Drets lingüístics

El Tempir i Intersindical Valenciana per un major ús i promoció del valencià al sud

19 / 07 / 2017 | Intersindical

L’Associació Cívica per la Llengua El Tempir i Intersindical Valenciana s’han reunit a Elx per a analitzar quina és la situació sociolingüística actual del valencià a les comarques del sud. Aquesta trobada s’emmarca dintre de la col·laboració habitual de totes dues entitats que comparteixen objectius comuns en política lingüística i cultural, així com també el desenvolupament conjunt d’estratègies que permeten aconseguir eixos objectius.

El Tempir i Intersindical Valenciana coincideixen en la necessitat que les administracions públiques potencien i promocionen el valencià a tots els àmbits socials i que siga la llengua vehicular del sistema educatiu valencià. Per això, reivindiquen:

- l’aprovació d’una Llei d’Igualtat Lingüística per considerar que l’actual Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) està superada, perquè ja no respon a les necessitats lingüístiques dels valencianoparlants: cal garantir una autèntica equitat lingüística entre valencianoparlants i castellanoparlants.

- la necessitat de caminar cap a un sistema educatiu valencià que garantisca sense excepcions que el nostre alumnat acabe sent competent en les dues llengües cooficials i en una tercera (l’anglés) com a mínim… i alhora reforce i valore les llengües familiars d’origen d’aquells que han vingut d’altres països.

- una política activa que impulse l’ús del valencià a totes les administracions públiques valencianes per garantir els drets de la ciutadania a l’hora d’expressar-se i ser atesa en valencià.

- una reforma de la normativa per a garantir la regulació de les exempcions del valencià a les comarques castellanoparlants a fi de garantir condicions d’igualtat amb la resta de comarques valencianes i una major cohesió social. Aquesta regulació ha de fer que l’exempció siga puntual i excepcional, i no generalitzada, qüestió que, per altra bada, ha de ser prioritària conjuntament amb la implantació del decret de plurilingüisme al sud.

- la posada en marxa amb urgència i sense més dilacions de la ràdio i televisió valencianes i la reciprocitat de les emissions de TV3, CatRàdio i IB3.

Per altra part, El Tempir i Intersindical Valenciana consideren que cal traure la llengua de la confrontació política com estan fent, a hores d’ara, determinats sectors antivalencians, molt minoritaris però molt sorollosos, que no tenen, ni han tingut, cap interés a avançar en el procés de consecució de la igualtat lingüística al País Valencià. Per això, les dues entitats s’oposen a la judicialització de les diferents normes legals aprovades pel Consell, com ara el Decret de Plurilingüisme o el Decret d’Usos Lingüístics. Aquesta judicialització, promoguda des de diferents instàncies, sobretot polítiques, no està basada en cap vulneració de drets humans o drets lingüístics sinó en l’ús partidista de la llengua amb finalitats poc respectables: per una banda, volen mantenir el valencià en posició de subalternitat i subordinació respecte del castellà com en etapes anteriors fins a reduir-lo a la inanitat; per una altra, fer del valencià un element de desgast electoral del contrari en nom d’uns valors com els de la llibertat, mal entesos i manipulats. A més, aquest camí condueix a la descohesió i desvertebració territorial del país i, també, busca un enfrontament territorial.

Finalment, El Tempir i Intersindical Valenciana aposten per engegar campanyes adreçades a tots els sectors socials i adaptades a les diferents realitats sociolingüístiques del nostre país, amb especial atenció al sud, per facilitar-los una informació acurada i real dels avantatges dels actuals nivells d’ensenyament en valencià (els avançats) que, dins del decret de plurilingüisme, garanteixen que l’alumnat acabe dominant les dues llengües cooficials i tenir una competència pragmàtica en anglés i en altres llengües. Aquestes campanyes també han de conscienciar els valencianoparlants de quins són els seus drets lingüístics, de com cal exercir-los… i de fer caminar la societat valenciana cap a la igualtat lingüística. Per a les dues entitats, aquestes campanyes haurien de ser responsabilitat de les administracions públiques valencianes.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.