Jornada de Formació

 

   

L'Educació al món rural

Dossier conclusions (pdf)
Primeres conclusions
Dossier materials (pdf)

    Èxit de les Jornades     

Des del divendres 18 fins avui 20 de maig a Forcall (Els Ports) s'ha realitzat la Jornada de Formació L'Educació al món rural, organitzades per l'STEPV-Iv, amb l'assistència d'un centenar de persones, les quals han debatut, analitzat i reflexionat sobre el present i el futur de l'escola en els pobles del nostre País Valencià.

La trista realitat ofereix ben poques expectatives per aquests pobles, continua despoblació, trasllat dels habitants cap a zones costaneres on se'ls ofereix millors serveis i feina, encara que açò se li anomene millor qualitat de vida. El ben cert, és que l'escola, en aquestes zones significa el ser o no ser de la seua existència; és per això, que aquestes Jornades s'han desenvolupat a una de les comarques més emblemàtiques de Castelló i fins i tot del país; Els Ports.

S'han tractat tots els temes que afecten l'especifitat de l'escola rural; com són els models d'organització CRAs, PAEPs, Escoles Unitàries, les condicions laborals del professorat; itineràncies, desplaçaments, seguretat en aquestos, coordinació pedagògica, etc. i sobretot, la sol·licitud del mestre/a rural davant d'una classe amb 10 o 15 xiquets cadascun d'un nivell diferent, des d'ed. Infantil fins a 6é de Primària, al professorat li manca per banda de l'Administració més suport tant des de la vessant de recursos humans com d'assessorament de materials i de formació, cadascú té una realitat diferent, però l'Administració s'entesta en tractar a tots igual, intenta traslladar el concepte d'Escola urbana a l'escola rural des del model organitzatiu fins el de la formació del professorat.

Per tant, es reivindica un canvi d'actitud de l'Administrtació per fer front a aquestos reptes que l'escola rural té plantejats com un membre més d'aquestes zones. Aquest canvi d'actitud ha d'anar acompanyat d'un pla d'actuacions urgüent i decidit per tal de revitalitzar l'escola rural; des de les infraestructures, major dotació de recursos humans, materials, pedagògics, de suport, de formació, etc; són només uns quants exemples d'un llistat molt més extens de necessitats.

Per últim, cal posar de manifest la tasca, que anònimament els mestres, pares i mares, ajuntaments, associacions culturals, i de tot tipus, que desinteressadament i en molt casos vencent molts obstacles són dia a dia treballant per aquesta causa tan noble.

Quedem a la vostra disposició per tal de fer-vos arribar les nostres reflexions, anàlisis i les conclusions.


Primeres CONCLUSIONS

Des del divendres 18 fins el 20 de maig a Forcall (Els Ports) s'han realitzat unes Jornades de Formació L'Educació al món rural, organitzades per l'STEPV-Iv, amb l'assistència d'un centenar de persones, les quals han debatut, analitzat i reflexionat sobre el present i el futur de l'escola en els pobles del nostre País Valencià, així com també, la realitat d'altres zones de l'Estat espanyol com Catalunya, Aragó, Múrcia i altres.

Primerament, caldrà definir Què entenem per zona rural? Una població que està a 20 o 30 quilòmetres d'autovia de València i/o Castelló; com poden ser Pobla Tornesa, Benafer, i tants altres pobles de la nostra província, o altres pobles més allunyats geogràficament i en unes comunicacions molt més dolentes.

Pel que fa al segon grup la realitat els ofereix ben poques expectatives per aquests pobles, contínua despoblació cap a zones costaneres, on hi ha més oportunitats i el discutible anomenat millor qualitat de vida. L'Administració no impulsa cap pla integral de millora i de supervivència d'aquestes zones. Pel que fa al primer grup, són tractats com a pobles dormitoris per part de l'Administració, amb la pèrdua d'identitat, costums, deshumanització que açò comporta. Però, tots dos tenen un nexe en comú i aquest és l'escola, en aquestes zones aquesta significa el ser o no ser dels pobles. És per això que aquestes Jornades s'han organitzades a una de les comarques més emblemàtiques de Castelló i fins i tot del País; Els Ports. Cal considerar, que les comarques castellonenques presenten una dualitat entre rural i urbà, entre dos mons que caldria complementar-los i millorar-los i no enfonsar-ne un per què sobrevisca l'altre, en aquesta actitud l'Administració deuria donar exemple i ser-ne capdavantera desenvolupant programes específics de millora.

Nosaltres considerem que l'escola té un paper cabal com a element de compensació de desigualtats, socialització i de supervivència d'un poble. Ara bé, aquestes funcions no es poden portar a terme per l'escola, si aquesta presenta les següents mancances:

Açò només, són quatre pinzellades d'allò que està passant en les zones rurals del nostre país. Per tant, cal posar de manifest la tasca, que anònimament els mestres, pares i mares, que viuen en zones rurals i que han d'aconseguir els mateixos serveis i prestacions que qualsevol altre ciutadà perquè també paguen els seus impostos, ajuntaments, associacions de tot tipus, que desinteressadament i en molt casos vencent molts obstacles són dia a dia treballant per aconseguir els seus drets com a persones.

Per tant, cal un canvi d'actitud de l'Administració per fer front a aquestos reptes que el món rural planteja en la societat del Segle XXI.

Castelló, 22 de maig de 2001

tornar a pàgina de formació / tornar a pàgina principal