Els materials educatius han de fomentar la igualtat d’oportunitats, oferint alternatives que no associen joguines i rols a un sexe concret.
El joc simbòlic hauria de ser una porta oberta a la imaginació
Els jocs són una eina essencial per al desenvolupament integral dels infants, ja que els permeten explorar el món, construir la seva identitat i desenvolupar habilitats socials, emocionals i cognitives. Però quan aquests jocs es basen en estereotips sexistes, perpetuen rols de gènere rígids i limitadors condicionen les seves aspiracions i el seu creixement.
Si a aquesta situació ja preocupant s’hi suma que és la pròpia Conselleria d’Educació qui fomenta aquest tipus de jocs sexistes als centres educatius, el problema esdevé encara més greu. L’enviament de lots de nines hipersexualitzades amb un maquillatge exagerat que reforça la idea que el valor de les xiquetes radica en la seva aparença i de Playmobils de pirates o astronautes, reservant les professions d’aventura i ciència per als xiquets, transmet missatges perjudicials des de les primeres etapes de la vida.
Quan un organisme públic responsable de l’educació perpetua aquests patrons, està fallant en la seva responsabilitat de promoure valors d’igualtat i respecte. Lluny de fomentar una educació coeducadora i inclusiva, s’està consolidant un sistema que ensenya als infants que hi ha coses “de xiquets” i coses “de xiquetes”, limitant-los a rols predissenyats que perpetuen desigualtats en la vida adulta.
Els materials educatius han de fomentar la igualtat d’oportunitats, oferint alternatives que no associen joguines i rols a un sexe concret. Això significa incloure jocs simbòlics on tots els infants puguen imaginar-se com a metges/sses mestresses, científics,cientifiques, cuidadors/res, esportistes o qualsevol altra cosa, sense prejudicis ni límits.
No sabem què més hem de veure d’aquesta Conselleria d’Educació, capitanejada pel senyor Rovira. Resulta incomprensible el que ell i els seus responsables entenen per joc simbòlic, si aquest es basa a perpetuar rols de gènere totalment antiquats i discriminatori.
La Conselleria d’Educació que ha de vetlar per una educació transformadora i coeducadora, i promoure valors d’igualtat i respecte, trie reforçar els mateixos estereotips de sempre. Aquests materials no només contradiuen els principis bàsics d’una educació moderna i inclusiva, sinó que són un exemple flagrant de la falta de perspectiva de gènere en la planificació educativa.
El joc simbòlic hauria de ser una porta oberta a la imaginació, on els infants pogueren explorar tots els rols possibles sense límits ni prejudicis. Però el que sembla entendre el senyor Rovira per joc simbòlic és una versió antiquada i sexista que posa barreres des de la infància.
Des d’Intersindical Dones exigim a la Conselleria revise i corregisca aquestes actuacions. L’educació ha de ser el motor de canvi cap a una societat més igualitària, i no una eina que perpetue els estereotips. La igualtat es construeix des de la infància, i cada decisió, especialment en l’àmbit educatiu, compta.
És hora de trencar amb els jocs sexistes i apostar per una educació que forme persones lliures, igualitàries i capaces de construir un món millor.