Drets laborals

El Consell prorroga tàcitament la gestió de les contingències professionals a les mútues en 2018

Intersindical Valenciana denuncia que el Consell fa marxa enrere al seu compromís de revertir al sistema públic la gestió de les prestacions dels accidents de treball i malalties professionals dels empleats i empleades de la Generalitat.

20 / 01 / 2018 | Intersindical

Des de final de 2013, les prestacions derivades dels accidents de treball i de les malalties professionals que pateixen els treballadors i treballadores de la Generalitat estan gestionades per mútues d’accidents de treball (Ibermutuamur, Umivale i Unión de Mútuas). Va ser una decisió unilateral del govern anterior del Partit Popular, no negociada amb els representants sindicals.

Aquesta imposició, sense cap dubte, va ser rebutjada per la totalitat de les organitzacions sindicals presents als diferents sectors del Consell. Un testimoni de malestar que va estar recollit per la Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, quan va manifestar públicament i, fins i tot, a la Mesa General de Negociació I, de desembre de 2016, que anava a procedir a la reversió a la sanitat pública, de la gestió de les contingències professionals que assumien les mútues.

Un relat que, pel que sembla, va canviar radicalment en pocs mesos, perquè la resolució de constitució de la comissió de treball, sols parlava d’avaluar la gestió realitzada per les mútues i desterrava qualsevol referència a la “reversió”. Aquest canvi de discurs s’ha confirmat a les sis reunions de la comissió, reconvertint-se la idea inicial de recuperar el servei públic que mai havia d’haver passat a mans privades, en un seguit d’evasives i una pluja de dades estadístiques, on s’ha pretés justificar implícitament la continuïtat de les mútues en la gestió d’aquestes contingències. En poques paraules, ha estat una aplicació de manual de la cita “quan no vulgues fer res, crea una comissió”.

El resultat dels treballs de la comissió va ser un informe no vinculant, en què només les organitzacions sindicals es pronunciaren sobre la reversió del concert amb les mútues, mentre que la Conselleria de Justícia, Funció Pública i Llibertats Públiques guardava un absolut silenci, emparant-se en l’excusa que la decisió última corresponia al Consell. Una estratègia seguida també pel Consell, que tampoc s’ha pronunciat al respecto i, en no comunicar en temps i forma la denúncia del concert, aquest ha quedat prorrogat tàcitament pel 2018.

Des d’Intersindical Valenciana sempre hem apostat per uns serveis públics de gestió directa i, a més, considerem que, en el cas que ens ocupa, és absolutament innecessari, donat que disposem d’uns serveis sanitaris públics d’excel·lència contrastada que, difícilment, poden ser superats per una gestió externalitzada de les contingències professionals. No obstant això, no es tracta ací de fer una defensa argumentada dels avantatges que suposa la prestació i la gestió directa dels serveis públics, front a la gestió privada, perquè, en el fons, és un debat artificial que només es sustenta en l’interés de determinades opcions polítiques d’imposar un model liberal d’Estat i no pel manteniment de l’Estat Social.

És per això que des d’Intersindical Valenciana acusem a la consellera Gabriela Bravo d’haver actuat amb mala fe negociadora: primer, per imcomplir el seus compromisos; en segon lloc, per haver dilatat innecessàriament un procés negociador, quan ja hi havia una decisión predeterminada, i, per últim, per no haver tingut la valentia d’informar a les organitzacions sindicals de la decisió, per acció o omissió, del Consell.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.