Contra els impagaments a entitats i persones

Pels drets socials, la dignitat del sistema públic de serveis socials i la defensa ferma, ampla i cohesiva del al ciutadania social

23 / 01 / 2013 | Intersindical

Dijous, 24 de gener de 2013, la plataforma SOS Parke Alkosa, les Plataformes en Defensa de la Llei de la Dependència, Dispacitat en Marxa, la Plataforma d’Afectats i Afectades per les Hipotèques, així com altres entitats, col·lectius i persones, marxaran des d’Alfafar cap a València en defensa dels drets socials i contra els impagaments de la Generalitat i d’altres administracions a persones i projectes d’iniciativa social.

L’Aliança per a la Defensa del Sistema Públic de Serveis Socials s’adherix a aquesta Marxa, donant-li tot el seu suport. L’Aliança encoratja a totes les entitats i persones amigues a secundar aquesta mobilització, que fem nostra per les raons que expressem al següent MANIFEST:

L’ofensiva capitalista contra la ciutadania i la seua dignitat continua assolint els objectius traçats al programa neoliberal. L’avanç de l’artifici de la crisi està esdevenint en un canvi de cicle en la correlació de les forces que protagonitzen el conflicte inherent a la societat de mercat. El resultat està sent el desmantellament de l’Estat de benestar i la precarització generalitzada de l’existència econòmica, social, política i cultural de les persones i les comunitats.

En aquest context, el desmuntatge del Sistema Públic de Serveis Socials adopta tres vessants:
§ Quant a les contrarreformes, s’estan revisant a la baixa els drets socials que donen accés a la protecció del Sistema Públic de Serveis Socials. Les retallades, per la via de dret, afecten a un gran nombre de persones que queden en situació de desprotecció i vulnerabilitat.
§ Quant a les garanties institucionals i financeres del sistema, s’està produint un desmuntatge dels mecanismes garantidors de l’accés als drets que encara romanen i de la seua provisió. La infrafinanciació i precarització econòmica dels drets i la introducció d’anomalies jurídiques en els procediments administratius s’acompanyen de barreres econòmiques d’accés als sistemes (copagaments a Sanitat, Educació i tutela judicial, entre altres) i del trencament del principi d’universalitat (cas de la Sanitat).
§ Quant a la via de fet, els impagaments de drets ja efectius i reconeguts que afecten a persones usuàries i entitats prestadores del Sistema Públic de Serveis Socials.

L’any 2012 s’ha tancat amb l’evidència de la ruptura de la pau social. Al País Valencià, i pel que fa al conflicte derivat de la retracció dels drets socials i de la irresponsabilitat política en la seua provisió i finançament, dos lluites concretes han suposat un salt qualitatiu en la defensa ciutadana dels dret socials: l’acció d’encadenament de persones depenents i les marxes del sector de la discapacitat. Aquestes dues accions són innovadores respecte del nivell de conflicte anterior tant per la seua intensitat simbòlica, com per haver fet confluir col·lectius i persones amb urgències específiques que han estat capaços de reconéixer-se mútuament com a afectades per una mateixa dinàmica d’agressió. Així és com la pluralitat de les formes en que es manifesten les estratègies de la regressió social està començant a ser més bé una pluralitat enriquidora que no pas una eina de fragmentació i aïllament al servei dels interessos del poder.

L’Aliança per a la Defensa del Sistema Públic de Serveis Socials encoratja a tots els col·lectius i persones afectades pels impagaments i retallades de drets socials a aprofundir en aquesta confluència. Promovem la formació d’un front comú, unitari i cohesiu per a la defensa ferma i contundent del Sistema públic de Serveis Socials. Procés que emmarquem en una estratègia més ampla en la que confluisquen formes de defensa també unitàries i cohesives de la resta dels sistemes de drets socials (Educació, Sanitat, Pensions i drets del món del treball assalariat).

En el temps que portem d’aquest any 2013, continua agreujant-se el maltractament institucional a les persones usuàries del Sistema Públic de Serveis Socials i a les organitzacions i entitats d’inicativa social prestadores de serveis:
– Es produixen noves retallades de drets socials i un fort avanç en el desmantellament institucional del Sistema Públic de Serveis Socials. Destaquen, entre altres, la supresió del dret de les persones amb discapacitat a l’accés gratuit a les prestacions farmacèutiques i ortoprotèsiques, la reducció de la financiació dels SMADs, la retallada brutal del Pla Concertat de Serveis Socials, la desaparició de la teleassitència per a majors no depenents, o la propera desaparició del Pla PREPARA.
– Continuen els impagaments a persones i entitats. Una vegada la repesca del FLA 2012 ha estat esgotada, s’obri de nou un panorama d’incertesa com a conseqüència de la negativa de la Generalitat a accedir a una exigència legítima fonamental: la negociació i l’establiment d’un sistema adeqüat i suficient de finançament del Sistema Públic de Serveis Socials, que garantise el compliment dels drets, que permitisca la continuitat de centres i projectes, i que pose fi a la incertesa respecte del futur.
– Relacionat amb aquesta darrera qüestió, continuen les raons per a mantindre les sospites de que ens enfrontem a un canvi de model del Sistema de Serveis Socials, que bàsicament es resumix en la desaparició del seu caràcter públic i de dret a favor d’un model de mínims i alhora privat i de caritat/beneficència:
o S’abandonen els compromisos de finançament dels sistemes bàsics de protecció de responsabilitat pública (Pla Concertat, SAAD), posant en perill la seua pròpia existència.
o Es retalla i precaritza la financiació de la iniciativa social, passant d’un model negociat de planificació a mitjà termini (concerts) a un model graciable a curt termini (subvencions).
o Es retallen i mercantilitzen els serveis socials de prestació obligatòria (l’atenció residencial a menors i persones amb discapacitat en tutela administrativa). Mitjançant la reducció dels estàndards de qualitat (ratios, contiguts de les prestacions, copagaments), aquestos serveis esdevenen rendibles a la iniciativa mercantil. Després, s’exclou a la iniciativa social per la via de fer-la competir amb grans empreses alienes al sector (asseguradores, multinacionals).

Per totes aquestes raons, concloem el següent:

Front a la crisi econòmica, social i política, la veritable eixida és la defensa dels drets socials.

No hi ha drets socials sense la garantia dels sistemes públics que els proveïxen. El Sistema Públic de Serveis Socials és, per tant, peça fonamental de la efectivitat dels drets socials.

Sols la defensa conjunta dels drets socials pot fer front a la gravetat i complexitat de la regressió social.

Per tot això, la lluita a la qual estem convocats a secundar per a demà és una lluita comuna. Les lluites de les gents dels barris -com ara el Parke Alkosa-, de les persones depenents i amb discapacitat, i de les afectades pels desnonaments i l’esclavitud hipotecària, són la mateixa lluita comuna. Per tant, són la lluita de l’Aliança, perquè són les lluites que defenen els drets socials i el Sistema Públic de Serveis Socials.

Aliança per a la Defensa del Sistema Públic de Serveis Socials. Organització composada per: Intersindical Valenciana, Col·legi Oficial de Treball Social de València, Plataformes Llei de Dependència, Col·lectiu de Treball Social de Ca Revolta, Attac-PV, CCOO PV,  UGT-PV, Sindicat d’Administració Pública CGT València, Col·legi Oficial d’Educadores i Educadors Socials CV, Xarxa EAPN CV




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.