elles no hi ha sostenibilitat possible”).

S’hi realitzaren també 36 cursos, 17 simposis i 4 fòrums al Palau dels Congressos de La Havana. Nosaltres participàrem en el fòrum “Els sindicats i les organitzacions de mestres i estudiants en el desenvolupament educacional”, més concretament en el panell “El treball sindical, base essencial per la unitat i representació dels educadors”, on Pere Polo (Ensenyants Solidaris i STEI Intersindical) intervingué sobre “La formació del professorat i l’experiència de l’Escola de Formació de Mitjans Didàctics”. El fòrum va ser coordinat per Ismael Drullet, Secretari General del SNTECD de Cuba, i per Gilberto García Batista, President de l’Associació de Pedagogs de Cuba. Hi intervingueren també representants d’organitzacions sindicals i estudiantils de països com: Costa Rica, Panamà, Brasil, Cuba, Mèxic, Canadà, Illes Balears, Colòmbia, Turquia o Argentina.

També participàrem en el Diàleg Continental sobre Educació que va organitzar la Comissió d’Educació, Cultura, Ciència, Tecnologia i Comunicació del Parlament Llatinoamericà (Parlatino) (3), la Confederació d’Educadors Americans (CEA) (4) i el SNTECD de Cuba. L’acte va comptar amb la participació del President de la Comissió d’Educació de Parlatino, Luis Eduardo Quirós, del President de la Confederació d’Educadors Americans, Fernando Rodal Mc Lean, del Secretari General del SNTECD, Ismael Drullet i del representant del Ministeri d’Educació de Cuba. En aquest acte intervingué Vicent Maurí, en representació de la Confederació STES, STEPV-Intersindical Valenciana i STEI-Intersindical sobre “La democràcia a l’escola i la situació de l’ensenyament a l’estat espanyol». Aquest diàleg va tindre una gran convocatòria amb la participació de representants sindicals d’estats com Canadà, Estats Units, Mèxic, Panamà, Colòmbia, Cuba, Veneçuela, Brasil, Perú, Equador, Argentina, Anglaterra, Portugal, Honduras, Nicaragua o Costa Rica.

Una activitat molt interessant de Pedagogia 2017 fou la visita als centres educatius de l’Havana. Les delegades i delegats tinguérem l’oportunitat de visitar centres docents de diferents tipus i nivells d’educació Infantil, Primària, Especial, Secundària Bàsica, Preuniversitària, Tècnica Professional i Adults, així com institucions d’Educació Superior, Esports i Cultura, per intercanviar idees i experiències pedagògiques i mantenir converses amb les autoritats educacionals, docents i estudiants. Visitàrem l’Institut Preuniversitari Vocacional del MININT Hermanos Martínez Tamayo; un centre que té com a missió aconseguir una formació acadèmica, científica i patriòtica a partir del treball educatiu, docent i metodològic, el compliment de plans i programes d’estudis, la superació integral dels docents i la utilització de les noves tecnologies en el procés.

La part artística de la cloenda va còrrer a càrrec de la Companyia Cubana de Teatre Infantil La Colmenita i el Batllet Infantil de Lizt Alfonso. A més, es van lliurar distincions a les entitats organitzadores de l’esdeveniment per part de la ministra d’Educació Ena Elsa Velázquez. Va tancar l’acte Miguel Díaz-Canel, vicepresident dels Consells d’Estat i de Ministres de Cuba.

Reunions

La nostra estada a l’Havana també va servir per mantindre reunions amb sindicats, institucions i persones de l’àmbit de l’educació i la cultura. Ho férem amb el SNTECD, encapçalada pel seu Secretari General Ismael Drullet, amb la Secretària de Relacions Internacionals, Gertrudis Simón i amb Niurka González, membre del Secretariat Nacional. La reunió va servir per valorar Pedagogia 2017, intercanviar informacions sobre la situació educativa a l’estat espanyol i Cuba, requerir el suport del sindicat cubà a la vaga general educativa del 9 de març convocada contra la LOMQE i agrair la participació d’STES, STEPV, STEI-Intersindical i Ensenyants Solidaris en Pedagogia 2017 i invitar-los a Universitat 2018.

La visita a la Universitat de l’Havana va ser molt profitosa: recorreguérem el campus situat al municipi de la Plaça de la Revolució i ens vam reunir amb el rector Gustavo José Cobreiro Suárez, amb la Secretària General del Buró Sindical de la UH, Maida Francisca Díaz Padilla i amb la presidenta de la Càtedra de la Dona de la UH5, Norma Vasallo Barrueta. En aquesta reunió se’ns va traslladar que el patriarcat a Cuba és difícil de transformar i alertà sobre les possibles conseqüències que pot tindre en les dones el canvi de model econòmic. D’altra banda, la companya Maida Díaz ens va ensenyar les diverses dependències universitàries del campus i ens va informar sobre els estudis universitaris cubans i l’activitat de la secció sindicals del SNTECD en els nivells universitaris. El rector ens va oferir una visió molt detallada sobre el funcionament de la Universitat de l’Havana i del sistema educatiu universitari cubà. A més, molt gratament, ens vam assabentar que la UH manté línies de col·laboració amb diverses universitats de l’estat espanyol com ara la Universitat d’Alacant o la Politècnica de València.

La nostra delegació sindical també es va entrevistar amb Mercedes Lugo, membre del secretariat de la Central de Treballadors de Cuba. En aquesta reunió es va aprofundir en la línia de treball comú que mantenim des de fa temps amb la Central de Trabajadores de Cuba (CTC) (6) per intercanviar informació i enfortir les relacions bilaterals i multilaterals en diversos àmbits com ara les trobades de la Federació Sindical Mundial (FSM) o els espais sectorials com Pedagogia o Universitat.

Finalment, vam participar en un debat sobre la situació laboral, social i econòmica a Cuba on intervingué també Raimundo Navarro Fernández, membre del Secretariat Nacional de la CTC que atén les Relacions Internacionals, i amb Ismael Drullet. En aquesta reunió se’ns va informar dels canvis en el model econòmic: de la nova estratègia de l’economia cubana amb la participació de l’àmbit privat i el treball “cuentapropista”, de la sindicació de les persones que treballen en l’àmbit privat, de la productivitat i la seua relació amb els salaris que permeten un augment d’ingressos a l’estat que repercuteixen en el manteniment dels serveis públics essencials (educació, sanitat, electricitat, aigua…) i de l’impacte del turisme en l’economia cubana. Un dels missatge que ens va traslladar la representació de la CTC és aquest: per repartir més i avançar en els drets de la població s’ha de ser més productius i creatius, la qual cosa suposa assumir reptes molts complexos. La intervenció dels ponents cubans va donar peu a un debat molt interessant amb nombroses intervencions per part dels sindicalistes convidats a l’acte.

La darrera reunió que vam mantindre a L’Havana va ser amb Nicolás Guillén, president de La Fundación Nicolás Guillén. Aquesta fundació va ser creada en 1991, sota els auspicis de la Unió Nacional d’Escriptors i Artistes de Cuba (UNEAC) i la família del poeta. Té com a missió la preservació, l’estímul a l’estudi i la difusió de l’obra literària del gran poeta. Satisfà, així, una necessitat orgànica de la cultura cubana i contribueix amb aquesta obstinació al coneixement i la divulgació dels millors valors de la cultura cubana. La reunió va tindre lloc en la magnífica seu de la UNEAC al barri del Vedado de la capital cubana. En aquesta reunió vam tractar assumptes culturals i polítics d’actualitat que afecten als dos països i als dos continents en un ambient de gran cordialitat i sintonia que va concloure en el compromís de mantindre les relacions en el futur entre totes dues organitzacions. Per a la nostra delegació sindical, va ser un honor poder compartir una jornada de treball amb Nicolás Guillén.

També es va parlar sobre els treballs per la commemoració del 80é Aniversari de la II Trobada d’Intel·lectuals en Defensa de la Cultura que es va inaugurar a València l’any 1937 i que va tindre sessions a Madrid, Barcelona i París, on van participar nombrosos intel·lectuals com Pablo Neruda, Nicolás Guillén, Maria Teresa León, Antonio Machado, Margarita Nelken, Rosario del Olmo, Maria Zambrano Ernest Hemingway, César Vallejo, Louis Aragón, André Malraux, Juan Gil Albert, Enric Navarro Borràs, Adolf Pizcueta o Carles Salvador. En 2017 es programaran diverses activitats per commemorar aquesta trobada.

Finalment, com a conclusió del viatge a Perú i Cuba, s’ha de fer una valoració molt positiva de totes les activitats fetes i de la nostra presència i aportacions en els diversos actes celebrats a Lima i a L’Havana. Hem d’agrair a totes les persones i organitzacions les infinites atencions que ens han prestat en aquests dies compartits i la valoració positiva de les nostres aportacions i treball; una tasca que cal intensificar i continuar en el temps per coordinar les actuacions, la lluita i la solidaritat, i per avançar en el camí de l’emancipació social i nacional de tots els pobles del món.

1. La CGTP va ser fundada el 17 de maig de 1929, en un Congrés Obrer que va reunir delegats i delegades sindicals de Lima i d’altres ciutats del país. Allí s’aprovà l’Estatut i Programa de Lluita proposat pel pensador i activista social José Carlos Mariátegui. S’hi constituí com una organització unitària, que recusa els retards del sindicalisme tradicional i lluita pel canvi social al Perú i pels drets dels treballadors i de les treballadores.
2. Sindicat que agrupa les treballadores i els treballadors cubans de l’educació i l’esport. Format per 500.599 afiliades i afiliats i 13.113 seccions sindicals. Entre els seus objectius destaca la representació de les treballadores i els treballadors i mobilitzar-los al voltant de les tasques vinculades a l’impuls dels programes de la revolució, generant espais de reflexió, debat, creació i aportació, així com de permanent formació i reforçament de valors, en una pertinença amb posició d’avantguarda en la lluita per preservar les nostres conquestes i garantir la continuïtat històrica del socialisme.
3. Va ser creat el 10 de desembre de 1964 per la Declaració de Lima i posteriorment institucionalitzat el 16 de novembre de 1987, a la ciutat de Lima, Perú. És un organisme Intergovernamental d’àmbit regional, permanent i unicameral. Està integrat pels congressos i assemblees legislatives nacionals d’Iberoamèrica electes democràticament. La seva seu permanent està a Panamà.
4. La Confederació d’Educadors d’Amèrica es va crear a Montevideo (Uruguai), al gener de 1957. És un organisme permanent per coordinar i unir els docents d’Amèrica. La CEA agrupa les organitzacions nacionals de treballadors de l’educació del continent americà que voluntàriament s’hi adhereixen, accepten els seus principis i objectius i compleixen, en temps i forma, els requisits d’ingrés establerts en els presents estatuts.
5.Té com missió promoure els estudis de gènere i mostrar les desigualtats entre dones i homes a Cuba des de fa 20 anys i investigar sobre els desavantatges de la població femenina.
6. És la central sindical de la República de Cuba, fundada en 1961, poc després del triomf de la Revolució. Agrupa 19 sindicats sectorials nacionals.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.