Salut Laboral

28 d’abril, dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball

El 28 d’abril, és eldia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball. Però per a la Intersindical valenciana, tots els dies són 28 d’abril.

27 / 04 / 2013 | Benjamí Renovell

28 d’abril, dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball. Un dia per a la presa de consciència; per a impregnar-nos un poc més de la cultura preventiva. Previsiblement, enguany serà un dia amb menys riscos i menys accidents. Perquè cau en diumenge, i l’activitat laboral és molt menor en diumenge que en altres dia de la setmana. Previsiblement, els que es fixen a aquest dia seran més previnguts les pròximes setmanes i tindran menys probabilitat de patir un accident. Previsiblement. Si és que tenen un treball. Però, en aquest País serà un dia com un altre qualsevol i no deixarà empremta en el món laboral. Com no ha deixat petjada quasi cap 28 d’abril. Perquè per a deixar empremta caldria fer un poc més que dir paraules boniques, o legislar papers mullats. Cosa que ací no passa. Perquè previndre li costa diners al poder; mentres que no previndre ho paguem la classe treballadora. I ho paguem amb la nostra salut, amb la nostra vida i amb els nostres diners.

No consentirem que ens roben la salut i els nostres recursos.

Ací vam haver d’esperar que Europa ens esperonara per a crear, quasi a contracor, una llei sobre la prevenció de riscos laboral l’any 1995. I després hem de contemplar el bascós espectacle de veure com cada línia de la norma lluita contra una resistència titànica per a cristal·litzar en la consciència d’alguna que altra empresa i en alguna que altra persona empresària, contractada o autònoma. I com tots eixos ... cristalls, es trenquen en miquetes amb cada nova reforma laboral. A colps de subcontractes. A colps d’Empreses de Treball Temporal. A colps de Mútues a la carta. A colps de contractes precaris. A colps de sense contractes de cap tipus.

Els colps que ens ajudarien serien els de la maça d’una magistrada o magistrat, en la seua estrada, demanant silenci en la sala per a després donar a conéixer la sentència contra tota aquesta gent que ha fet de la Llei de Prevenció un pàl·lid fantasma. Però eixos colps no abunden. Així que hem de ser nosaltres els que donem els colps: assenyalant, exigint, denunciant, ... Mentrestant, el personal de les inspeccions de treball és cada vegada menys. I la matèria cada vegada més complexa, a mesura que es desregularitza el mercat laboral i avança la tecnologia que emprem. Açò és així perquè ja s’encarreguen els nostres Governs d’evitar aquestos extrems: vigilant poc i permetent molt. I blindant-se contra tot atac seriós.

Des d’Intersindical Valenciana hem de ser veu de la denúncia. Cosa que ja fem però en el que hem d’incidir més i més. I el primer pas és conéixer els nostres drets i saber com ens els furten:

Si sabera la gent que la Inspecció de Treball no sanciona a les administracions perquè han d’aplicar un criteri tècnic denominat ‘unitat de caixa’, que ve a dir que seria com multar-se a si mateix i això no té sentit (!) . No té sentit per a qui? Per al que mana, no té sentit. Perquè li tocaria pagar.

Si sabera la gent que per fi en el 2010 la Inspecció de Treball va reconéixer el problema que vivim en els ajuntaments. Problema que nosaltres portàvem anys assenyalant, i que no és altre que l’absència d’una autoritat per damunt del ple de l’ajuntament que li obligue a complir les recomanacions de la llei. El que després acaba traduint-se en condicions pèssimes de treball, acaçament laboral o accidents fatals, com el que va patir el nostre company Agustín S. P. en l’Ajuntament d’Aldaia el passat mes de novembre. Ara la Inspecció de Treball ja ho sap, però, quan es farà quelcom que canvie aquesta realitat? Haurem de fer-ho nosaltres, lluitant.

Si sabera la gent que amb El Govern Valencià el problema és encara major: perquè el molt honorable president, Sr. Fabra, és actualment l’únic responsable polític de la prevenció de la major empresa del país, la Generalitat Valenciana. I en compte de reforçar els seus deficients serveis de prevenció ha eliminat qualsevol possibilitat d’auditaria i vigilància independent. D’aquesta manera, evitarà afrontar el tremend cost econòmic que suposa no haver-hi invertit prou en prevenció des que van arribar al poder. Perquè des que en 1997 es van assentar en la Generalitat Valenciana, estan fent negoci a base d’assaltar la caixa pública armats de pressupostos generals insolidaris. Deixant que els centres públics, col·legis, hospitals, residències, ... es marcisquen. Oblidant les necessitats del seu personal. Minvant la inversió en seguretat i salut. Reduint els serveis de prevenció. I reforçant la dependència política i l’amiguisme. (?) Com si no es pot entendre actuacions com la de regalar la gestió dels Accidents de Treball i Malalties Professionals de la seua plantilla - ochentamil treballadores i treballadors públics- a mútues privades, quan per molt menys i de forma adequada ha sigut portat fins al moment pel sistema públic? És tan sols un altre cas de traure diners públics per a portar-ho a les seues butxaques particulars.

I no consentirem que ens roben la salut i els nostres recursos. No sense lluitar. No sense lluitar tots els dies. Com si tots i cada un d’ells fora 28 d’abril.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.