Salut Laboral

Els accidents laborals segueixen creixent al País Valencià

En el primer semestre de 2018 s’ha triplicat el nombre d’accidents mortals en el treball in itinere, i també han augmentat en jornada, respecte a les xifres corresponents al mateix període de 2017.

31 / 08 / 2018 | Intersindical

En analitzar les dades provisionals d’avanç de l’estadística d’accidents de treball del primer semestre de l’any 2018 al País Valencià, aportats pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, comprovem que els accidents in itinere, amb un total de 3.713 casos, augmenten en 335 respecte al mateix període del 2017, en xifres absolutes; els lleus en 356; greus en 9; però l’augment més espectacular ho trobem en els mortals en triplicar el seu nombre, passant de 5 a 15. Si comparem les dades dels accidents laborals mortals in itinere per província, constatem que Alacant manté el mateix nombre, 3; Castelló passa d’1 a 2, i València d’1 a 10.

ls accidents de treball són un dels indicadors de les condicions de seguretat i de salut laboral

Els accidents de treball en jornada, amb baixa, també s’han elevat al País Valencià en el primer semestre de 2018; amb un total de 23.924, creix en 1.406 casos respecte al mateix període de 2017. Excepte els greus, que s’han reduït en 6 persones accidentades, augmenten els mortals en 13 casos, amb un total de 39 (10 a Alacant, 5 a Castelló i 24 a València), i els lleus, en 1.394 el nombre de persones accidentades. El total de 23.929 accidents laborals en jornada, amb baixa, d’una afiliació en mitjana mensual d’1.529.535, representa un índex d’incidència, que és el nombre d’accidents amb baixa esdevinguts durant la jornada de treball per cada cent mil treballadors exposats al risc, en mitjana mensual de 260,7; que ha crescut 3,3 respecte al mateix període de 2017; d’ells, 39 han sigut mortals, representant un índex de 0,425, amb un augment de 0,128. Si comparem les dades del primer semestre de 2018 amb els del mateix període de 2017, apreciem que els índexs d’incidència han crescut en el total d’accidents amb baixa en jornada de treball (3,3), com en el total d’accidents mortals (0,128).

En la distribució, per sectors, del total dels accidents de treball en jornada, amb baixa, en el primer semestre de 2018, en l’agrari és 1.934 casos i representa un índex d’incidència en mitjana mensual de 579,1; en la indústria trobem 5.372 casos i un índex de 349,0; en la construcció 2.843 casos, el seu índex és 566,3; i en els serveis amb 13.775 casos i un índex de 202,5. Constatem que l’únic sector que redueix l’índex durant el primer semestre de 2018, respecte al mateix període de 2017, és l’agrari (-4,8), encara que el seu índex segueix sent el més elevat, seguit de la construcció, després de la indústria i, en últim lloc, dels serveis, que manté el mateix índex.

Els accidents de treball són un dels indicadors que reflecteixen les condicions de seguretat i de salut dels treballadors i les treballadores. Els accidents mortals representen les conseqüències més terribles, costoses i visibles de les deficiències del sistema preventiu en l’àmbit laboral i social. 

Des d’Intersindical Valenciana seguirem lluitant per la millora de les condicions laborals, per eliminar les polítiques neoliberals, les retallades i la precarietat en el treball que redueixen el benestar social i possibiliten l’augment de la sinistralitat laboral. Exigim el compliment de la Llei de Prevenció de riscos laborals i la vigilància i inspecció dels centres de treball. Demanem al govern que impulse polítiques preventives, incidint en la formació en prevenció en l’àmbit laboral i social, promovent una cultura preventiva i de bones pràctiques en totes les empreses, públiques i privades, perquè els accidents poden evitar-se, perquè la prevenció en el treball ha de ser una realitat social que possibilite la seguretat, la salut i el benestar de totes les persones treballadores.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.