Moviments socials

Intersindical Valenciana, amb les persones defensores i activistes de Colòmbia

05 / 07 / 2018 | Intersindical

Intersindical Valenciana mostra la seva preocupació per la situació dels líders socials i dels defensors i defensores de drets humans a Colòmbia que estan sent perseguits i assassinats de manera sistemàtica. En el curs d’enguany, han estat assassinades 102 defensores i defensors de drets humans, líders i lideresses socials i membres d’organitzacions comunitàries ètnic-territorials, aconseguint la inadmissible xifra de 406 assassinats des de la signatura de l’acord de pau fins a la data, és a dir, de mitjana, dos líders assassinats cada tres dies. Aquesta situació s’ha aguditzat amb l’assassinat de 7 líders socials en els últims 5 dies i la perpetració d’una massacre en la qual van ser assassinats 6 líders camperols, fins al punt que ACNUR i l’ONU es van pronunciar fent una crida urgent al govern nacional de actuació efectiva.

A més dels assassinats, durant aquest període s’han registrat altres violacions manifestes com ara tortures i violacions sexuals, assetjament per xarxes socials, intercepcions il·legals, robatori d’informació, amenaces i altres formes de persecució contra les defensores i defensors de drets humans, líders i lideresses socials i membres d’organitzacions comunitàries ètnic-territorials, amb la gravetat d’una contínua producció de discursos institucionals i no institucionals que promouen l’odi i l’estigmatització d’aquesta població.

En el recent informe anual de l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans (Ginebra, 21 de març), l’OACNUDH va expressar la seva extrema preocupació per tan greu situació, afirmat, entre altres coses que “aparentment, diverses víctimes van ser assassinades per donar suport a les polítiques derivades de l’Acord de pau. Com la substitució dels cultius il·lícits i la reforma rural integral “remarcant la ironia que” en anys anteriors la majoria dels defensors de drets humans van ser assassinats per oposar-se a les polítiques de govern, no per recolzar-les “, evidenciant que són els enemics de la pau i els acords als quals estan assassinant als defensors i defensores de drets humans, i amb això, destruint el pilar fonamental per consolidar la democràcia i la pau al país.

Han estat reiterats els pronunciaments d’organismes multilaterals, comissions de seguiment a l’Acord de pau i observadors internacionals han mostrat la seva preocupació per “la feble presència integral de l’Estat” a les zones que han deixat de controlar les FARC a partir del seu desmobilització, sent territoris ara ocupats per noves formes de criminalitat paramilitar i narcotraficant, potenciant els riscos contra els que han liderat la materialització dels acords de pau en tals territoris. A més, aquests organismes internacionals, han evidenciat la insuficiència de les mesures de protecció del govern, i un discurs legitimador per part d’alts funcionaris del govern i congressistes de la República que, en paraules de l’Alt Comissionat per als Drets Humans a Colòmbia, “és molt perillós ja que sembla voler justificar assassinats que en cap cas són justificables “.

Intersindical Valenciana fa una crida al govern espanyol, el Consell, la societat valenciana i la comunitat internacional perquè donen una resposta ràpida i efectiva davant la situació que s’està vivint a Colòmbia i per garantir la vida i integritat de defensors i defensores de drets humans i líders i lideresses socials, l’enfortiment de la democràcia i garanties a l’oposició política i integritat dels seus militants




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.