26 d’abril, dia de la Visibilitat Lèsbica

L’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana exigeix visibilitat i igualtat real per les dones lesbianes

Cartell de LAMBDA València, amb les activitats previstes per al dia 26 d'abril
Cartell de LAMBDA València, amb les activitats previstes per al dia 26 d'abril
25 / 04 / 2018 | Intersindical

La invisibilitat social del lesbianisme, l’assetjament escolar i les agressions augmenten

El 26 d’abril commemorem el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una data per a recordar la importància que les dones lesbianes siguem visibles en l’espai públic, que siguem referents en tots els àmbits i no solament en el de l’activisme pels drets LGTBI.

És menester recordar que les dones lesbianes estem doblement discriminades: per raó del nostre sexe i per la nostra orientació sexual. Som invisibilitzades pel sistema patriarcal en tots els àmbits socials, ja que s’imposa el model heterosexual.
Si van existir èpoques en que el propi Estat era el que penalitzava i perseguia l’homosexualitat, la lluita contra la lesbofòbia ha de passar inevitablement perque les institucions atorguen el reconeixement que es mereixen als movimients LGTBI i al feminisme, sense la lluita dels quals no s’hagueren aconseguit alguns drets fonamentals.

Ser lesbiana continua sent un estigma castigat i perseguit en molts països del món. En altres, als quals anomenem desenvolupats, segueix sent dificil fer-se visible.

Desde els crims d’odi a les violacions correctives, les violències masclistes que sofrim les dones lesbianes són moltes, en són massa. Sovint, l’única protecció front les agressions és ser invisible, contribuint així a la invisibilitat a la qual ens somet també la societat. Una societat patriarcal que segueix negant la realitat, ocultant que les dones som més de la meitat.

Les lluites pels drets LGTBI han tingut visibilitat d’homes homosexuals, però, on queden les activistes lesbianes, bisexuals i transexuals? Invisibilitzades, com en la resta de lluites i d’àmbits. I és que la història segueix estant escrita pels homes. La presència de lesbianes és molt menor que la de gays en tots els àmbits socials, la política, la cultura o la història. La falta de referents de lesbianes en el món públic dificulta més que altres «isquen de l’armari». Si allò que no es nombra, no existeix, hem de visibilitzar el compromís polític i social per acabar amb tota discriminació i per la incorporació de totes les dones (amb independència de la seua orientació o identitat) en qualsevol dels esfera.

En l’estat espayol, la invisibilitat social del lesbianisme, l’assetjament escolar i les agressions augmenten de forma alarmant. A més, les retallades en despesa social i en polítiques d’igualtat, o la precarietat laboral han afectat més a les lesbianes, excloses també de recursos en matèria de violència de gènere. Doblement victimitzades.

Hui recordem de nou que aquesta invisibilitat té conseqüències. Per exemple, en l’atenció sanitària que reben les lesbianes. Els protocols ginecològics i les polítiques de prevenció d’ETS no contemplen les pràctiques sexuals entre dones, i el govern de l’estat ha exclòs a les lesbianes de la reproducció assistida. En el sector educatiu, no es tracta la diversitat sexual en els centres escolares, donant un tractament i un enfocament purament heterosexual.

Veiem que els nostres drets són atacats per una societat heteropatriarcal que ens invisibilitza i relega a l’àmbit privat. Som dones, lesbianes, bisexuals o trans, autònomes i diverses. La diversitat mai pot ser motiu d’exclusió i discriminació. Volem igualtat real i efectiva per a totes, ser lliures per a elegir la nostra sexualitat. Volem ser les protagonistes perque la invisibilitat ens condemna. Obrim els armaris de bat a bat per la visibilitat lésbica!

Us passem l’enllaç al comunicat de Lambda València: https://lambdavalencia.org/lambda-celebra-el-dia-de-la-visibilidad-lesbica-con-una-serie-de-actos-bajo-el-lema-soy-visible-por-tanto-existo/

València, 25 d’abril.
Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana



Comentaris
Encarna Sant-Celoni i Verger
25 / 04 / 2018 - 19:32

Mireu artivle x a demà i si voleu compartiu-lo
https://www.diarilaveu.com/veu/81026/invisible-versus-visible


Encarna Sant-Celoni i Verger
26 / 04 / 2018 - 12:42

Quant al 2 titular:
L’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana exigeix visibilitat i igualtat real per les dones lesbianes, bisexuals i transexuals
Recordeu que el dia de la visibilitat bisexual (23 setembre) i trans (31 de març) no són hui…. HUI ÉS EL DIA DE LA VISIBILITAT LÈSBICA,  de les lesbianes, només en tenim un: no ens el lleveu ni el compartiu amb altres col·lectius.


Beatriu Cardona i Prats
07 / 05 / 2018 - 21:10

Corregit! Gràcies per l’aportació, Encarna



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.