Drets lingüístics

Dia dels drets lingüístics, per la igualtat lingüística

03 / 12 / 2015 | Intersindical

El 4 de desembre celebrem el Dia dels Drets Lingüístics i des d’Intersindical Valenciana reclamem que es posa en marxa de manera urgent mesures per a assolir la igualtat lingüística per a tots el ciutadans i ciutadanes del País Valencià.

Durant molts anys, al País Valencià hem patit polítiques lingüístiques anihiladores per part del Govern de la Generalitat, de l’Estat i també de bona part de l’àmbit municipal. Ara, però, hi ha hagut un canvi en la Generalitat Valenciana, en molts ajuntaments, i esperem que ben aviat, també n’hi haja en el Govern de l’Estat.
És en aquest sentit que en aquest dia dels drets lingüístics reclamem amb urgència dels nous Governs un canvi radical en la política lingüística per revertir els efectes de les anteriors polítiques com el tancament dels mitjans públics de comunicació (RTVV, TV3 i Catalunya Ràdio) o la retirada d’ajuts a mitjans de comunicació privats en valencià, la sistemàtica destrucció de les línies en valencià, la anul·lació dels ajuts a les activitats de promoció de la llengua i un llarg etcètera d’actuacions contràries a l’ús del valencià

Però no sols cal revertir les polítiques anteriors, sinó que s’han de posar en marxa noves accions per fer del valencià una veritable llengua d’ús. És en aquest sentit que urgim els nous governs a actuar en l’administració de manera que aquesta siga garant i exemple dels drets lingüístics de la ciutadania i, per a això cal que en tots els llocs de treball de les administracions públiques s’exigesca la capacitació lingüística per poder treballar-hi.

Com també caldrà impulsar noves mesures per fer del valencià la llengua vehicular de tot l’ensenyament, des de l’infantil fins a l’universitari. O fer del valencià la veritable llengua d’integració de les persones nouvingudes.

Per tot això, en aquest dia dels drets lingüístics, des d’Intersindical Valenciana reclamem que aquesta legislatura siga la legislatura de l’aprovació d’una nova llei que pose les bases i els mitjans perquè tots els ciutadans i ciutadanes del País Valencià tinguen els mateixos drets lingüístics: és a dir, una veritable llei d’igualtat lingüística amb unes disposicions normatives clares que obliguen a garantir els drets i els deures correlatius a aquests drets, amb els instruments necessaris per a fer-los efectius, i amb uns objectius de normalitat ben definits, tant en la seua concreció com en els terminis de consecució.

En definitiva, des d’Intersindical reclamem per a tots els ciutadans i ciutadanes la igualtat lingüística.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.