Grup de lectura

La balena que recorda Adolf Beltran

La primera sessió de 2018 del grup de lectura El Micalet parla de llibres ha estat dedicada a Estribord, d’Adolf Beltran, editada per Balandra

Foto de Vicent Mateo
Foto de Vicent Mateo
26 / 01 / 2018 | Dolors Jimeno

Estribord és un homenatge a Moby Dick, la novel·la de Herman Melville

Adolf Beltran Català va ser presentat breument, com és habitual en aquesta activitat:

Valencià, periodista, narrador, assagista…

Membre del consell de redacció de la revista de literatura Cairell, de curta durada però de gan influència durant aquells 8 números, del 1979 al 1981.

Va treballar a Noticias al Día i al El Temps, de la redacció fundacional del qual en va formar part.

Al 1986 comença a El País, on fou també responsable del suplement cultural ‘Quadern’.

Durant part del 2015 treballa com a columnista per al Levante.

Actualment és responsable de l’edició valenciana d’Eldiario.es.

És col·laborador en revistes com L’Espill, Caràcters, L’Avenç, entre d’altres.

L’any passat va rebre XVIII Premi Vicent Ventura de Periodisme de la Universitat de València, Vicent va ser el protagonista d’un llibre d’entrevistes d’Adolf: ‘Vicent Ventura, converses amb un ciutadà”.

Ha publicat les novel·les No digues adéu, Les llunes de Russafa que fou premi Joanot Martorell, i Estribord.

A banda, també és autor d’alguns relats com BON DIA, VALÈNCIA, en el volum col·lectiu Escriure el País, que va ser presentat a la seu de la Intersindical Valenciana l’any 2016.

En el camp de l’assaig, és autor dels llibres ‘Un país possible: Identitat valenciana i modernització’ (1994) i ‘Els temps moderns: societat valenciana i cultura de masses al segle XX’ (2002).

La biografia d’escriptor,en tants i tants pals, és molt més llarga però calia entrar a analitzar el llibre que aplegà unes desenes de persones.

A continuació Beltran prengué la paraula per a explicar les motivacions que li han dut a escriure Estribord. Va ser generós en les intervencions i acollí amb satisfacció que la seua obra moguea a parlar de la ciutat de València, un dels objectius a l’hora d’elegir els títols que incorporem al grup de lectura.

Estribord és un homenatge a Moby Dick, la novel·la de Herman Melville, i parteix de la presència d’una balena al barri de Velluters de la nostra ciutat. El protagonisa és un arquitecte que per raons clíniques viatja als Estats Units, cosa que permet a l’autor comparar urbanismes, arquitectures, etc. S’ha de recordar que Beltran ha cursat estudis d’eixes disciplines. Quasi dues hores de conversa sobre les ciutats, la corrupció, l’evolució ideológica d’algunes persones, els records d’infantesa…

Vull agrair la presència d’Àfrica Ramírez Olmos. En aquests moment de maltractaments en el món del llibre cal destacar la dedicació de l’editora envers el seus autors.

També cal destacar la presència en la taula de Carles Forés, representant del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana en aquestes trobades lectores.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.