Salut Laboral

Demanem l’auditoria del sistema de prevenció de riscos laborals de la Generalitat Valenciana

Intersindical Valenciana demana l’auditoria del sistema de prevenció de riscos laborals de la Generalitat Valenciana en la constitució de la nova Comissió Paritària de Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat Valenciana celebrada aquest dimecres 18 de desembre en la Ciutat de la Justícia.

L'acte es va celebrar en la sala d'autoritats en la Ciutat de la Justícia
L'acte es va celebrar en la sala d'autoritats en la Ciutat de la Justícia
18 / 12 / 2013 | Benjamí Renovell

Aquest dimecres 18 de desembre s’ha constituït la nova Comissió Paritària de Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat Valenciana en la Ciutat de la Justícia. Aquesta comissió reunix la representació del Consell Valencià i dels sindicats presents en la mesa general negociadora. El treball d’aquesta comissió consistix a vetlar per la salut i la prevenció de riscos laborals per mitjà de l’observació del sistema de prevenció que utilitza el consell en tots els seus centres de treball i amb tot el seu personal sanitari, docent i de les administracions de justícia i la funció pública. La principal proposta de la Intersindical Valenciana en la comissió ha sigut reclamar una auditoria externa i independent que revele les deficiències del sistema de prevenció existent en la nostra administració autonòmica.

Inspecció de Treball té prohibit sancionar a l'administració

L’administració valenciana s’aprofita de la prohibició expressa de ser sancionada per la Inspecció de Treball per a eludir les seues obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals. Intersindical Valenciana, manifesta l’escàs compliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals de 1995 en aquesta administració. Des del sindicat es valora que gran part de les deficiències està relacionada amb els escassos mitjans humans de què disposa la Generalitat Valenciana per a realitzar la labor preventiva i l’absència d’una voluntat política per a escometre les inversions necessàries. El govern valencià hi ha invertit en els últims anys més esforç a modificar la normativa per a afavorir la seua política d’infrautilització de mitjans que a reforçar els serveis de prevenció. Un clar exemple d’això és la modificació en el mes de juliol del reglament dels seus serveis de prevenció, reduint el seu número així com el nombre de comissions que realitzen el seu seguiment i el nombre de reunions obligatòries establides en la normativa.

Des de la Intersindical Valenciana es destaca que el Consell està eliminant l’autonomia i independència de les institucions tècniques posant-les davall el seu control, com és el cas de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball -INVASSAT- que ara també es responsabilitza dels serveis de prevenció en Justícia, Ensenyament i Funció Pública. La mateixa línia d’actuació que realitza amb la Inspecció de Treball on està expressament prohibit sancionar a l’administració encara que aquesta cometa els mateixos incompliments que sí se sancionen en les empreses privades. Una auditoria independent i externa desvelaria com l’abús de la impunitat ha portat a l’administració valenciana a incomplir contínuament les seues obligacions amb la salut del seu personal i de la ciutadania usuària dels seus serveis.

En aquesta mateixa línia de qüestionaments, la Inspecció de Treball ja ha requerit el passat mes de novembre a la Direcció General de Justícia perquè faça l’auditoria externa del seu sistema de prevenció a instàncies de la denúncia presentada per Intersindical Justícia després de ser encomanat aquest sistema a l’INVASSAT, institució creada originàriament per al suport científic i tècnic de tot el teixit productiu valencià.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.