NOTÍCIES DE LA INTERSINDICAL

  
 

 

 
 

 

20/03/06

Intersindical recorda els 3 anys d'ocupació d'Iraq

17/03/06

Intersindical Valenciana dona suport als membres de la Plataforma PAI-MAI de Guadassuar

04/02/06

Intersindical Valenciana es mostra contrària al text de reforma de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià pactat per la Comissió Constitucional del Congrés de Diputats.

23/01/06

Intersindical Valenciana valora el canvi de posició del PSPV

22/01/06

Intersindical es reuneix amb EUPV i assisteix al congrés del Bloc

08/11/05

Sobre el accidente laboral de Granada. ESPECULAR CON LA VIDA

25/07/05

Intersindical Valenciana exigeix l’inici de les negociacions retributives dels empleats públics.
El Conseller de Justícia i Administracions Públiques convoca la Junta de Portantveus de la Mesa General.

01/07/05

Intersindical Valenciana analitza la reforma de l'Estatut d'Autonomia
Aquesta no és la reforma estatutària que nosaltres esperavem

08/06/05 Intersindical Valenciana i Intersindical Alternativa de Catalunya es reuneixen a Benicarló
01/06/05 Intersindical Valenciana valora la jornada de vaga del sector de la neteja.
El Sindicat demana a UGT que retire la signatura del preacord.
09/05/05

Intersindical Valenciana es concentra davant de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques

02/05/05 UTO-UGT lesiona drets fonamentals de llibertat i representació sindical de l’STPV-Iv
25/05/05

Intersindical Valenciana davant del 25 d'abril i de la reforma de l'estatut

08/04/05

Es reuneix el Consell Confederal de la Intersindical

17/03/05 Intersindical Valenciana rebutja l'acord interconfederal entre CCOO, UGT i CEOE
11/03/05 UTO-UGT de l'ONCE no permet que el representant d' STPV-Iv estiga assistit per un tècnic del sindicat
10/03/05 Intersindical Valenciana davant de l'aniversari de l'11 de març
03/03/05 El Secretariat Confederal de la Intersindical Valenciana es reuneix a Castelló
11/02/05

Sobre el dictamen de l'AVLl
Intersindical Valenciana desitja que amb l'aprovació del dictamen de l'AVL es done per conclòs el conflicte lingüístic al País Valencià

08/02/05

Reunió d'Intersindical Valenciana i Intersindical-CSC. 
Joves de Intersindical Valenciana en el congrés d'Espai Jove d'Intersindical-CSC

30/01/05

Intersindical Valenciana condemna l'atemptat d'ETA

13/01/05

Intersindical Valenciana intervé en les Corts Valencianes davant la Comissió Especial per a l'Estudi d'una possible reforma de l'Estatut d'Autonomia i la consolidació de l'autogovern

27/12/04

Intersindical Valenciana s'entrevista amb el Conseller Justo Nieto

13/12/04 Celebrat el III Congrés del Sindicat de Treballadors de l’Administració - Intersindical Valenciana (STA-Iv)
07/12/04

Intersindical Valenciana participarà en la manifestació del dia 15-D
Article: El dia 15 obrim un altre futur

02/12/04 Intersindical Valenciana critica a la Generalitat Valenciana per l'augment de l'atur
15/11/04

Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra la Dona

05/11/04 Un nou atac del govern espanyol contra la unitat de la llengua
13/10/04

Manifestació en defensa del teixit industrial. 14 octubre. Elx 
Intersindical Valenciana participa en la manifestació per la defensa del teixit industrial i del calcer d'Elx i del Baix Vinalopó.

07/10/04

Intersindical Valenciana es mostra a favor de la reforma de l'Estatut.
El sindicat reclama un canvi en la política del govern valencià.

24/09/04 Intersindical Valenciana considera inacceptable la propuesta salarial para los empleados públicos
15/09/04 Intersindical Valenciana valora el discurs del President de la Generalitat durant el debat de política general
27/08/04 Sobre els canvis en el Consell de la Generalitat Valenciana

 

 

 


 

Intersindical recorda els 3 anys d'ocupació d'Iraq

Intersindical Valenciana davant del tercer aniversari de l'inici de la guerra d'Iraq considera que cal la retirada de les tropers invasores que ocupen el país. Per al sindicat, la guerra que és il.legal, il.legítima i immoral no ha causat més que victímes cívils, unes 100.000, segons fonts idependents, i una país en guerra cívil entre les diverses ètnies. Ni Iraq ni el món són més segurs com van anunciar el "famós" trio de les Azores (Blair, Aznar i Bush), ans el contrari estem davant d'una situació internacional molt preocupant deguda a la política dels Estats Units i dels seus aliats.

Intersindical Valenciana considera necessari que el govern espanyol propicie la creació d'una comissió d'investigació per donar trasparència i aclarir la intervenció espanyola en la guerra quan era President del govern, José Maria Aznar, i tenia en el mateix govern a Eduardo Zaplana, Àngel Acebes i Mariano Rajoy. Els ciutadans i les ciutadanes necessiten saber tota la informació sobre els motius que portaren a la participació en la guerra a l'Estat Espanyol i també aclarir les nombroses falsetats que va utilitzar el govern d'aleshores per implicar-nos en el conflicte. En eixe sentit, cal que l'opinió pública sàpiga que els governants "mentiren" i intentaren manipular l'onió pública en una guerra que no tenia més objectiu que controlar el pretroli de l'Iraq, com s'ha posat en evidència tres anys més tard.

Per últim, Intersindical Valenciana considera que encara n'hi ha motius per la mobilització de la ciutadania contra la guerra, per la qual cosa fa una crida a les organitzacions socials per engegar, de nou, el moviment contra la guerra.

 


 

Intersindical Valenciana dona suport als membres de la Plataforma PAI-MAI de Guadassuar

Des de la Intersindical Valenciana volem manifestar el nostre suport i la nostra solidaritat amb els membres de la Plataforma PAI-MAI de Guadassuar i amb els regidors dels partits de l'oposició local que han estat greument amenaçats per oposar-se a l'especulació urbanística i la depredació del territori en la seua població.
 
Condemnem estes actituds provocadores i violentes que no són pròpies d'un estat democràtic i de dret, i que se solen utilitzar quan falten la raó i els arguments.

Condemnem igualment les pràctiques del govern local i la promotora que han enganyat i sacrificat una gran part de propietaris de la terra per fer negoci, cosa que ve sent massa habitual al llarg i ample del nostre territori, promogut des de la Conselleria de Territori i Habitatge de la Generalitat Valenciana.

 


 

Intersindical Valenciana es mostra contrària al text de reforma de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià pactat per la Comissió Constitucional del Congrés de Diputats.

València, 4 de febrer de 2006

 


 

Intersindical Valenciana valora el canvi de posició del PSPV

Intersindical Valenciana valora positivament el canvi de posició del PSPV respecte la reforma estatutària en els temes referits a la supressió del terme "idioma valencià" i a la rebaixa del percentatge per accedir a les Corts Valencianes. Aquests dos aspectes han estat reivindicats pel sindicat tant en la seua intervenció a les Corts Valencianes com en els diferents documents que ha fet públic.
Intersindical Valenciana espera que aquest siga un primer pas per incorporar a l'Estatut valencià d'altres assumptes, força importants, que s'han reivindicat des de sectors socials, sindicals i culturals progressistes i valencianistes que conformen la plataforma Compromís per l'Estatut.


 

Intersindical es reuneix amb partits

- Dijous 19 de gener. Esquerra Unida va convidar diversos sindicats i organitzacions a un dinar al qual va assistir Gaspar Llamazares. Per la Intersindical acudiren Josep Lluís Gonzàlez i Mingo Ortolà. En el dinar es tractaren diversos temes de l'actualitat política, social i sindical.
- Diumenge 22 de gener. La Intersindical Valenciana va assistir a l'acte de cloenda del Bloc Nacionalista Valencià que es va celebrar al Palau de Congressos de València.


 

Sobre el accidente laboral de Granada

ESPECULAR CON LA VIDA

 

Parece ya perdida la cuenta (pero no) del goteo de accidentes laborales. Los trabajadores y trabajadoras que los sufren, que los tienen cerca o que se enfrentan a ellos diariamente, tal vez no olviden este recuento. ¿O tal vez sí? Ayer seis lo olvidaron definitivamente. Lo cierto y verdad es que este año llevamos ya 684 muertos por accidentes laborales, un 12% más que el año pasado. Y todo esto con un flamante Plan Estratégico propuesto por el Gobierno en abril de 2005 y refrendado por las fuerzas sindicales del Diálogo Social, con el fin de reducir la siniestralidad laboral.

Los datos siguen diciendo que no, que ese no es el camino. La Confederación de STEs-Intersindical ya lo dijo cuando apareció el Plan Estrategico. El Plan abogaba, entre otras medidas, por incrementar la privatización de servicios hasta entonces de prestación pública y garantes de derechos fundamentales para los trabajadores respecto a su salud. Dijimos entonces que existía el riesgo evidente de convertir el derecho a la salud en objeto de mercantilización y obtención de beneficios por medio de la rentabilidad. Esa era la filosofía que había detrás del Plan y que criticamos. No se puede seguir especulando con la salud y con la seguridad. No se puede especular con la vida. Porque ¿qué hay detrás de la cadena de subcontrataciones sino una especulación continua y continuada de obtención de beneficios? Beneficios a costa de reducir gastos, entre otros los de seguridad. Sin duda, debemos exigir que las medidas de inspección y vigilancia se cumplan y se incrementen hasta niveles de exigencia adecuados. Pero quizás no se trate sólo de eso.

No parece casual que los muertos terminen siendo trabajadores inmigrantes, de baja cualificación y obreros desplazados de sus lugares de origen que buscan trabajo para poder subsistir. No parece casual que un volumen muy importante de los accidentes de trabajo se concentre en el sector de la construcción, donde la especulación y el incremento de fortunas ponen de manifiesto las "ventajas del libre mercado". Quizás no sólo sea un problema de salud y seguridad, una tragedia de carácter laboral, sino un problema moral y ético de calado social y político que pone al descubierto los valores que están vigentes en la sociedad y que se reflejan en otros episodios como los que están sucediendo en las ciudades francesas estos días.

Desde la Confederación de STEs-Intersindical ya hemos puesto de manifiesto la necesidad de adoptar un nuevo enfoque en el tratamiento de la Seguridad y Salud Laborales que permita hacer frente a tan alta siniestralidad y a los daños ocasionados por el trabajo que soportan los trabajadores/as.

  • Abordar, revisar y modificar el propio modelo económico en la sociedad y las dinámicas de productividad y rentabilidad relacionadas con los elementos de salud y seguridad en las propias empresas;
  • Apostar sin ambiguedades por integrar la prevención en los propios centros de trabajo y con medios propios y cercanos, evitando la externalización de servicios;
  • Aumentar y fomentar al máximo la formación preventiva en los trabajadores/as e integrarla en el desempeño de los puestos de trabajo;
  • Desarrollar una vigilancia de la salud que contemple riesgos específicos en cada sector laboral y que se empiecen a considerar en serio riesgos emergentes como los psicosociales (esa plaga dormida que mina la salud de miles de trabajadores/as), los químicos desconocidos o los musculoesqueléticos;
  • Vigilar y sancionar las diversas prácticas especulativas referidas a condiciones de seguridad y salud en las empresas.
  • Llevar a cabo acciones específicas dirigidas a la integración y discriminación positiva en seguridad y salud sobre poblaciones en riesgo evidente de sufrir accidentes: mujeres (adoptando un verdadero enfoque preventivo de género), personas con discacidad, trabajadores en precario, trabajadores/as laboralmente inestables, población trabajadora inmigrante y desplazada de su lugar de origen, etc.

Porque la seguridad y salud laborales no pueden ser objeto de especulación o de mercantilización, porque necesitamos una nueva cultura preventiva en los centros de trabajo, porque en ello nos puede ir la vida.

Confederación de STEs-Intersindical 8-Noviembre-2005

 

 


 

Intersindical Valenciana exigeix l’inici de les negociacions retributives dels empleats públics.

El Conseller de Justícia i Administracions Públiques convoca la Junta de Portantveus de la Mesa General.

Demà, 26 de juliol de 2005, ha estat convocada la Junta de Portantveus en compliment dels compromisos adquirits pel Conseller de Justícia i Administracions Públiques en la darrera reunió de la Mesa General de la Funció Pública.

L’objecte de la reunió serà pactar els continguts i el calendari de negociació dels diferents temes que afecten a la totalitat dels treballadors i treballadores al servei de la Generalitat Valenciana. En principi es preveu que la reunió no va a discórrer en un ambient propici pel consens, ja que l’Administració es nega, de forma reiterada, a assumir la responsabilitat que li correspon pel manteniment d’unes condicions laborals dignes dels seus empleats i empleades, tant pel que fa als aspectes retributius, com a les condicions en què es presta la pròpia relació laboral.

La Intersindical Valenciana exigirà demà l’articulació immediata de la negociació per a la recuperació del poder adquisitiu que els treballadors públics han perdut en els últims anys i, si no es produeixen canvis substancials, continuaran perdent en el 2005, tal i com és previsible, vista l’evolució de l’IPC. A més a més, plantejarà que s’inicie, de forma simultània, la negociació de les retribucions de l’any 2006, amb la finalitat de què els acords queden reflectits al projecte de pressupostos de la Generalitat del 2006 amb la corresponent dotació pressupostària, que haurà de contemplar la clàusula de revisió salarial i una dotació econòmica que complemente els acords estatals.

En cap cas, la Intersindical Valenciana admetrà que el Conseller hipoteque la negociació d’aquests aspectes, supeditant-la a futurs pactes de finançament entre l’Estat i la Generalitat Valenciana, ja que entenem que és una tàctica de “tirar balons fora” que sols pretén eludir la seua responsabilitat derivant-la cap el Govern Central.

Per altra banda, la Intersindical Valenciana, també abordarà demà, a la Junta de Portantveus, altres temes que requereixen un tractament urgent com a conseqüència de la inactivitat a què ha estat sotmesa la Mesa General per part de l’Administració. És el cas de la dotació i funcionament dels Serveis de Prevenció a tots els sectors de la Generalitat, l’etern problema, no resolt, de la precarietat laboral, que ha de plantejar-se des d’una òptica sectorial i la millora de les mesures actuals de conciliació de la vida familiar i laboral.

Un conjunt de propostes que, malgrat la seua transcendència, no abasteixen la totalitat de la problemàtica que pateixen els empleats i empleades públics, però que poden ser un punt de partida. Davant aquesta situació demanem i esperem que l’Administració estiga a l’altura de les circumstancies i, amb un exercici de responsabilitat, siga capaç de donar una resposta seriosa a aquestes demandes.


València, a 25 de juliol de 2005

 


 

Intersindical Valenciana analitza la reforma de l'Estatut d'Autonomia

Aquesta no és la reforma estatutària que nosaltres esperavem

La reforma estatutària s'ha fet sense que haja existit un debat social entre el conjunt de la societat valenciana. Les aportacions dels agents socials s'han limitat a una compareixença en la Comissió Especial per a l'Estudi de la reforma estatutària, mentre que no s'ha fet cap campanya institucional ni s'ha organitzat cap procés de debat per arreplegar les opinions de les valencianes i valencians. Tampoc es convocarà un referèndum per a la seua aprovació.

Intersindical Valenciana considera que l'acord per la modificació de l’actual Estatut d’Autonomia no suposa la superació de l'actual marc autonòmic per donar un pas més en el procés de la descentralització política i administrativa actual que permeta a les Institucions valencianes decidir i aplicar polítiques públiques pròpies i avançar en el reconeixement d'un Estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic. A hores d'ara no es preveu ni la reforma constitucional ni la modificació de la legislació bàsica que ho possibilite. No s'avança en que la Generalitat Valenciana siga l'Administració única d'Estat i no es reconeix al President com la seua màxima autoritat al País Valencià. Tot açò, ve motivat per l'actual correlació de forces polítiques a les Corts Valencianes, de forma que qualsevol reforma estatutària ha de comptar amb el suport del Partit Popular que s'ha negat, des de fa temps, a aprofundir en processos de major autogovern i de reformes del model de l'Estat. L'actual cojuntura política no és la més favorable per iniciar un procés de reforma estatutària en les línies reivindicades per la nostra organització sindical.

Per tant, no es preveu la presència directa de les Institucions Valencianes en els nombrosos organismes i institucions generals de l'Estat Espanyol ni tampoc una presència directa a la Unió Europea. Aquesta presència hi és necessària per poder decidir aquells assumptes sobre els quals es tenen competències o afecten directament a les valencianes i valencians.

El document presentat no avança cap l'establiment d'un Marc Valencià de relacions laborals, aspecte reivindicat per la nostra organització sindical per afavorir la presa de decisions en temes que afecten al nostre teixit industrial, a la nostra realitat socio-econòmica i a les condicions laborals i de seguretat de les treballadores i treballadors valencians. El Sindicat reclama l'assumpció de competències en matèria laboral, seguretat social i negociació col·lectiva, així com inspecció de treball, la gestió de les prestacions i subsidis de desocupació i el fons de garantia salarial, la formació professional ocupacional, les mutualitats de previsió social, la seguretat i salut en el treball, les mútues d'accidents de treball, l'establiment del calendari laboral del País Valencià...

Malgrat el reconeixement del valencià com a llengua pròpia, no s'estableix el requisit lingüístic per a l'accés a la funció pública, ni es contempla l'homologació de títols administratius, ni s'introdueix cap referència a la unitat de la llengua, és a dir a reconèixer que el valencià i el català són una mateixa llengua. D'altra banda, no sols no es fa cap referència a la integració lingüística de l'alumnat immigrant sinó que a més, es manté la possibilitat que es puga exceptuar de l'ensenyament del valencià a diversos territoris. En tot cas, un aspecte positiu és la referència al coneixement de valencià per als concursos i oposicions per cobrir les places vacants del personal de Justícia, incloent-hi Magistrats, Jutges i Secretaris Judicials. Quan a la simbologia no s'avança en la línia reclamada pels sectors socials més dinàmics i compromesos amb el país.

Les Diputacions Províncials continuen mantenint tota una sèrie de competències que haurien de ser assumides per la Generalitat Valenciana, pels Consells Comarcals o per les Administracions Locals. En eixe sentit, es torna a perdre una bona ocasió per apostar per la comarcalització del país i per la creació dels Consells Comarcals amb competències reals.

Es manté el límit del 5% a tot el país per a l'accés a Les Corts Valencianes, un límit que no existeix a cap altra comunitat autònoma.

Per contra, un pas endavant i positiu és la referència a la protecció dels drets humans i a l'establiment dels drets socials de les valencianes i valencians mitjançant una Carta de Drets Socials. En el text s'arrepleguen tota una sèrie de drets entre ells quals hi ha els referits a la igualtat de gènere, la conciliació de la vida familiar i laboral i al treball, l'establiment d'una renda mínima garantida de ciutadania, a una vivenda digna, a l'herència i a la viduïtat, a l'accés a les noves tecnologies o d'altres però no apareixen referències a drets com: a la sanitat i educació públiques, testament vital o drets lingüístics.

No obstant aixó, ni s'aprofundeix en la participació social; en concret, ni s'articula una norma pròpia per les consultes populars al nostre àmbit pel que fa a assumptes d'interés autonòmic o local.

És important la capacitat de dissolució de Les Corts i convocatòria de noves eleccions pel President de la Generalitat Valenciana i l'eliminació del nombre màxim de membres del Consell.

Mentre que no es reconeixen els símbols històrics propis del País Valencià, s'inclou d'una manera anacrònica el Reial Monestir de Santa María de la Valldigna en la reforma estatutària.

La referència a les relacions amb d'altres Comunitats Autònomes és positiva però caldria haver donat un pas endavant en l'establiment de relacions preferents amb aquelles amb les quals compartim interessos estratègics i amb qui compartim història, cultura, i llengua.

No s'arrepleguen competències en moltes de les matèries que la nostra organització va plantejar en la seua compareixença: trànsit i seguretat vial, polícia judicial, no es reconeix al President de la Generalitat Valenciana com a màxima autoritat de l'Estat en matèria de seguretat, carreteres, funció pública, execució de tractats internacionals, administració local, institucions penitenciàries o no es crea una vertadera Agència Tributària Valenciana

En definitiva, aquesta no és la reforma estatutària que nosaltres esperavem, les valencianes i valencians tornem a perdre una nova oportunitat d'assolir un major autogovern i de poder dissenyar polítiques pròpies en tots els assumptes. La reforma s'ha fet en clau espanyola en pretendre fixar un model a la resta de nacionalitats i regions, aquesta música no ens es nova, doncs ens recorda vells temps que pensaven que havien passat, però no ha estat així, s'ha malbarat una oportunitat que serà difícil que es torne a recuperar per haver-se fixat requisits més durs per a futures reformes.

 

País Valencià, juny 2005

 


 

Intersindical Valenciana i Intersindical Alternativa de Catalunya es reuneixen a Benicarló

Els sindicats Intersindical Valenciana (Iv) i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) s'han reunit, a Benicarló, per analitzar la situació social, econòmica i laboral, així com per aprofondir en les seues relacions. Les dues organitzacions sindicals són majoritàries a l'ensenyament públic, són sindicats representatius a les respectives Meses Generals de Negociació, tenen una implatació important en l'Administració Pública, sanitat, universitats, administració local i estan en un procés d'extensió a d'altres sectors laborals.

L'informe que ha presentat una comissió de treball del MAP sobre l'Estatut Bàsic de la Funció, l'anunciada Reforma Laboral i la privatització de les pensions ha estat d'altres dels temes tractats. Iv i IAC es mostren contràries a la privatització de les pensions i a la creació de fons de pensions privats per al conjunt de les treballadores i treballadors i al nou projecte d'Estatut Bàsic de la Funció Pública. La proposta dels dos sindicats és la defensa d'un sistema públic de pensions, la recuperació del poder adquisitiu perdut, l'establiment d'una clàusula de revisió salarial i l'aposta, clara i nítida, pels serveis públics. També es va analitzar la situació de l'ocupació, caracteritzada, tant a Catalunya com al País Valencià, per la forta temporalitat i precarització, la deslocalització de l'empreses i la moderació salarial.

D'altre assumpte tractat va ser la Llei d'Ordenació Educativa (LOE) sobre la qual els dos sindicats es mostren crítics en cosiderar-la insuficient i continuista de la Llei de Qualitat de l'Educació. També es mostren preocupats per la privatització de l'ensenyament, que té una especial incidència l'ensenyament infantil i a la Formació Professional. Tots dos sindicats demanen al MECD la derogació de la Llei de Formació Professional, tal i com es va comprometre el PSOE en el seu programa electoral. Altra reivindicació dels sindicats és la solució de la situació del professorat interí, mitjançant l'establiment d'un sistema d'accés diferenciat.

La situació de la sanitat, la justícia, la reforma estatutària i el nou model d'Estat, les relacions de cada sindicat amb el seu respectiu govern autonòmic, o la participació en els moviments socials, com ara la presència de les dues organitzacions sindicals en les activitats del Fòrum Social de la Mediterrània que tindrà lloc a Barcelona els dies 16 a 19 de juny o en el Fòrum Social Ibèric per l'Educació que tindrà lloc a Córdoba a la tardor són aspectes que han estat presents en la reunió.
Intersindical Valenciana i Intersindical Alternativa de Catalunya consideren necessari aprofondir en accions unitàries entre els diferents sindicats alternatius i/o nacionals de l'Estat davant determinades actuacions del govern espanyol o de les patronals en temes que afecten a les treballadores i treballadors i a la negociació col.lectiva. 

Benicarló, 8 de juny de 2005


 

Intersindical valora la jornada de vaga del sector de la neteja i demana a UGT que retire la signatura del preacord

 

Intersindical Valenciana valora positivament la jornada de vaga del sector de la neteja i demana a UGT que retire la signatura del preacord

Intersindical Valenciana valora positivament el seguiment de la vaga al sector de la neteja a la província de València. Per al Sindicat, el fet que les treballadores i treballadors del sector hagen seguit massivament la convocatòria de vaga posa en evidència que la signatura del preacord per part d'UGT no compta amb el suport del sector, per la qual cosa considera necessari que aquest sindicat retire la seua signatura del preacord i es torne a reprendre la negociació del conveni a partir de la plataforma reivindicativa.

Intersindical Valenciana afirma que el preacord no arreplega les reivindicacions del sector i a més a més, s'ha signat sense haver consultat al personal del sector. En eixe sentit, Intersindical Valenciana considera un menyspreu cap a les treballadores i treballadors, el fet que s'haja arribat a un preacord sense comptar amb l'opinió del personal en vaga.

Per acabar, el Sindicat continua convocant la vaga, fa una crida a que qualsevol avanç en la negociació siga consultat amb el personal que hi treballa i exigeix a les patronals que tinguen en compte les justes i legítimes reivindicacions dels milers de persones que treballen al sector. 


30 maig 2005
Intersindical mostra la seua satisfacció pel seguiment que ha tingut la segona jornada de la vaga de neteja a la província de València. El Sindicat rebutja el preacord signat per UGT i les patronals del sector per considerar-lo insuficient i per no haver estat consultat a les treballadores i treballadors. Intersindical participa activament en les mobilitzacions convocades i dóna suport a la convocatòria de vaga indefinida. 

-

Intersindical Valenciana es concentra davant de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques

El Sindicat exigeix a Peralta la convocatòria de la Mesa General de Negociació.

Un centenars de delegades i delegats de la Intersindical Valenciana s'han concentrat davant de la conselleria de Justícia i Administracions Públiques a València per exigir al conseller, Miquel Peralta, la convocatòria de ma Mesa General de Negociació de la Funció Pública Valenciana. Els motius de la protesta són els reiterats incompliments de la conselleria pel que fa a la negociació, malgrat que el conseller es va comprometre a convocar-la per al mes de febrer. Aquesta és l'hora que han passat tres mesos sense cap notícia fidedigna del moment en què s'ha de celebrar l'esmentada reunió.

Els assumptes que vol negociar el sindicat són:

  • Negociació de les retribucions de les empleades i empleats publics. De fet, des de que governa el Partit Popular a la Generalitat Valenciana, s'han perdut un 16,2%. Es reclama la clàusula de revisió salarial i augments salarials que compensen la pèrdua de poder adquisistiu dels darrers anys. En eixe sentit, es demana un Acord retributiu per a tota la legislatura.
  • Constitució de la Mesa Sectorial d'Universitats Públiques Valencianes.
  • Posada en marxa dels serveis de prevenció de la Generalitat Valenciana.Dates de creació de llocs necessaris i de la seua provisió.
  • Modificació de la normativa sobre indemnitzacions del personal que realitza desplaçaments per raons del servei.
  • Precarietat en l'ocupació pública. Reducció de la temporalitat en les plantilles dels diferents sectors i reducció de les assistències tècniques.
  • Reglamentació de la negociació col.lectiva de les diferents Meses de Negociació.

Durant la concentració, el conseller Miquel Peralta ha entrat a les depedències de la conselleria que presideix sense tindre la consideració de adreçar-se als concentrats per saber quines eren les seues reivindicacions. Una representació de la Intersindical s'ha reunit amb el Director General d'Administració Pública al que li han lliurat un escrit amb les peticions.

Per acabar, Intersindical Valenciana afirma que continuarà proposant i convocant noves mobilitzacions fins aconseguir que es convoque la Mesa General i es negocien els temes que afecten al persona que treballa per a la Generalitat Valenciana. En eixe sentit, adverteix que no consentirà que continuen deteriorant-se les condicions laborals i econòmiques de les empleades i empleats públics.

València, 9 de maig de 2005

 


 

Intersindical Valenciana convoca una concentració davant de la Conselleria d'Administracions Públiques

El sindicat reclama la convocatòria de la Mesa General de Negociació i la negociació de les retribucions dels empleats públics valencians.

Els sindicats STEPV-iv (ensenyament), STAPV-iv (administració pública), STA-iv (administració local) i STS-iv (salut) que formen part de la Intersindical Valenciana han convocat, dilluns 9 de maig, a les 11 hores, una concentració de delegades i delegats sindicals a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques (c/ Micalet) a València. A Alacant es lliurarà un escrit en la delegació del govern de la Generalitat Valenciana. Els Sindicats exigeixen la convocatòria immediata de la Mesa General de Negociació per negociar les retribucions de les empleades i empleats públics que treballen en la Generalitat Valenciana i diversos aspectes pendents des de fa temps, com ara, els Serveis de Prevenció, la situació del personal itinerant, la reducció de la jornada laboral setmanal a 35 hores o la constitució de la Mesa Sectorial d'Universitats. També s'haurien d'haver constituit diverses comissions de treball per estudiar temes que afecten tant a les condicions laborals del personal que hi treballa com de la gestió de la pròpia Administració Pública.

Intersindical Valenciana afegeix que el conseller, Miquel Peralta, es va comprometre, el passat 16 de novembre de 2004, a convocar la Mesa General de Negociació el 15 de febrer. Però quasi tres mesos més tard de la data prevista per a la reunió no se sap res de la convocatòria, el conseller Peralta ha incomplit el seu compromís de convocar la Mesa General.

Per a Intersindical Valenciana aquest és un fet greu que posa en evidència la manca de voluntad política de negociar els temes que afecten a les empleades i empleats públics per part de la Generalitat Valenciana. Els responsables de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques evidencien una falta de valoració del treball i un menyspreu constant cap al personal que presta serveis en la Generalitat Valenciana. El sindicat ha presentat diversos escrits on s'especificava quins eren els temes que haurien d'estar a l'ordre del dia de la Mesa General de Negociació. També s'ha reunit, en diverses ocasions, amb alts càrrecs de la Conselleria per traslladar-los i explicar-los els punts que s'haurien de negociar. Malgrat tot açò, la reunió continua sense concretar-se.

Intersindical Valenciana critica la pèrdua de poder adquisitiu de les empleades i empleats públics valencians i la passivitat de l'Administració pública valenciana per atacar aquesta situació i per millorar les condicions laborals. En concret, la pèrdua de poder adquisitiu des de 1990 és del 16,2%.

La concentració és el primer pas d'un seguit de mobilitzacions que convocarà la Intersindical Valenciana per defensar i millorar les condicions de treball del personal sanitari, docent, de l'administració del consell, de justícia i de les empreses i organismes depenents de la Generalitat Valenciana. Aquesta organització sindical no descarta cap mesura de pressió fins que es convoque la Mesa General de Negociació i s'aconseguesquen les seues reivindicacions, doncs no va a consentir que es continuen deteriorant les condicions laborals i econòmiques de les empleades i empleats públics valencians.

València, 8 de maig de 2005


 

UTO-UGT lesiona drets fonamentals de llibertat i representació sindical de l’STPV-Iv

Una vegada més UTO-UGT ha impossibilitat que el representant sindical de l’STPV-Iv puga exercir de manera lliure la seua representació sindical, impedint la presencia d’un membre del secretariat intercomarcal de la Intersindical Valenciana per poder llegir-li, per la seua condició d’invident, el llibre de registre del Comité, al qual tots els sindicats amb representació en aquest òrgan de participació sindical tenen dret a la seua lectura, per poder exercir la seua representativitat sindical atorgada per les passades eleccions sindicals. El president del comitè, membre d’UTO-UGT, es va negar a la consulta del llibre mentre estiguerà present el permanent sindical de la intersindical valenciana, simplement perquè "me lo ha dicho mi sindicato", sense donar cap altra explicació ni manifestar aquesta voluntat per escrit, com se li va demanar.

No és la primera vegada que UTO-UGT actua d’aquesta manera antidemocràtica i insolidària contra un altre sindicalista.

Tampoc es tracta de res nou si tenim en compte que la unió entre UTO i UGT es va produir en 1994 quan el Tribunal Suprem ratificà un sentencià que condenava la direcció de l’ONCE junt al sindicat UTO (Unió de treballadors de l’ONCE) per pràctiques antisindicals d’aquella en favor d’aquest en detriment de la resta de sindicats, anul·lant unes eleccions sindicals, celebrades en la institució en 1989, així s’afiliava a FETESE-UGT i es formava l’actual UTO-UGT.

D’aquesta manera ha existit de sempre una forta interconnexió entre el sindicat majoritari i moltes caporalies intermèdies , els directius de la institució i en general els responsables de la gestió empresarial, sacrificant amb això la professionalitat d’aquests i el sindicat, intercanviant membres entre els dues i per tant, compartint una fidelitat mútua i un rebuig continuat per la presència de l’STPV-Iv als òrgans de representació sindical de l’ONCE.

Tant el sindicat i la direcció de l’ONCE practiquen així una doble moral que s’aplica en la gestió empresarial i institucional, doncs mentre consciencia a la societat per a l’eliminació de barreres i l’afavoriment a l’accessibilitat de les persones cegues a tot arreu, en allò que depèn d’ella mateix practica una gestió discriminatòria i poc afavoridora de l’autonomia de la seua base social com són les persones cegues.

No es troba, tampoc sentit, que per una banda la pròpia llei orgànica de règim electoral general en el seu art. 87 garantisca que l’electorat que no sapiga llegir o que, per defecte físic, estiguen impedits per escollir la papereta o posar-la dins el sobre i per lliurar-la al President de la Mesa, puguen servir-se d’una persona de la seua confiança i per actuar en el comitè d’empresa de l’ONCE no pugues gaudir d’aquest dret.

 


 

Intersindical Valenciana davant del 25 d'abril i de la reforma de l'estatut

Intersindical Valenciana considera que la modificació de l’actual Estatut d’Autonomia ha de dotar el País Valencià d’un major sostre competencial, adient amb la seua naturalesa de nacionalitat històrica. El Sindicat defensa la superació de l'actual marc autonòmic per donar un pas més en el procés de la descentralització política i administrativa actual que permeta a les Institucions valencianes decidir i aplicar polítiques públiques pròpies i avançar en el reconeixement d'un Estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic. Açò passa necessàriament per la reforma constitucional així com per la modificació de la legislació bàsica. També cal establir una presència directa de les institucions valencianes en els diversos organismes i institucions generals i centrals de l'Estat espanyol per poder participar en la presa de decisions en aquells assumptes sobre els quals es tinguen competències o ens afecten per tal com és des de l’exercici real i democràtic del poder que s’aconsegueix la millora de les condicions de vida dels ciutadans i de la prestació dels serveis i s’assegura el reconeixement dels drets, col.lectius i individuals, de les valencianes i valencians.

Intersindical Valenciana reivindica, en aquesta data tan assenyalada, el ple exercici de l'autogovern del País Valencià i proclama el dret a la seua autodeterminació, drets nacionals que igualment reconeix per a tots els pobles i nacions d’arreu del món. A més a més, considera que la reforma de l'estatut ha de suposar una millora dels interessos econòmics i sociopolítics de les treballadores i treballadors i la millora de les condicions de vida i treball en la perspectiva d'arribar a un model de societat més just, rec; reclama l'establiment d'un Marc Valencià de Relacions Laborals i la plena normalització de l'ús del valencià, des de la unitat lingüística amb la resta de territoris catalanoparlants, tot i respectant els drets lingüístics individuals.

La reforma de l'Estatut no s'ha de fer amb preses, no s'ha d'entrar en curses per ser els primers a presentar una mala reforma i a perdre una ocasió històrica de bell nou. A més a més, s'ha d'arbitrar un procediment de diàleg, de participació i de consens del conjunt de la societat valenciana, representada no només pels partits polítics presents a les Corts Valencianes, també per les organitzacions socials, sindicals, culturals, empresarials,... Caldria crear mecanismes directes de participació ciutadana i que el nou Estatut siga refrendat en referèndum per les valencianes i valencians.

Les propostes de Intersindical Valenciana sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia es concreten, ara per ara, en:

  • Dotar de major contingut polític a les institucions valencianes.
  • L’assoliment de competències que ja són reconegudes a l'Estatut, però que no s'han desplegat per no estar cedides per l'Estat o per una manca de voluntat política dels partits que han governat la Generalitat Valenciana.
  • L'assumpció de noves competències per l’ampliació de la via estatutària, la modificació de la legislació bàsica de l’Estat i del text constitucional.

Es reclama el reconeixement de nacionalitat històrica; la capacitat per a la dissolució anticipada de les Corts Valencianes i la convocatòria de noves eleccions; la supressió del límit estatutari en el nombre de membres del Govern valencià; l'eliminació de la clàusula d'accés a les Corts Valencianes; la inclusió en l'Estatut de les noves institucions: Acadèmia Valenciana de la Llengua i Consell Jurídic Consultiu; la participació directa en la Unió Europea i d'altres organismes internacionals i la redefinició d'organismes i institucions de l'Estat per garantir la presència de les Comunitats Autònomes i el reconeixement del President de la Generalitat com a representant ordinari de l'Estat. A més a més, s'aposta per una descentralització que hauria d'abastar la divisió territorial en les comarques com a unitats administratives, el traspàs de competències de les Diputacions Provincials a la Generalitat Valenciana i als Consells Comarcals que es crearien i a les Administracions Locals.

Des de l'òptica d'una organització sindical, de caràcter socio-polític, reclamen incloure en la reforma estatutària els drets socials, col.lectius i individuals de les valencianes i valencians. La Generalitat Valenciana ha de vetlar pel compliment i desenvolupament de tots aquests, i d'altres, drets per aprofundir en l'Estat del Benestar. En eixe sentit es proposa que s'elabore una Carta dels drets de les ciutadanes i ciutadans del País Valencià.

Per altra part s'ha de materialitzar un nou marc de relacions amb d’altres comunitats autònomes i particularment amb aquelles que compartim interessos estratègics i amb qui compartim història, cultura, i llengua.

Intersindical Valenciana aposta per una ampliació del nostre autogovern amb la incorporació de noves competències i pel disseny de polítiques pròpies, la qual cosa és força important, en totes les matèries. Es tracta que la Generalitat Valenciana es convertesca en l'Administració única de l'Estat al País Valencià (bé mitjançant la reforma estatutària o la transferència o delegació de les competències ) i que les valencianes i valencians tinguen en l'Estatut una eina que reconega i garantesca els seus drets.

També considera necessari el reconeixement de la unitat lingüística i la promoció i suport especials del valencià. És inajornable aturar definitivament la polèmica social i política, que no ho és per naturalesa, sobre el reconeixement de la unitat de valencià i català com una mateixa llengua. Tal obvietat disposa per a la seua solució nominal de múltiples fòrmules vàlides, algunes, fins i tot, vigents en textos jurídics, polítics i acadèmics.

L'aprofundiment de l'autogovern també passa per altres vies, com ara de la democràcia social. Des del nostre punt de vista un marc valencià de relacions laborals afavoriria un model de negociació proper a la realitat laboral i econòmica valenciana, que es concretaria en convenis laborals autonòmics i en l'assumpció de competències i de les facultats executives en matèria laboral i de seguretat social per part de la Generalitat Valenciana. Reclamen, en tot cas, les matèries següents: relacions laborals, la inspecció, l'aplicació del règim sancionador, la gestió de les prestacions i subsidis de desocupació i el fons de garantia salarial, la formació professional ocupacional, les mutualitats de previsió social, la seguretat i salut en el treball, les mútues d'accidents de treball, l'establiment del calendari laboral del País Valencià,...

València, 25 d'abril de 2005

 


 

Es reuneix el Consell Confederal de la Intersindical

El Consell Confederal de la Intersindical Valenciana, màxim òrgan entre congressos, s’ha reunit hui, dissabte 9 d’abril, a la ciutat de València per aprovar diversos documents per fixar la línia sindical respecta a assumptes socials, econòmics i laborals.

Consell Confederal està format per 60 delegats i delgades dels sindicats que formen part de la Intersindical Valenciana i pels 10 membres del Secretariat Confederal. En la reunió s’ha aprovat una declaració política titolada “transformar la realitat, contruir el futur” que arreplega una valoració de la situació socio-econòmica i laboral i fixa quines són les línies de treball de la Intersindical Valenciana. També s’ha acordat un manifest per al 1r de maig, una valoració molt crítica de l’acord intercondeferal signat per CCOO, UGT i la CEOE, una resolució sobre la seguretat i salut laboral, un document que critica, molt durament, els intents dels anomenats sindicats majoritaris per centralitzar la negociació col.lectiva allunyant-la dels centres de treball i que pretén retallar les competències de les Comunitats Autònomes en matèria laboral i un document sobre la reforma de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià.  A més a més, s’ha informat dels contactes amb d’altres organitzacions sindicals que volen incorporar-se al projecte de Intersindical Valenciana.

També s’han aprovat les línies de treball de cara a les eleccions sindicals i la proposta de celebrar una conferència estatal amb la participació de les diferents intersindicals per dissenyar estratègies  comunes davant de la involució centralista i dels intents de CCOO i UGT de impedir la participació dels sindicats nacionals i /o sectorials a les meses negociadores.


 

Intersindical Valenciana rebutja l'acord interconfederal entre CCOO, UGT i CEOE

La Confederació Sindical Intersindical Valenciana manifesta el seu profund desacord tant en el fons com en la forma amb la concertació aconseguida entre els sindicats anomenats majoritaris i la patronal.

Quant al fons aquest és el quart any consecutiu en què se signa un acord de semblants característiques, temps suficient per a avaluar els resultats que per al conjunt de treballadors i treballadores han tingut acords anteriors.

La pèrdua de poder adquisitiu en aquests anys ha continuat en amplis sectors del món laboral, la precarietat en l'ocupació continua sent escandalosament superior a la mitjana europea, les borses de subocupació i economia submergida aconseguixen volums cada vegada majors, baste l'exemple de l'últim procés regulador que ha posat al descobert no sols l'existència de centenars de milers d'immigrants sense regularitzar, sinó també l'existència de multitud d'empreses que han fet del treball clandestí la base de la seua producció i dels seus beneficis. Els accidents laborals ens situen al capdavant d'Europa, el tractament de la salut laboral és clarament insuficient i quant a la productivitat som a la cua dels països del nostre entorn. La igualtat entre hòmens i dones, l'ocupació femenina i els suports a la conciliació entre la vida familiar i laboral continuen sent assignatures pendents. Avaluació pensem que suficient per a dubtar de l'efectivitat i el benefici per a treballadores i treballadors de la famosa "concertació social".

Si açò no fóra prou caldria afegir dos qüestions de manera que tenen importància. En primer lloc es tracta d'un acord fabricat des de les cúpules sindicals, sense un debat en cada centre de treball, es tracta d'un acord alié a les decisions de les treballadores i treballadors a qui no sols no es consulta sinó que se'ls furta la seua capacitat negociadora a nivell d'empresa. En segon lloc i no menys greu es tracta d'una negociació centralitzada i centralitzadora que limita la capacitat de negociació en les diferents comunitats autònomes, en moltes de les quals els signats no tenen ni la majoria de la representaci ni l'exclusivitat de la negociació, la qual cosa ve a deixar patent la necessitat que existesca un marc de relacions laborals descentralitzat i d'acord amb el caràcter plurinacional de l'Estat Espanyol.

Sens dubte per a la Intersindical Valenciana "l'acord interconfederal" i la crida "concertació social" no poden obtindre una altra valoració que la d'insuficient.

València, 17 de març de 2005

 


 

UTO-UGT de l'ONCE no permet que el representant de l'STPV-Iv estiga assistit per un tècnic del sindicat

Després de les darreres eleccions sindicals al Comitè d'Empresa de l'Agència provincial de l'ONCE de Castelló, l'STPV-Intersindical Valenciana, a les quals es presentava per primera vegada obtingué un representant.

Avui, en la constitució formal d'aquest Comitè, el representant legal de l'STPV-Iv dels treballadors i treballadores de l'ONCE, invident, duia un assessor del sindicat amb la fi de poder ajudar-lo en la lectura dels documents i prendre notes; amb aquest fi s'ha presentat un escrit acreditant que aquesta persona havia estat legalment nomenada pel propi sindicat.

Davant l'escrit, el President en funcions, membre d'UGT, s'ha negat a llegir-lo perquè estava en valencià, i el mateix han fet la resta de representants del sindicat UTO-UGT, exigint que es presentara en "espanyol".

El representant de l'STPV-Iv ha al·legat que l'escrit estava en una de les dues llengües oficials autonòmiques i per tant no tenia el perquè traduir-lo, afegint que si ell havia respectat en tot moment que cadascú s'expressés amb la llengua oficial que estimava oportú demanava el mateix respecte.

Tot seguit, el President en funcions ha indicat a l'assessor de l'STPV-Iv, present en el Comitè, únicament i exclusiva per poder prestar ajuda al representant legal, oficialment escollit en les darreres eleccions, com així s'ha manifestat repetidament, que abandonara la sala perquè no era treballador de l'empresa.

Davant aquesta situació el representant de l'STPV-Iv ha advertit que de quedar a soles hauria d'abandonar també la sala; i així s'ha fet davant la negativa de l'UGT; no obstant s'ha demanant que conste en acta tot el que allí ha passat i l'STPV-Iv ha anunciat que recorreran per la via jurídica aquesta actuació antisindical i antidemocràtica.

Castelló 11 de març de 2.005

 


 

El Secretariat Confederal de la Intersindical Valenciana es reuneix a Castelló

El Secretariat Confederal de la Intersindical Valenciana s’ha reunit hui, dijous, a la ciutat de Castelló. En la reunió s’ha analitzat la situació econòmica i laboral del País Valencià. En eixe sentit, Intersindical Valenciana critica la manca d’una política industrial per part de la Generalitat Valenciana i l’elevada taxa de temporalitat en l’ocupació.

Intersindical Valenciana considera necessari un canvi en la política social i laboral de la Generalitat Valenciana. El Sindicat considera que la creació de la conselleria d’Empresa no ha servit per acarar els problemes laborals i econòmics del País Valencià. És més, per aquesta organització sindical, el Conseller Justo Nieto es troba desaparegut i no es dedica a resoldre la crisi dels sectors industrials tradicionals com ara el calcer, el tèxtil, el taulell, etc.

Intersindical Valenciana ha acordat donar suport a la manifestació que les organitzacions agràries han concretat per al proper dissabte en defensa del camp. A més a més, llançarà una campanya en contra de la sinistralitat laboral per al dia 28 d’abril dia de la seguretat laboral. Intersindical Valenciana ha apostat per la seua implantació al sector privat mitjançant el STICS-Iv, Sindicat de Treballadors de la indústria, Comerç i Serveis, per ser-ne una alternativa sindical democràtica i valenciana.

Per tant, valora positivament la constitució del sindicat a l’ONCE i l’obtenció d’un delegat al comitè d’empresa de Castelló, malgrat les pressions d’altres organitzacions sindicals per impedir-ne la nostra presència i implantació en l’ONCE.

Secretariat Confederal de la Intersindical Valenciana



Castelló, 3 de març de 2005


 

Reunió d'Intersindical Valenciana i Intersindical-CSC

Intersindical Valenciana (IV) i Intersindical-Confederació Sindical de Catalunya (I-CSC) es reuneixen dimecres 10 de febrer a Tortosa per intercanviar informacions sobre la situació econòmica i del sindicalisme al País Valencià i a Catalunya. Les dues organitzacions pretenen amb aquesta reunió estretar les seues relacions.

València, 8 de febrer de 2005. 

Espai Jove de la Intersindical-CSC
Per una altra part els joves de la Intersindical Valenciana han participat, el passat 26 de febrer, en la primera Assemblea Nacional que l'Espai Jove de la Intersindical-CSC va celebrar, a Barcelona. L'Assemblea Nacional va aprovar les tres ponències que es posaven a debat, va renovar les persones responsables de l'organització i va aprovar tres resolucions destinades a reclamar el marc català de relacions laborals, la creació d'una internacional sindical juvenil de les nacions sense estat i una de solidaritat amb el jovent repressaliat. L'acte es va cloure amb els parlaments dels convidats, entre els que estava Miquel Guillamon, dels joves de la Intersindical Valenciana, de la secretària confederal de la Intersindical-CSC, Isabel Pallarès, i del nou portaveu nacional de l'Espai Jove, Roger Gili.


 

Intersindical Valenciana condemna l'atemptat d'ETA

Intersindical Valenciana condemna, molt durament, l'atemptat d'ETA que han tingut lloc hui, diumenge 30 de gener, dia de la Pau i la No Violència. Per a Intersindical Valenciana la col.locació d'una bomba a Dénia és un acte reprovable que meireix la condemna, sense pal.liatius, de totes les persones demòcrates i qualifica aquest acte de totalitari i clarament antidemocràtic que només pretenen sembrar el terror i produir una involució en les llibertats democràtiques i nacionals de les diferents nacions, nacionalitats i regions de l'Estat Espanyol.

Intersindical Valenciana considera que la millor notícia que podria donar ETA és la seua disolució immediata i l'abandó de les armes.

València, 30 de gener de 2005


 

Intervenció de la Intersindical Valenciana davant de la Comissió Especial per a l'Estudi d'una possible reforma de l'Estatut d'Autonomia i la consolidació de l'autogovern de les Corts Valencianes

llegir intervenció completa (pdf)

Intersindical Valenciana considera que la modificació de l’actual Estatut d’Autonomia hauria de dotar el País Valencià d’un major sostre competencial, adient amb la seua naturalesa de nacionalitat històrica. Es defensa la superació de l'actual marc autonòmic per donar un pas més en el procés de la descentralització política i administrativa actual que permeta a les Institucions valencianes decidir i aplicar polítiques públiques pròpies i avançar en el reconeixement d'un Estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic. Açò passa necessàriament per la reforma constitucional així com per la modificació de la legislació bàsica. També cal establir una presència directa de les institucions valencianes en els diversos organismes i institucions generals i centrals de l'Estat espanyol per poder participar en la presa de decisions en aquells assumptes sobre els quals es tinguen competències o ens afecten per tal com és des de l’exercici real i democràtic del poder que s’aconsegueix la millora de les condicions de vida dels ciutadans i de la prestació dels serveis i s’assegura el reconeixement dels drets, col.lectius i individuals, de les valencianes i valencians.

Intersindical Valenciana reivindica el ple exercici de l'autogovern del País Valencià i proclama el dret a la seua autodeterminació, drets nacionals que igualment reconeix per a tots els pobles i nacions d’arreu del món. A més a més, treballa per la defensa els interessos econòmics i sociopolítics de les treballadores i treballadors i la millora de les condicions de vida i treball en la perspectiva d'arribar a un model de societat més just, rec; reclama l'establiment d'un Marc Valencià de Relacions Laborals i la plena normalització de l'ús del valencià, des de la unitat lingüística amb la resta de territoris catalanoparlants, tot i respectant els drets lingüístics individuals.

La reforma de l'Estatut no s'ha de fer amb preses, no s'ha d'entrar en curses per ser els primers a presentar una mala reforma i a perdre una ocasió històrica de bell nou. A més a més, s'ha d'arbitrar un procediment de diàleg, de participació i de consens del conjunt de la societat valenciana, representada no només pels partits polítics presents a les Corts Valencianes, també per les organitzacions socials, sindicals, culturals, empresarials,... Caldria crear mecanismes directes de participació ciutadana i que el nou Estatut siga refrendat en referèndum per les valencianes i valencians.

Les propostes de Intersindical Valenciana sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia es concreten, ara per ara, en:

  • Dotar de major contingut polític a les institucions valencianes.
  • L’assoliment de competències que ja són reconegudes a l'Estatut, però que no s'han desplegat per no estar cedides per l'Estat o per una manca de voluntat política dels partits que han governat la Generalitat Valenciana.
  • L'assumpció de noves competències per l’ampliació de la via estatutària, la modificació de la legislació bàsica de l’Estat i del text constitucional.

Es reclama el reconeixement de nacionalitat històrica; la capacitat per a la dissolució anticipada de les Corts Valencianes i la convocatòria de noves eleccions; la supressió del límit estatutari en el nombre de membres del Govern valencià; l'eliminació de la clàusula d'accés a les Corts Valencianes; la inclusió en l'Estatut de les noves institucions: Acadèmia Valenciana de la Llengua i Consell Jurídic Consultiu; la participació directa en la Unió Europea i d'altres organismes internacionals i la redefinició d'organismes i institucions de l'Estat per garantir la presència de les Comunitats Autònomes i el reconeixement del President de la Generalitat com a representant ordinari de l'Estat. A més a més, s'aposta per una descentralització que hauria d'abastar la divisió territorial en les comarques com a unitats administratives, el traspàs de competències de les Diputacions Provincials a la Generalitat Valenciana i als Consells Comarcals que es crearien i a les Administracions Locals.

Des de l'òptica d'una organització sindical, de caràcter socio-polític, reclamen incloure en la reforma estatutària els drets socials, col.lectius i individuals de les valencianes i valencians. La Generalitat Valenciana ha de vetlar pel compliment i desenvolupament de tots aquests, i d'altres, drets per aprofundir en l'Estat del Benestar. En eixe sentit es proposa que s'elabore una Carta dels drets de les ciutadanes i ciutadans del País Valencià.

Per altra part s'ha de materialitzar un nou marc de relacions amb d’altres comunitats autònomes i particularment amb aquelles que compartim interessos estratègics i amb qui compartim història, cultura, i llengua.

Intersindical Valenciana aposta per una ampliació del nostre autogovern amb la incorporació de noves competències i pel disseny de polítiques pròpies, la qual cosa és força important, en totes les matèries. Es tracta que la Generalitat Valenciana es convertesca en l'Administració única de l'Estat al País Valencià (bé mitjançant la reforma estatutària o la transferència o delegació de les competències ) i que les valencianes i valencians tinguen en l'Estatut una eina que reconega i garantesca els seus drets.

També considera necessari el reconeixement de la unitat lingüística i la promoció i suport especials del valencià. És inajornable aturar definitivament la polèmica social i política, que no ho és per naturalesa, sobre el reconeixement de la unitat de valencià i català com una mateixa llengua. Tal obvietat disposa per a la seua solució nominal de múltiples fòrmules vàlides, algunes, fins i tot, vigents en textos jurídics, polítics i acadèmics.

L'aprofundiment de l'autogovern també passa per altres vies, com ara de la democràcia social. Des del nostre punt de vista un marc valencià de relacions laborals afavoriria un model de negociació proper a la realitat laboral i econòmica valenciana, que es concretaria en convenis laborals autonòmics i en l'assumpció de competències i de les facultats executives en matèria laboral i de seguretat social per part de la Generalitat Valenciana. Reclamen, en tot cas, les matèries següents: relacions laborals, la inspecció, l'aplicació del règim sancionador, la gestió de les prestacions i subsidis de desocupació i el fons de garantia salarial, la formació professional ocupacional, les mutualitats de previsió social, la seguretat i salut en el treball, les mútues d'accidents de treball, l'establiment del calendari laboral del País Valencià,...

València, 13 de gener de 2005

 


 

Intersindical Valenciana s'entrevista amb el Conseller Justo Nieto

Hui, dilluns 27 de desembre, Intersindical Valenciana s'ha entrevistat amb el conseller d'Empresa, Universitat i Ciència, Justo Nieto. La reunió que s'ha desenvolupat en un clima de normalitat ha servit per traslladar al conseller el punts de vista del sindicat envers diversos temes que són de la seu competència.

Intersindical Valenciana ha mostrat la seua preocupació per la situació dels sectors industrials tradicionals valencians i, en eixe sentit, ha demanat del Consell de la Generalitat Valenciana l'adopció de mesures i iniciatives, és a dir de polítiques actives, que donen resposta a aquesta problemàtica. 

Quan a la política universitària, Intersindical Valenciana, que té una representació del 17% entre el funcionariat (PAS i PDI) i un 12% en el personal laboral de les universitats valencianes, ha demanat la constitució de la Mesa Sectorial d'Universitats, reivindicació històrica, per tractar sobre els temes que afecten a les condicions laborals i retributives del personal universitari, així com diversos temes que els hi afecten. També ha demanat la presència dels sindicats representatius del personal universitari en  tots els àmbits de representació: Consell Valencià d'Universitats, Consells Socials,... A hores d'ara, només estan representats UGT i CCOO, però no sindicats representatius del personal universitari com la Intersindical Valenciana que, malgrat ser representatiu, està exclòs per unes lleis fetes a mesura de d'aquestes organitzacions sindicals.

Intesindical Valenciana s'ha mostrat favorable a la promulgació d'una Llei Valenciana d'Universitats però ha demanat que aquesta siga consensuada amb la comunitat universitària i les organitzacions sindicals. En eixe sentit, s'ha compromés a presentar les seues propostes. El Sindicat ha mostrat la seua preocupació pel finançament de les universitats valencianes i ha comunicat als conseller la seua posició respecte la Llei d'Universitats que passa per la seua derogació i no per unes simples modificacions puntuals.

València, 27 de setembre de 2004.


 

Celebrat el III Congrés del Sindicat de Treballadors de l’Administració (STA-Iv)

Els dies 10, 11 i 12 de desembre s’ha celebrat a la localitat alacantina de Calp el III congrés del Sindicat de Treballadors de l’Administració  Intersindical Valenciana (STA-Iv).
Han participat 150 delegats i delegades en representació dels més 4500 afiliats amb què compta el sindicat en l’Administració Local -més de 150 ajuntaments valencians-, diputacions, bombers, policia local, empreses públiques locals, Correus…
Al llarg dels tres dies s’ha debatut  i aprovat, per unanimitat, una linea sindical que ha de servir per incrementar la implantació en el sector  i potenciar l’acció sindical a favor dels treballadors, millorant els seus drets, tot potenciant la participació, l’autonomia sindical i el pluralisme.
També han estat aprovades diverses ponències relacionades amb la formació i sobre les estructrures sectorials necessaries per a facilitar el treball sindical de col.letius específics com els bombers o la policia local.
El Congrés ha acordat la signatura de l’Acord Marc amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per tal d’articular un marc de negociació de l’administració local fins ara inexistent.
Altres resolucions aprovades han estat les referents a l’ús i la situació del valencià en el sindicat i en la societat valenciana i sobre la necessitat de perfilar lingüísticament les places de la administració local valenciana.
Per últim, s’ha aprovat la ponència d’estatuts en la línea de una direció col.legiada  i de potenciació de les seccions sindicals i de la la participació dels treballadors i les treballadores del dector.
En relació als òrgans de direcció, destaca l’elecció de la nova Junta de Comunitats (òrgan de direció per al conjunt de territoris i sectors d’Alacant, Castelló i València) que estarà composada per 14 persones i que ha estat aprovada pel 64% dels congressistes. La Junta estarà integrada per Asunción Perez Calot, com a Secretària General, i per Vicente Arrones, Felipe Moreno, Ximo Jordan, Conxa Carsí i Pablo Dario Ibañez, com a responsables de les secretaries d’àrea, a més d’altres 9 persones vocals de la Junta.
De la ponencia política cal destacar l’acord de potenciació de la Intersindical Valenciana, de la qual forma part l’STA-Iv.
A la cloenda, celebrada hui diumenge, han assitit representants del PSPV-PSOE, PP, Bloc, ha excusat la presència EUPV pel seu congrés a Madrid, així com representants de les diferents Administracions locals i Diputacions, com el vice-president de la Diputació d’Alacant. També han estat presents altres organitzacions com la Unió de Llauradors i Ramaders del P.V. i els sindicats germans de la Intersindical Valenciana com STEPV, STAPV, STSPV, PUT…

 


 

Intersindical Valenciana participarà en la manifestació del dia 15 de desembre

El Sindicat critica la política laboral i industrial del Consell de la Generalitat Valenciana

Intersindical Valenciana se suma a la manifestació que tindrà lloc a València el proper 15 de desembre convocada per UGT i CCOO.
Intersindical Valenciana considera necessària una resposta contundent i massiva de les treballadores i treballadors i de la societat valenciana a la política industrial, social i laboral del govern de la Generalitat Valenciana. La seua política ha estat i és molt negativa i s'han dilapidat els recursos de les valencianes i valencians en compte de donar suport al teixit industrial valencià i de crear ocupació estable. A més a més, el País Valencià és la primera comunitat en dèficit i la darrera en inversió, investigació i desenvolupament i en el finançament dels serveis públics. És per això que la Intersindical Valenciana aposta perquè la mobilització del dia 15 servesca per obrir un altre futur a les treballadores i treballadors valencians i al País Valencià.
"Per la indústria, el treball estable i la seguretat en el treball. Per un marc valencià de relacions laborals" són els lemes de la convocatòria de la Intersindical Valenciana per a la manifestació. A més a més, Intersindical reivindica l'establiment d'un salari social que garantesca una renda bàsica a totes i tots els ciutadans. Intersindical Valenciana fa una crida a totes les treballadores i treballadors de tots els sectors de la producció i a tota la societat valenciana per sumar-se a la manifestació.

València, 7 de desembre de 2004.


 

El dia 15 obrim un altre futur

El 15 de desembre, setze anys i un dia després del 14-D, al País Valencià ens mobilitzem de nou. Des d’aleshores ença hi ha hagut moltes mobilitzacions de treballadores i treballadors valencians en defensa de les seues reivindicacions, però, tal vegada aquest siga un moment decisiu no sols per als empleats i empleades de les indústries en crisi sinó per a la gran majoria de la societat valenciana.

Durant aquest període de temps hem assistit a un avanç considerable de la política globalitzadora neoliberal, que és com ara s’anomena la política expansionista que el capitalisme ha portat des que va nàixer.

A Europa hem assistit a una política d’ajust econòmic, sota el pretext de la convergència, presidida pel trasllat de les decisions macroeconòmiques des dels Estats als seus bancs centrals i d’aquests al Banc Central Europeu que determina i uniformitza les polítiques macroeconòmiques del conjunt dels països de la Unió Europea. D’altra banda s’han traslladat a la Comissió Europea les decisions sobre aspectes fonamentals de la nostra economia: ajudes a empreses en crisi, comerç, preus agrícoles...

En el context mundial s’han produït altres fets de gran transcendència, l’emergència dels països asiàtics i molt especialment de Xina, que han passat a ser grans competidors en el mercat, en especial en sectors tradicionals de l’economia valenciana, les joguines, el calcer, el tèxtil, l’automoció, el tauleller... Però al mateix temps han aprés les tècniques d’introducció en el mercat utilitzades per Occident. Paral·lelament l’amplària de les diferències entre les societats riques i les més pobres ha provocat un augment del flux migratori cap a occident.

A l’Estat Espanyol i al País Valencià hem viscut aquest procés mentre recuperava el poder la dreta més reaccionària. Les polítiques que s’han fet no han pogut ser més negatives per al teixit econòmic tradicional del País Valencià. Convertits en els portaveus del "dèficit zero", s’han privatitzat empreses públiques, especialment aquelles que no tenien dèficit, s’han privatitzat parcialment o total serveis públics, sota el paraigües d’una política dura front a la immigració, s’ha afavorit la presencia irregular d’immigrants que es veuen condemnats a condicions de treball esclavitzants, la desregularització del mercat de treball ha permés sistemes d’explotació laboral ja oblidats.

Al mateix temps, s'ha fet una política d’obres faraòniques la qual ha dilapidat els recursos de la ciutadania valenciana. El resultat és evident som els primers en dèficit, tenim un teixit industrial en crisi, i som dels últims en inversió en investigació, desenvolupament, innovació i en finançament dels serveis públics.

Mentrestant, el centre de l’acció política del nostres governants es centra en la defensa d’un pla hidrològic per a regar els camps de golf i afavorir a les empreses constructores, la defensa d’un model de creixement basat quasi exclusivament en el turisme, la construcció d’urbanitzacions que certifiquen la defunció del patrimoni ecològic i per últim en una polèmica absurda al voltant de quina llengua parlem els valencians, però que la societat valenciana la utilitza poc.

Per això, cal que el dia 15 de desembre, els valencians i les valencianes isquem al carrer, per exigir una política econòmica equilibrada entre els sectors econòmics i en els territoris. Tots i totes estem afectats. La indústria valenciana ha de continuar sent un eix vertebrador del país, una indústria moderna i dinàmica que garantesca el futur dels nostres fills i filles, una economia oberta, com sempre ha sigut i per aconseguir-ho es fan necessàries una sèrie de mesures.

Cal un canvi, renunciar a la política malbaratadora en projectes efectistes però poc productius. Una política d’ajudes a les empreses valencianes, tant a nivell econòmic com polític, per això és important la presencia directa del govern valencià a les institucions europees. Però també, cal acabar amb la política clientelista de donar recursos a empreses que després els desaprofiten, l'empresariat valencià té una responsabilitat i també cal exigir-li-la. Cal fer una política de suport a les empreses que realment fan un esforç i realitzen un bon treball i no aquelles que sols busquen el profit immediat.

S'ha de fer una política estricta en defensa de les factories que compleixen amb la legalitat i un control constant de les pràctiques irregulars, tant en l’àmbit de la falsificació com a l’àmbit de la contractació laboral il·legal.

Cal fer una aposta per la qualitat, ja no podem competir en el mercat de segona, cal competir en el mercat de la qualitat, i per tant cal fer una política activa de defensa de les marques i els productes valencians.

S'ha de desenvolupar el sector econòmic dels serveis públics, un camp on la possibilitat de creació de llocs de treball és ampla i variada. L’Administració ha d’assolir les necessitats de servei social com a pròpies, i no com ara que subsidiàriament estan desenvolupades per les dones en un tercera jornada laboral, per immigrants desregularitzats o per voluntariat. En el futur les necessitats d’assistència han de ser assumides pel conjunt de la societat. Encara està per construir la societat del benestar.

És també imprescindible una política activa en defensa de les condicions laborals dels treballadors i treballadores, de la seguretat i salut laboral. Seria molt interessant comprovar la incidència en la despesa sanitària i en les pensions per invalidesa, de les condicions d’insalubritat i risc amb què fan la feina moltes treballadores i treballadors.

Per tant, cal resoldre el problema dels milers de treballadores i treballadors que han desenvolupat la seua vida laboral en condicions clandestines, en tallers insalubres i moltes vegades a domicili, formant part d’una economia submergida però consentida, no és possible que una vegada més ells siguen les víctimes, després d’haver participat en un model econòmic suïcida però conegut i consentit per quasi tots. Cal l’adopció de mesures excepcionals per aquests casos, més enllà de l’estudi seriós de la conveniència d’un salari social que garantesca una renta bàsica a qualsevol ciutadà.

Per últim assenyalar que tot això es deuria negociar i aprovar en un Marc de Relacions Laborals Valencià, i ara que es parla de la reforma de l’Estatut és un bon moment per abordar els veritables interessos d’autogovern de les valencianes i els valencians.

Per aquestes i altres raons, en defensa de la Indústria valenciana, en defensa de l’ocupació estable i la seguretat en el treball i per un marc valencià de relacions laborals, tota la ciutadania valenciana ha d’estar present el dia 15.

Antonio Ñacle García.
Secretariat de la Intersindical Valenciana.

 


 

Intersindical Valenciana critica a la Generalitat Valenciana per l'augment de l'atur

Intersindical Valenciana considera que xifres de l'atur al País Valencià, conegudes avui, deixen en evidència la falta de polítiques actives, per part de la Generalitat Valenciana, per afavorir la creació d'ocupació estable. En eixe sentit, el País Valèncià se situa a la cua de l'Estat Espanyol.

Per a Intersindical Valenciana, la Generalitat hauria de dedicar-se a resoldre els problemes laborals de les valencianes i valencians, com ara el creixement de la taxa d'atur, l'ocupació precària que afecta a milers de ciutadanes i ciutadans valencians, especialment a la població jovenil i a les dones, o la situació de moltes empreses valencianes, en compte de dedicar-se a intoxicar sobre el nom de la llengua o sobre altres assumptes que només son una cortina de fum per amagar la seua incompetència i incapacitat.

València, 2 de desembre de 2004


 

Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra la Dona

Intersindical Valenciana considera que la violència contra les dones, precisament perquè s'exerceix des de nombrosos àmbits, requereix múltiples mesures encaminades a la seva prevenció i eradicació. Per a prevenir i eradicar la violència contra les dones, un problema amb tan àmplies i profundes arrels, cal creure-se'l profundament, cal creure-se'l de debò, i demostrar-lo amb lleis, però també amb dotacions pressupostàries, i polítiques coherents.

Durant tot l'any, els col·lectius feministes denunciem els assassinats continus de dones i la violència quotidiana que patim. Però és al voltant del 25 de Novembre quan els mitjans de comunicació es fan més eco d'aquesta situació, i la classe política es desfà en promeses. La violència que patim les dones, només es visibiliza en els mitjans de comunicació a través de les gairebé cent morts que es produeixen cada any en l'estat espanyol. No obstant això, la violència contra les dones s'articula en el complex entramat que formen el llenguatge, la medicina, el saber, l'educació, l'ocupació, la política, l'imaginari col·lectiu... i s'exerceix a través de qualsevol acte de control, domini, explotació, negació... de les dones i els seus drets. Molta gent se sent aliena a aquest gravíssim problema social perquè no perceben com violència socialitzar de manera diferent a xiquetes i xiquets, explotar a la companya en la llar, usurpar la representació política i social en organitzacions no paritàries, oferir en els mitjans de comunicació una imatge ridiculizada i estereotipada, la precarietat laboral, etc. La violència contra les dones no és cosa dels noranta o cent homes que cada any assassinen a la seva companya, veïna, ex-companya..., la violència és cosa de tots i de totes, quan vam consentir, vam tolerar, vam mirar cap a altre costat, vam silenciar... qualsevol situació o acte violent, per xicotet que sigui. Recentment s'ha aprovat la Llei Orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, una Llei necessària però no suficient. És especialment gravi l'absència del Fons de Garantia de Pagament de Pensions Impagadas, que el PSOE havia inclòs en el seu programa electoral i en el Projecte de Llei que va presentar al parlament, quan governava el Pàg. La Llei també deuria garantir els drets prevists en la mateixa. a totes les dones víctimes de violència de gènere, amb independència de la seva situació administrativa en l'Estat Espanyol. Intersindical Valenciana considera que la violència contra les dones, precisament perquè s'exerceix des de nombrosos àmbits, requereix múltiples mesures encaminades a la seva prevenció i eradicació. L'assassinat i la violència quotidianes són símptomes d'una societat patriarcal. Moltes persones i agents socials estem compromesos en la transformació de la mateixa per una societat en la qual el valor de la vida, la solidaritat, la cooperació, el respecte, etc., formin part de la nostra convivència i de la nostra relació amb la naturalesa. Els poders públics, que disposen de suficients recursos si tinguessin la voluntat política, dilueixen els seus compromisos després de les victòries electorals. Això ha ocorregut amb la Llei Integral, la filosofia de la qual s'ha desvirtuat a l'incloure, a més de les dones, a altres col·lectius vulnerables com ancians i nens.

Intersindical Valenciana participarà en totes les manifestacions unitàries convocades per les plataformes unitàries de dones el mateix dia 25 de novembre.

València, 24 de novembre de 2004


Intersindical Valenciana


 

Un nou atac del govern espanyol contra la unitat de la llengua

La Intersindical Valenciana vol manifestar el seu malestar davant l’actitud del govern espanyol de lliurar a Brussel·les quatre volums de la Constitució europea traduïts al gallec, l'èuscar, el català i el valencià. Aquests dos últims eren exactament iguals, però l'un provenia de Catalunya i l'altre del País Valencià. Amb aquesta decisió, el govern Zapatero ha fet malbé tots els esforços que s’han fet des de molts sectors per mantenir la unitat de la llengua.

Per tant, aquest fet constata que el govern espanyol ha cedit davant les pressions del govern valencià i dels sectors més reaccionaris i secessionistes del País Valencià. El Sindicat espera que el PSPV rebutge aquesta decisió.

Des de la Intersindical Valenciana lamentem que s'hagen elaborat dues versions idèntiques de la Constitució europea, en català i valencià, com si es tractara de dues llengües diferents, ja que això suposa fer cas omís de l’opinió llargament sostinguda per les universitats, l’IEC i altres institucions, a més de posar en contradicció raons polítiques i raons científiques. Aquest fet afegeix confusió i un risc gratuït que dificultarà la correcta aplicació del nou reglament lingüístic europeu.

Finalment, aquest acció va en contra del reconeixement del català per la Unió Europea i la seua incorporació al seu reglament lingüístic.

País Valencià, 5 de novembre de 2004

 


 

Manifestació en defensa del teixit industrial

DIJOUS 14 D'OCTUBRE.
Plaça de l'Algeps. Elx
20,00 HORES

Intersindical Valenciana participa en la manifestació per la defensa del teixit industrial i del calcer d'Elx i del Baix Vinalopó.

Intersindical Valenciana s'afegeix a la convocatòria del 14 d'octubre a Elx en contra del desmantellament de la indústria del calcer a la ciutat i de la seua comarca.

Per a la Intersindical Valenciana és necessari mantindre el teixit industrial de la comarca del Baix Vinalopó i és necessària una actuació urgent per afavorir un model econòmic que permeta d'una part l'emergència de l'economia i l'erradicació d'unes relacions laborals pròpies del segle XIX i, al mateix temps, la recuperació d'una comarca que s'ha caracteritzat per la seua laboriositat. Tot açò en defensa d'unes condicions de treball dignes i d'una economia equilibrada, no especulativa i menys vulnerable a fenòmens com la deslocalització. 

Intersindical Valenciana afirma que les treballadores i treballadors, de qualsevol nacionalitat o origen, no són els causants de la crisi sinó una economia especulativa que només ha perseguit el benefici a curt termini. Aquesta situació ha condemnat a milers de treballadores, especialment les aparadores, a la incertesa i l'angoixa, ja que molts d'ells ha passat una gran part de la seua vida laboral en l'economia submergida, i per tant les seues cotitzacions a la seguretat social han estat mínimes.

Finalment, Intersindical Valenciana critica la falta d'una política industrial per part del govern de la Generalitat Valenciana que ha facilitat situacions com la que s'està patint a Elx i a d'altres indrets del País Valencià.

València, 13 d'octubre de 2004


 

Intersindical Valenciana es mostra a favor de la reforma de l'Estatut.

El sindicat reclama un canvi en la política del govern valencià.

Intersindical Valenciana considera necessària la reforma de l'Estatut d'Autonomia per aconseguir l'autogovern i ampliar el marc competencial, per aconseguir el reconeixement de la unitat de la llengua, la possibilitat de disolució de les Corts Valencianes pel President de la Generalitat i avançar en un marc de relacions laborals valencià, entre altres aspectes.

En eixe sentit, Intersindical Valenciana lamenta la falta d'interés del govern valencià per liderar la reforma de l'Estatut i per plegar-se a interessos partidistes, en compte d'apostar per abastar el màxim sostre competencial. I més en aquest moment especialment important per al futur de les valencianes i valencians per les anunciades reformes de la Constitució Espanyola i pel procés de construcció europea.

Intersindical Valenciana considera que el marc de relacions laborals valencià ha d'afavorir un model de negociació proper a la realitat laboral i econòmica valenciana que es concretaria en convenis laborals autonòmics i en l'assumpció de compentències en matèria laboral i de seguretat social per part de la Generalitat Valenciana.

Per altra part, Intersindical Valenciana critica la paràlisi de l'acció de govern de la Generalitat Valenciana i demana que dedique a resoldre els problemes reals que tenen les valencianes i valencians. Per al sindicat no existeix una política industrial, ni s'adopten mesures per atacar els fenòmens com la deslocalització o els desmantellament de les empreses dels sectors industrials valencians, com ara el calcer o el tèxtil, ni per millorar l'ocupació en la línia d'aconseguir llocs de treball estables. Tampoc s'aposta per potenciar i millorar els serveis públics, per atacar la sinistralitat laboral, ni es posen en marxa mesures per afavorir polítiques d'integració de la població immigrant, ni per impedir la destrucció i degradació del territori o per potenciar l'ús social de la nostra llengua.

En definitiva, davant del 9 d'Octubre, diada nacional del País Valencià, Intersindical Valenciana reclama una altra política que avance en la millora de les condicions de vida i dels drets socials i laborals de les valencianes i valencians i dels drets nacionals del nostre país i no una política basada en mesures propagandístiques o enfrontaments estèrils als quals ens té acostumants l'actual govern valencià.

Finalment, Intersindical Valenciana fa una crida a la participació en tots els actes unitaris que se celebraran els propers dies i, especialment, en la manifestació que tindrà lloc a la ciutat de València el mateix dia 9 d'Octubre convocada per la Comissió 9 d'Octubre,

València, 5 d'octubre de 2004.

 


 

Intersindical Valenciana considera inacceptable la propuesta salarial para los empleados públicos

Intersindical Valenciana valora negativamente la propuesta salarial presentada por el Ministerio de Administraciones Públicas para aplicar al personal funcionario, por considerarla incompatible con la defensa de los servicios públicos y de sus empleadas y empleados.

Los motivos que nos llevan a rechazar esta oferta son, básicamente, los siguientes:

- La propuesta presentada en nada se parece a la inicialmente aireada por el ministro Jordi Sevilla, de un aumento salarial del 3,5%. Se vende como una subida del 3,2% global lo que, en el mejor de los casos, sólo afecta a una administración, puesto que la subida al 0,5% del fondo de pensiones no llegaría de ninguna manera al personal dependiente de otras administraciones. Tampoco afecta la subida de las pagas extras (20% del C.D.) a aquellas personas que, en su comunidad autónoma o en su Ayuntamiento, tienen ya conseguida la incorporación del complemento de destino.
Por lo tanto, la única subida salarial real es la del 2% (IPC previsto para 2005) o lo que es lo mismo, nueva pérdida de poder adquisitivo (el IPC anual está por el 3,3%).

- Es cuestionable el ámbito en el que se quiere hacer lo que no está siendo sino una parodia de negociación. La Mesa en cuestión reúne sólo a organizaciones sindicales de la Administración General del Estado, mientras sus acuerdos vinculan, por la vía de los Presupuestos Generales del Estado, a todo el personal empleado público, sea cual sea el sector al que pertenezca o la administración de la que dependa.

- Se sigue vendiendo como subida salarial la aportación a fondos de pensiones o salario diferido, como lo están llamando-. Llama la atención el interés de los sindicatos presentes en la mesa y accionistas en la entidad gestora de este fondo de pensiones - por incluir el dinero que debiera destinarse a las empleadas/os públicos, en estos fondos.

- La propuesta se olvida de reivindicaciones salariales fundamentales, como la subida igual al IPC real; recuperación de poder adquisitivo y cláusula de revisión salarial; pagas extras iguales a sueldo mensual íntegro; trienios para el personal interino y eventual; desaparición de los complementos de carácter arbitrario como la productividad o disminución de las diferencias salariales.

- Igualmente se refuerza la contribución para privatizar el sistema público de pensiones y se conduce a la generalización de los fondos de pensiones para el personal de las administraciones autonómicas y locales.

Por último, cabe recordar que tampoco se habla nada de asuntos tan importantes como la jornada laboral, la movilidad, estabilidad en el empleo y acceso a la función pública, negociación colectiva del personal empleado público, formación, conciliación de la vida laboral y personal, salud laboral o defensa de los servicios públicos, por lo que cabe concluir que se trata de una propuesta que dista mucho de ser la idónea desde un punto de vista de defensa de los servicios públicos y de sus trabajadoras y trabajadores.

València, 24 de septiembre de 2004

 


 

Intersindical Valenciana valora el discurs del President de la Generalitat durant el debat de política general

Intersindical Valenciana considera que el discurs que ha formulat hui, 15 de setembre, el President de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, durant el debat de política general sobre l'estat de la Comunitat Valenciana, ha estat ple de xifres, però buit de contingut polític.

Certament, el titular de l'executiu valencià ha inundat l'hemicicle de xifres, tantes que poden haver marejat a més d'una persona assistent, però el que en realitat ha fet ha estat un balanç de l'acció d'una Administració Pública, no d'un govern. Per al Sindicat, és evident que cent mil (100.000) persones empleades produeixen cada any una gran quantitat de serveis que redunden en benefici de la ciutadania valenciana. La qüestió és que ho han fet en els darrers exercicis sense massa direcció política i sense claredat en les línies prioritàries i bàsiques d'actuació.

El problema principal de la intervenció de Francisco Camps, pel que fa a la situació interna de l'Administració que depén de la Generalitat, és que ha donat xifres correctes, però parcials:

  • Ha esmentat els centres docents (col·legis de primària i infantil i instituts de secundària) construïts o ampliats, però no ho ha comparat amb els centres que el Mapa Escolar de 1996 estimava ja fa vuit anys que eren imprescindibles: s'han fet poc més d'un centenar, quan el mapa parla de més de tres-cents. A més, ha donat per sentat que els funcionaris docents de nou ingrés eren tots interins, quan no és així.
  • Ha passat de puntetes sobre el principal problema de l'Administració que presideix, com és la falta d'estabilitat de més d'un terç de la plantilla, despatxant-lo amb una referència a l'Oferta Pública d'Ocupació de 2004, sense dir que de les més de tres mil places ofertades no solament no s'ha cobert cap, sinó que ni tan sols s'ha publicat cap convocatòria d'oposicions.
  • Respecte de la Sanitat pública, ha enunciat els projectes de centres hospitalaris nous, però no ha explicat que pretén imposar una gestió privada en molts d'ells, com el de Torrevieja i el nou hospital de La Marina Alta (Dénia).
  • Ha destacat la posada en funcionament de la Ciutat de la Justícia, però s'ha oblidat absolutament de la proposta estrella en eixa matèria, el projecte de nova planta judicial valenciana, així com de les greus mancances de plantilla en l'Administració de Justícia valenciana.

En definitiva, ha fet una relació de fets quotidians presentant-los com a extraordinaris aconseguiments i no ha formulat propostes de solució a cap problema dels valencians, per la senzilla raó que els ha obviat com a inexistents.


 

Sobre els canvis en el Consell de la Generalitat Valenciana

Intersindical Valenciana considera que els canvis en el Consell de la Generalitat Valenciana tenen més a veure amb la crísi interna i amb la disputa del lideratge del PP, que en donar una resposta als problemes que té la societat valenciana.

Intersindical Valenciana no creu que vagen a haver canvis importants en la política del Consell i que la paràlisi en l’acció de govern continuarà, si més no, fins els congresos del PP de Madrid i València.

Mentrestant, la Generalitat Valenciana no dòna reposta al problemes que té el pàis. No existeix una política industrial que impedesca el tancament i la deslocalització de les empreses, no s’atura la sinistrabilitat laboral, tampoc es resolen el probles del camp, la sanitat, l’educació o la justicia. Només es fa una política d’enfrontament contra a el govern de Madrid.

Intersindical Valenciana considera que la crísi del PP i del govern continúa oberta i que aquesta està perjudicant els interesos de la societat valenciana en un moment polític important per al futur del PV com és la possible reforma de la constitució i de les institucions de l’Estat, amb la consegüent modificació de l’Estatut d’Autonomia, i de la nova constitució europea.

27/08/04

 

anar a la pàgina intersindical / ensenyament / sanitat / serveis públics