Ocupació pública

A juliol es constata la pèrdua de poder adquisitiu dels empleats i empleades públics

Per a Intersindical Valenciana, la manca d’una clàusula de revisió sarial i un IPC acumulat del 2,3% al mes de juny, evidencien les febleses del II Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública

31 / 07 / 2018 | Intersindical

El passat mes de març de 2018 es signava entre el Ministre, Cristóbal Montoro, i les organitzacions sindicals CCOO, CSI-F i UGT, el II Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública. Un gran acord, segons els signants, que havia de suposar una vertadera recuperació per a les maltractades economies del personal al servei de las Administracions Públiques.

Segons el text, per a 2018 es contempla un increment general de l’1,5% amb efectes econòmics a 1 de gener de 2018; un altre increment del 0,25% amb efectes econòmics a data d’1 de juliol, vinculat a la consecució d’un creixement del PIB superior al 3,1% en 2017, i, finalment, un fons del 0,2% de la massa salarial destinat a homogeneïtzació de complements retributius. Un ball de xifres que, a primera vista, sembla tot un èxit de la negociació col·lectiva, acostumats i acostumades com estem les treballadores i treballadors públics a congelacions salarials o a ridículs augments de l’1%; però, realment, amaguen un gran frau a les nostres expectatives.

Si desgranem l’acord, el primer que crida l’atenció és que l’augment general de l’1'5% no està vinculat a la previsió d’increment de l’IPC i, encara que les previsions, a principi d’any, el situen en uns percentatges molt semblats; de complir-se aquestes, l’únic que garanteix aquest increment retributiu del 1,5% és que no perdrem capacitat adquisitiva.

A la vista del que s’ha exposat al paràgraf anterior, tot apunta a que la recuperació del poder adquisitiu l’hem de fiar al 0,25% vinculat al creixent del PIB. Cert és que el PIB en 2017 va créixer un 3,1% i, per tant, serà d’aplicació l’augment del 0,25%; però, no és menys cert que, només té efectes econòmics la segona meitat de l’any i que, després d’haver perdut prop d’un 16% de poder adquisitiu els darrers anys, un 0,25% té un regust a almoina.

Per últim, ens queda el fons del 0,2% de la massa salarial, però en estar destinat a homogeneïtzacions de complements, no serà d’aplicació general a tot el personal i no el podem considerar com a element a valorar a l’hora d’analitzar una hipotètica recuperació del poder adquisitiu perdut.

Si fem una primera ullada superficial, la suma dels dos primers increments salarials arriba fins un 1,75%, una xifra positiva atenent a les previsions de l’IPC, però que, com ja hem dit, posa en evidència la manca de pretensions dels sindicats signants, per fer efectiva una recuperació real del poder adquisitiu dels empleats i empleades públics. Això suposa un problema per les aspiracions del personal, però no l’únic, ni el més greu.

El principal problema és que els sindicats acceptaren el relat del Partit Popular de desvincular els increments salarials de l’IPC i sometre’ls a l’evolució del creixement econòmic amb criteris ambigus, com ja havia passat amb les pensions, i el resultat és que a data d’avui ja perdem, malgrat l’augment retributiu, un 0,55% de poder adquisitiu, perquè l’IPC acumulat al mes de juny ja se situa en un 2,3%. Per tant, en el context actual, no podem parlar de recuperació de poder adquisitiu, ni tan sols del seu manteniment, per haver omés a l’Acord una clàusula de revisió salarial lligada a l’IPC; sinó d’una nova pèrdua que s’acumularà a la d’anys anteriors.

És per això que, per a Intersindical Valenciana, els aspectes retributius del II Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública constitueixen, no sols un autèntic frau a les expectatives econòmiques de les treballadores i treballadors públics, sinó que, a més, senten un precedent molt perillós per a futures negociacions retributives, en abandonar l’IPC com a referent per valorar la capacitat adquisitiva del personal de les Administracions Públiques i renunciar a les clàusules de revisió salarial.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.